Valkoinen rakennus näkyy kauas aina Benalmádenaan sekä Fuengirolaan eikä ylempänä vuorella olevalta A 7 tieltä voi sitä olla huomaamatta. Benalmádenan Stupa symboloi Buddhan valaistumista ja se tunnetaan myös nimellä La Estupa de la Iluminación. Stupa on ehdottomasti yksi paikkakunnan erikoisuuksista.

Buddhalaisuuden mukaan tiibetiläisiä stupia on kahdeksan erilaista. Jokainen niitä edustaa Buddhan tärkeitä elämänvaiheita.

Olin lukenut buddhalaisuudesta kauan sitten, mutta Benalmádenan Stupa on ensimmäinen buddhalainen temppeli, jossa olen myös vieraillut. Vierailuni oli mielenkiintoinen pieni matka buddhalaiseen maailmaan.

Meditoiva Buddha

Stupan muoto yleensä muistuttaa meditoivaa Buddhaa. Stupan huipulle on sijoitettu Buddhan kruunu ja sen alla oleva neliö on hänen päänsä. Stupan neljä porrasta symboloivat hänen raajojaan ja pohja hänen valtaistuintaan.

Stupan muoto symboloi myös elementtejä, joista maailmankaikkeus koostuu: maa, vesi, tuli, ilma ja tietoisuus.

Kamerat räpsähtelivät tiuhaan ihmisten kuvatessa temppelirakennusta tai ottaessaan selfieitä niin ulkona kuin sisällä. Osa vierailijoista sytyttivät suitsukekynttilän ja vahva suitsukkeen tuoksu leijui sisätilassa.

Buddhalaiset uskovat, että stupan lähellä esitetyt toivomukset voivat toteutua. Kun kiertää stupan kolme kertaan myötä päivää esittäen toivomuksiaan, henkilö voi siten viedä rakennuksesta henkivän voiman arkiseen elämäänsä.

Taran jumalattaren patsas

Tara-jumalattaren patsas on etumaisena. Hänellä sanotaan oleva kaksi persoonaa. Valkoinen Tara edustaa seesteisyyttä ja henkisyyttä, ja vihreä Tara on lempeä ja myötätuntoinen äitihahmo. Tara-jumalatarta sanotaan buddhien äidiksi, koska hän on työskennellyt niin kauan, ja auttanut kaikkia buddhia saavuttamaan valaistumisen.

Buddhan patsas

Suurikokoinen Buddhan patsas hallitsee huonetilaa. Sanalla “buddha” tarkoitetaan, buddhalaisuuden historiallista perustajaa Siddharta Gautamaa. Hänet tunnetaan myös nimillä Shakyamuni tai Siddhattha Gotama,

Shakyamuni syntyi Lumbinissa, nykyisen Nepalin alueella. Hänen synty- ja kuolinajastaan on esitetty useita eri arvioita.

Hän omisti koko elämänsä muiden opettamiselle. Hän loi buddhalaisuuden ja opetti ihmisille löytämäänsä polkua valaistukseen. Hänen sanotaan antaneen elämänsä aikana 84 000 ohjetta.

Buddha kuoli 80-vuotiaana Kusinagarissa nykyisen Ultar Pradeshin osavaltiossa.

Siellä hän asettui levolle kyljelleen kahden puun väliin kiviselle istuimelle eräässä lehdossa. Buddhan viimeiset sanat olivat: “Munkit, sanon teille, kaikki ilmiöt ovat katoavaisia. Ahkeroikaa tarkkaavaisina!”

Legendan mukaan hänen tuhkansa jaettiin ja vietiin kahdeksaan salaiseen paikkaan ympäri maailmaa.

Meditointitilan kuvakooste

Elämän pyörä on vertauskuva jälleensyntymisen kierrolle. Jokaisella kierroksella on alku ja loppu. Kun yksi kierros on päättynyt, uusi alkaa.

Meditaatiosalin sisäkatosta tornin korkeimpaan kohtaan stupa on täynnä pyhiä buddhalaisia esineitä. Aarrekammiot on suljettu ikuisesti. Ne sisältävät muun muassa:

Savikuvia, jotka edustavat kuutta erilaista buddhalaisuutta, pieni 11 vuosisadalta oleva Tsa Tsa-savipatsas, puoli tonnia puuvillapaperille painettuja buddhalaisia ​​rukouksia, Buddhan opetuksia selityksineen.

Keskellä tornia on 17 metriä korkea Elämän puu. Se kuvaa Buddhan selkärankaa, kun stupa tulkitaan Buddhan kehoksi tai Axis Mundiksi (maailman akseli) tapauksissa, joissa stupa tulkitaan universumiksi.

Aarrekammion kätköissä on Buddha Shakyamunin opetuksia selvityksineen, 11. vuosisadalta peräsin oleva savipatsas Tsa Tsa. Arvokkain aarteista on kuitenkin ennen Buddha Shakyamunin toimineen Buddha Kashyapan pyhäinjäännös eli reliikki.

Pienoismallin poikkileikkauksessa kuvataan kuinka pyhät esineistöt sijoittuvat katseilta piiloon.

                      Elämän pyörä                                                              Stupan pienoismalli

Meditaatiotilan seinillä olevat maalaukset kuvaavat historiallisen Buddha Shakyamunin elämää. Ne on laadittu Nepalin taiteilijoiden Himalajan uskonnollisen taiteen tyyliin.

Rakennusmateriaali Andalusiasta

 Benalmádenan Stupan materiaali on peräisin Andalusian alueelta ja sen valkoinen väri sopii erinomaisesti Aurinkorannikon maisemaan. Itäisen maailman Stupat ovat hyvin usein koristeltu kirkkain värein.

Stupan suunnitteli puolalainen arkkitehti Wojtek Kossowski. Valkoinen väri ei ole ainoa ominaisuus, joka tekee siitä ainutlaatuisen. Se on yli 30 metriä korkea ja siinä on yli 100 neliömetriä meditointitilaa, mikä tekee siitä läntisen maailman suurimman Stupan.

Stupa rakennettiin suuren buddhalaisen mestarin Lopon Tsechu Rinpochen oppien mukaisesti. Sitä luonnehditaan Rinpochen mestariteokseksi. Stupa avattiin 5. lokakuuta 2003.

Stupan toimintaa ohjaa ja hallinnoi Benalmádenan Karma Kagyun kulttuuriliitto ja sen 17. hengellinen opas Gyalwa Karmapa Tinley Thaye Dorje.

Stupan sijainti

Stupa sijaitsee upealla panoraamapaikalla, josta avautuvat hieno näkymä Benalmádenan kaupunkiin, Torreblancan härkäkukkulan yli Fuengirolan kaupunkiin.

Korkealla ylärinteellä sijaitseva Stupa on elävä muistomerkki valaistuneelle mielelle, buddhalainen muistomerkki maailman rauhasta, vauraudesta ja harmoniasta ja ihanteellinen paikka oppimiselle, pohdinnalle ja meditaatiolle.

Vierailuni jälkeen

Vierailuni oli opettavainen matka minulle outoon uskontoon ja kulttuuriin. Se oli vierailun arvoinen.

Stupalla vaikutti olevan rauhoittava vaikutus sisällä käyskenteleviin ihmisiin.

Näin Lopon Tsechu Rinponchen ajatelman (v. 1993), joka liittyy Benalmadenan valaistumisen Stupaan. Hän on sanonut muun muassa:

Me kaikki tarvitsemme rauhanomaista maailmaa. Mutta maailmanrauha ei ole helposti saavutettavissa. Konfrensseissa keskusteleminen rauhasta ei vain riitä. On ymmärrettävä, että maailmanrauhan lähtökohtana tarvitsemme rauhanomaisen mielen”.

Niinpä.

Stupa-kauppa

Stupan alueella on lahjatavarakauppa, jossa voit ostaa buddhalaisen kirjallisuuden ja perinteisiä esineitä Himalajan maista. Kaikki myymälän tulot on tarkoitettu Stupan ylläpitoon.

Osoite ja vierailuajat

Av. de Retamar, s/n, 29631 Benalmádena

Stupa on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10 – 14.00 ja 15.30 – 18.30. Sunnuntaina klo 10 – 14.30 ja 15.30 – 19.00.

Stupaan ei ole sisäänpääsymaksua. Suitsukekynttilä, 1 é.

Teksti ja kuvat @ Jorma Ursin, Lähdeaineisto: Benalmádenan Stupa ja henkilökunta

 

SEURAA INSTAGRAMISSA: