Aurinkorannikon yksi vetovoimaisimmista puistosta Parque de la Paloma asukkeineen sijaitsee Benalmadenan Arroyo de la Mielin kaupunginosassa. Benalmadenan kaupunki perusti sen vuonna 1995. Puiston ulkopuolella kaduilla juoksentelee kiekuvia kukkoja ja kotkottavia kanoja. Avda. Federico Garcia Lorcan ja Avda. del Parquen risteyksessä on yksi viidestä sisäänkäynnistä, Puertta Europa.

Vuohet, aasit, emut ja riikinkukot on tuotu puistoon. Kanit, marsut hamsterit, kanat, kukot ovat ihmisten hylkäämiä ja ovat saaneet puistosta turvapaikan.

Puisto tarjoaa lapsille elämyksiä elävien lintujen keskellä, he voivat ruokkia elämiä ja nauttia vauhdikkaista leikkipaikkoista. Puisto on perheiden piknik-päivien ihana viettopaikka. Siellä lenkkeilijät voivat purkavat paineitaan ja kohottavat kuntoaan. Puisto on suosittu hääkuvien ottopaikka.

Tulijaa tervehtivät pienet kananpoikaset, kanat ja kukko, joka hypähtää korkeammalle muurille saadakseen tervehdyksensä kuuluville.

Kahvilat ja ravintolat

Portin jälkeen on yksi puiston kahviloista, jossa saa kohtuuhintaista pikkusyötävää ja voi istuskella kasvien siimeksessä ennen tai jälkeen puistokierroksen. Kahviloita on myös eripuolella puistoaluetta.

Hybridillä puiston ympäri

Perheen jo hieman varttuneimmille huimapäille – tuleville ”Sennoille” tai ”Räikkösille” – voi vuokrata hybridiautoja, joilla he voivat hurauttaa ympäri puistoa. Isillä näytti olevan kaikkea muuta kuin mukavaa, kun perheen huimapäät surauttivat autolla alas mäkeä eikä iskän jalat toimineet aina riittävän nopsaan. En nähnyt silti yhtään ulosajoa.

Puiston käytävät ja levähdyspaikat

Noin 20 hehtaarin kokoisessa puistossa risteilee, leveitä ja siistissä kunnossa olevia kivettyjä polkuja. Puisto sopii hyvin liikuntarajoitteisille ja lastenvaunujen kanssa liikkuville perheille. Siellä on ikääntyneidenkin helppo kulkea. Levähdyspaikkoja on sopivin välein.

Lasten leikkipuiston läheisyydessä käy melkoinen vilske lähes koko päivän.

Jardin de Cactus – Kaktuspuisto

Kaktusten määrä ja monimuotoisuus hämmästyttää. Kaktuspuistossa on koko Euroopan laajin kaktusvalikoima; yli 2000 kaktusta, jotka edustavat noin 450 lajia.

Kaktukset piikittelevät, jos menet liian lähelle. Kokemuksestani kerron, koska nypin kaktuksen piikkejä käsivarsistani ja hoitelin niitä myöhemmin kortisonivoiteella kotonani.

Riemua ja iloa lapsille, perheille piknik-hetkiä

Erityisesti perheen pienimmille puisto on rakas, koska siellä voi seurata vapaasti liikkuvia eläimiä. Sieltä on lasten ”liekkuja”, paikkoja pallopeleille, riikinkukkokin leveilee pyrstösulkineen. Omissa suoja-aitauksissaan käyskentelee aaseja ja vuohia, joita perheen pienimmät ruokkivat verkkoaidan läpi. Kani on pistänyt päänsä pensaaseen, mutta se tulee kyllä esille, kun vain malttaa odottaa.

Munkkiaratti (Myiopsitta monachus) on eteläamerikkalainen papukaijalaji, joita tuotiin Espanjaan alun perin muutamia kymmeniä lemmikeiksi, mutta osa niistä karkasi tai ne vaan päästettiin vapaaksi. Maistettuaan vapautta ne ryhtyivät lisääntymään vauhdilla. ”Munkkipapaukaija” on äänekäs varsinkin parvissa, mutta kaunishan se on.

Kukonkorallipuu

Marraskuisessa puistossa ei ole kovinkaan paljon kukkivia kasveja, pensaita tai puita. Kukonkorallipuun punainen kukka ei jää kulkijalta huomaamatta.  Kukonkorallipuu on suurikukkainen eteläamerikkalainen puu, jota kasvatetaan koristekasvina puistoissa.

Perheiden ja suvun yhdessäolo näkyy ja kuuluu

Parque de la Paloma on luotu koko perheen yhdessäoloon. Perhe ja suku merkitsevät espanjalaisille paljon. Nautitaan yhdessäolosta, viikonloppuina syödään yhdessä, ravintoloissa, meren rantahietikolla tai puistopiknikeillä. Nurmikolle levitetään huopia, istuskellaan, seurustellaan, levitetään pöytiä ruokailua varten ja nautitaan rauhalliseen tyyliin piknik-eväitä. Kyyhkyspuistossa riittää siistiä nurmikkoa vilkkaimpinakin piknik-päivinä.

Tuore aviopari

Kaktuspuistosta jatkoin matkaani kohti muinaista muuria. Valokuvaaja oli polvistunut kuvaamaan hääparia, joka seisoi muurin vieressä ainoana valonlähteenä parista aukosta tuleva auringonvalo.

Seurasin hetken kuvausta syrjemmältä. Sain luvan ottaa kuvaustilanteesta muutaman kuvan.

Kuvauksen jälkeen Antonio Cejudo kertoi hänen ja vaimonsa Maria Barreran rakkaustarinan. He ovat kotoisin Cádizista, mutta he eivät vielä silloin tunteneet toisiaan. Noin viisi vuotta sitten he saivat työpaikan samasta malagalaisesta yrityksestä ja tutustuivat toisiinsa.

Marian ja Antonion ensitreffit olivat juuri Parque de la Paloman puistossa. Puiston riikinkukot todistivat heidän ensisuudelmansa. Uusi rakkaus oli syttynyt. Riikinkukko symbolisoi heidän avioliittoaan, Antoni totesi. Malagalainen valokuvaaja Antonio Montesinos on erikoistunnut hääkuvauksiin. Seuratessani hänen työskentelyään, siitä heijastui halu ja taito napata avioparin häähetkestä kauneus, onnellisuus ja taltioida ne muisteltavaksi vielä vuosia ja vuosikymmeniä myöhemmin.

Joutsen – pariuskollisuuden symboli

Lammen rannalla on kaksi lintujen ruokkimista varten rakennettua turvallista laituria. Niin vanhemmat kuin lapsetkin nauttivat silminnähden, kun joutsen laittaa kaulansa kauniisti kaarelle ja oikaisee sen kurkottaen korkealle napatakseen pullanpalan pienen ruokkijan kädestä. Lammen upein lintu on ehdottomasti tuo kyhmyjoutsen.

Pariuskollisuuden symboliksi nimetyt joutsenet viettävät vuosia villiä sinkkuaikaa.  Ne eivät lähde elinikäiseen liittoon harkitsematta ja harjoittelematta. Seurusteluaika kestää 3-4 vuotta ja vasta sitten on aika hankkia poikasia.

Joutsenen siipiväli on 210–240 senttiä ja sen pituutta linnulla on noin puolitoista metriä.  Se on vaikuttava näky pörhistäessään höyheniään ja levittäessään siipiään.

Muita lammen lintuja ja eläviä

Lammen linnusto on varsin moninainen ja mielestäni koko alue ja lampi lintuineen, eläimineen, kilpikonnineen ja kaloineen on nähtävä paikan päällä.

Ruostesorsa
Liejukana
Nokikana
Ankka
Pisamatavi. Laji elää luonnonvaraisena Etelä-Amerikan sisäosien metsäisillä seuduilla.
Kilpikonnat aurinkorannalla

Mitä puisto opetti

Laaja puistoalue tekojärvineen, ns. pihalaatoilla päällystetyt polut ja virkistysalueet ovat koukuttavia. Puiston käytäväverkossa on sopivin välein myös vessoja.

Omien lemmikkien tuominen on sallittua. Koirillekin oli opastetauluilla merkityt ”pissa-alueet”.  Toimiiko koirien pisuaari vai – ei?  Paikat on kuitenkin olemassa.

Puiston henki tarttui minuun niin vahvasti, että viimeinen puistoretkeni oli sitten vaimoni kanssa vietetty piknik-retki.

Kukkoja, kanoja ja muita äänekkäitä lintuja vilisi puistoalueen ulkopuolella asuinalueellakin. Varsinkin aamu-uniselle se voi olla pieni ongelma. Ehkäpä tästä syystä en hankkisi loma-asuntoa aivan puiston vierestä.

Luontokeidas keskellä kaupunkia. Puistokohteena Parque de la Paloma on aivan ehdoton.

Parque de la Paloma Osoite: Av. Federico García Lorca, s/n, 29631 Arroyo de La Miel, Benalmadena. Puiston aukioloajat riippuvat sesongista. Talvisaikaan puisto on yleensä auki klo 9 – 22.00 ja kesäaikaan klo 9 – 23.00. Puistoalueelle ei ole sisäänpääsymaksua.

Kuvat ja teksti: @ Jorma Ursin

SEURAA INSTAGRAMISSA: