Benalmádena on noin 67 000 asukkaan kaupunki Aurinkorannikolla. Kaupunki sijaitsee vuoren rinteellä ja jakautuu kolmeen pääalueeseen: Benalmádena Puebloon, Arroyo de la Mieliin ja Benalmádena Costaan.

Pueblo on kaupungin vanhinta osaa. Costa on uusin kaupunginosa meren rannalla, joka on syntynyt turismin seurauksena. Siellä on diskoja, hotelleja, kauppakeskuksia sekä maailmanlaajuisesti tunnettu satama Puerto Marina. Costa on myös kaupungin huvielämän, viihteen ja taiteen keskus. Benalmádenan pitkät ja kultaiset hiekkarannat löytyvät Costan alueelta.

Loma-asumiseen on tarjolla lukuisia eri tasoisia hotelleja. Loma-asunnon voi myös vuokrata joko yksityiseltä tai asuntoja omistavilta yrityksiltä. Hostellit sopivat pienemmällä budjetilla matkustaville.

Rantabulevardi

Rannan tuntumassa on Chiringuitoksia, rantabaareja, joissa voi istahtaa lasilliselle tai kahville. Costan ravintoloissa on paljon myös kansainvälisten keittiöiden edustajia. Myöskään pikkuostosten tekemiseen ei tarvitse lähteä ”merta edemmäksi”.

Benalmádenassa on noin kymmenen kilometriä rantoja. Esimerkiksi Bil Bil ja Torre Bermeja ovat suosittuja rantoja.

Rantabulevardi alkaa ennen Castillo de Bil Bil -rakennusta. Arabialaiseen tyyliin suunniteltu Castillo de Bil Bil on yksi Benalmádenan tunnetuimmista rakennuksista, joka toimii näyttely- ja kulttuuritapahtumien järjestämispaikkana. Rantabulevardi päättyy Puerto Marinan satama-alueelle.

Castillo de Bil Bil on paikka taiteen ja näyttelyn ystäville.

Puerto Marina

Benalmádena Costalla sijaitseva arabityylinen huvipursisatama on hieno paikka. Puerto Marinassa löytyy jokaiseen makuun pikku putiikkeja ja merkkituotteita myyviä kauppoja ja ruoka nautitaan aivan meren äärellä laguunissa.

Puerto Marina on vilkas satama satoine aluksineen. Siellä voi ihastella kelluvia hotelleja, noita miljonäärien ökyjahteja.

Kotiovelta suoraan ”veneeseen” ja edelleen Välimerelle
Auringonlasku ja peilityyni Puerto Marinan laguuni.

Satamassa sijaitsee Sea Life Centre merimaailma, missä voi tutustua meren elämään ja jopa silitellä valtavia rauskuja. Satamasta järjestetään erilaisia veneretkiä merelle ja lähikaupunkeihin.

Nuestra Señora de la Saludin muistomerkki.

Parque de la Paloma

Aurinkorannikon yksi vetovoimaisimmasta puistosta on Kyyhkyspuisto, joka asukkeineen sijaitsee Arroyo de la Mielin kaupunginosassa. Puisto sopii hyvin liikuntarajoitteisille ja lastenvaunujen kanssa liikkuville perheille.

Puisto tarjoaa lapsille elämyksiä elävien lintujen keskellä. He voivat ruokkia elämiä ja nauttia vauhdikkaista leikkipaikkoista. Puisto on perheiden piknik-päivien ihana viettopaikka.

Vuohet, aasit, emut ja riikinkukot on tuotu puistoon. Kanit, marsut hamsterit, kanat, kukot ovat ihmisten hylkäämiä ja ovat saaneet puistosta turvapaikan. Pienessä puiston järvessä on monipuolinen vesilinnusto.

Kyyhkyspuisto on ilmainen viihtymispaikka aivan kaupungin keskustassa.

Puistoa ympäröivällä alueella on sekä paikallista asutusta että vuokrattuja loma-asuntoja.

Kyyhkyspuiston läheisyys ei ilahduta kaikkia turisteja. Aamuvirkut kukot pitävät huolen, että se aikainen ”kukko-kiekuu” varmistaa herätyksen halusipa sitä tai ei.

Lue lisää Kyyhkyspuistosta blogistani: https://www.jormaursin.net/luontokeidas-keskella-kaupunkia/

Selwo Marina

La Paloman puiston vieressä on Selwo Marina, jossa on erilaisia eksoottisia eläimiä ja lintuja sekä merileijonia. Siellä on pingviinimaailma, jossa voi nähdä palan Antarktista elämää keskellä Andalusiaa. Delfiinit tarjoavat aina takuuvarman ja vauhdikkaan show.

Arroyo de la Miel

Kaupunkikeskuksien kasvun seurauksena alueiden välisen ero on lähes huomaamaton, vaikka niillä on edelleen identieteetin merkkejä muun muassa arkkitehtuurissa. Mielissä tehdään alueen parannuksia: katuja asfaltoidaan, katuvalaistusta kehitetään sekä juomavesi ja viemäriverkostoa parannetaan. Arroyo de la Miel tarkoittaa suomeksi ´hunajavirtaa´.

Mielistä on kauppoja ja pieniä paikallisia ravintoloita, joissa voi pysähtyä nauttimaan esimerkiksi tapaksia viinin tai oluen kera.

Lähijunalla pääsee Arroyo de la Mielissä sijaitsevalta juna-asemalta edullisesti esimerkiksi Malagaan tai Fuengirolaan.

Tivoli World

Huvipuisto Tivoli World löytyy viihdykettä kaikenikäisille lähes 40 erilaisella laitteella ja härvelillä. Lisäksi huvipuistossa järjestetään lapsille erilaisia konsertteja ja esityksiä.

Laitteisiin tarvitaan ranneke tai yksittäiset liput. Huvipuistoon joutuu maksamaan sisäänpääsymaksun, vaikka ei laitteita käyttäisikään.

Huvipuisto on suosittu kohde ja sen huomaa jo  portin ulkopuolella lippuja ostettaessa.

Teleferico-kaapelivaunurata

Kaapelivaunun reitin aloituspysäkki on lähellä Tivoli World -huvipuistoa. Kolmen kilometrin matka 770 metrin korkeuteen Monte Calamorrolle kestää viitisentoista minuuttia.

Vuoren huipulla on kotkapuisto Jardin de las Aquilas. Puistolla on runsaat sata kotka-, pöllö- ja petolintulajia. Me nykyajan ihmiset olemme etääntyneet luonnosta ja melkeinpä ainoa vaihtoehto nähdä petolintuja elävinä ovat tällaiset eläinpuistot. Lintujen ahtaat elinolot ovat mielestäni puiston miinus.

Huuhkaja (Bubo buho) ja kuningashiirihaukka (Buteo regalis, vaalea muoto). Linnut kuvattu Jardin de las Aquilasissa.

Käydessäni kotkapuistossa sattui huvittava juttu, kun lintujen ohjaaja lähetti kuningashiirihaukan lentoon. Se nousi  ylemmäs ja ylemmäs. Ilmiselvästi se nautti täysin siivin vapaudestaan. Haukka kaartoi tyylikkäästi vuoren huipun taakse näkymättämiin – liekö ajatellut lähteä kotikonnuilleen Pohjois-Amerikan länsiosaan. Reilun vartin kuluttua se laskeutui ohjaansa käsivarrelle kuin mitään ei oli tapahtunut.

Kaapelivaunusta avautuvat näkymät kutakuinkin koko Aurinkorannikolle.

Benalmádenan Pueblo

Benalmádenan vanhin osa, Pueblo, on perinteinen andalusialainen kylä kapeine katuineen ja lukuisinen aukioineen ilman markkinahumua. Suositun Benalmádenan turistivilinässä ja kaupungin uudisrakentamisen puristuksessa.

Pueblon kyläraitit huokuivat viestiä, että vierailija on arvokkaan ystävän luona ja hänen on käyttäydyttävä sen mukaisesti. Pienen kylän tunnelmaa leimaavat kauniit kukka-asetelmat,  kukkien voimakas ja viettelevä tuoksu.

Avenida Juan Luis Peralta.

Lue lisää Benalmádenan Pueblosta blogistani: https://www.jormaursin.net/pieni-ja-kaunis-benalmadena-pueblo/

El Castillo Monumento Colomares

Colomaresin linna maailmanlaajuistesti arvostettu monumentti kunnioituksena Kolumbuksen Amerikan valloitukselle. Kristoffer Kolumbus oli genovalainen tutkimusmatkailija, joka purjehti Aragonian ja Kastilian kuningasparin suojelemana. Kolumbus ei etsinyt uutta maanosaa, vaan hänen unelmansa oli löytää meritie Intiaan.

Colomaresin linna on kivestä tehty fantasia, missä goottilainen arkkitehtuuri, romaaninen tyyli, bysantin arkkitehtuuri, uusmaurilainen tyyli on yhdistetty yhdeksi fantasiamonumentiksi.

Linna on tohtori Dr. Esteban Martín y Martínin ja kahden muurarin improrivisoitu, seitsemän vuotta kestäneen työn tulos Amerikan löytämisestä. Taiteen historian ja arkkitehtuurin tuntijana Martin loi kivi kiveltä tämän linnataideteoksen.

Mariposario de Benalmádena

Benalmádenan perhospuisto on Euroopan suurin perhospuisto. Siellä on ympäri maailmaa trooppiselta alueelta yli 150 eri perhoslajia ja noin 1000 perhosta. Perhospuistossa lentävät trooppiset perhoset ympäriinsä sekä kauniit kukat hivelevät silmiä.

Perhoskehdossa voi tutustua perhosen elämänkaareen. Samoin puistossa voi seurata perhosten käyttäytymisrituaaleja.

Perhospuistosta on Kaakkois-Aasiassa esiintyvä yöperhonen Atlaskehrääjä (Attacus atlas). Se on eräs maailman kookkaimmista perhoslajeista ja sen siipien pinta-ala on kaikista perhoslajeista suurin. Siipien kärkiväli voi olla jopa 25–30 cm.

Atlaskehrääjä, Attacus Atlas

Lue lisää Benalmádenan perhospuistosta blogistani: https://www.jormaursin.net/puisto-missa-varit-lentavat/

Benalmádenan Stupa

Valkoinen rakennus näkyy kauas Benalmádenaan sekä Fuengirolaan. Benalmádenan Stupa symboloi Buddhan valaistumista. Se on läntisen maailman suurin stupa, 33 metriä korkea rakennus. Sen sisätilaa hallitsee suurikokoinen Buddhan patsas. Tätä nähtävyyttä tulevat katsomaan niin buddhalaiset kuin ei-buddhalaisetkin.

Lue lisää Benalmádenan Stubasta blogistani: https://www.jormaursin.net/benalmadenan-valaistumisen-stupa/

Benalmadena tutuksi

Olen kierrellyt Benalmádenaa Costalla, Arroyo de la Mielissä, Pueblossa ja noussut korkeuksiin Monte Calamorolle. Benalmádenassa löytyi erilaisia  nähtävyyksiä ja menopaikkoja – jokaiselle jotakin. Lisäksi lapsiperheille ja miksipä ei myös lastenmielisille löytyi teemapuistoja, piknik-puistoja ja tivolimaailman liekkuja, eikä missään kaupunginosassa tarvitse liikkua nälissään.  Benalmádena on kiivaasta loma-asuntorakentamisesta huolimatta säilynyttä vehmautensa ja elävä luonto tulee esille kaikkialla.

Kyyhkyspuiston pieni lintujärvi.

Teksti ja kuvat @ Jorma Ursin

SEURAA INSTAGRAMISSA: