Benalmádenan kaupunki levittäytyy Välimereltä ylös kohti muun muassa Cerro del Moroa (”antennivuori”) ja Monte de Calamorroa kaapelihissivuori”). Kaupunki on yksi Aurinkorannikon huvi- ja kulttuurielämän merkittävimmistä turistikaupungeista.

Kaupungissa on kolme toisistaan poikkeavaa keskusta: Benalmádenan Costa, Arroyo de Miel ja Benalmádena Pueblo.

Benalmádenan vanhin osa, Pueblo on andalusialainen, kalkittu valkoinen kylä kapeine kujineen ja lukuisinen aukioineen. Pueblo sijaitsee noin 230 -270 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella.

Kylän yhteisöllisyys

Pienessä kylässä elää vahvasti yhteisöllisyys. Se näkyy kyläraittin keskustelutuokioissa, ystävällisissä tervehdyksissä sekä perinteisissä juhlatapahtumissa, esimerkiksi joulun avaus , karnevaalit ja pääsiäinen.

Kolmen kulttuurin aukiolla kuultiin suosittu kansanmelodia Los Peces En El Rio (Kalat joessa).
Karnevaalikulkue marssi kylän halki johdattaen juhlaväen keskustaan bilettämään iltamyöhään.

Pueblo on Benalmádenan sielu ja sydän

Pueblon pääkatu, Avenida Juan Luis Peralta (A 358-tie), jakaa kylän tavallaan kahtia. Kapeimmillaan katu on juuri Pueblon kylän kohdalla. Liikenne ohjataan tällä kohtaa liikennevaloin vuoroin Plaza del Rocion ja vuoroin Plaza de las Tres Culturasin puoleisesta päästä.

Av. Juan Luis Peraltan molemmin puolin ovat kylän kauniit kyläraitit

Plaza de las Tres Culturas

Plaza de las Tres Culturas, Kolme kulttuurin aukio, on tapahtumien, konserttien ja suosittujen festivaalien keskuspaikka. Aukiolla on viihtyisiä kukkaisia levähdyspaikkoja sekä lukuisia kahviloita ja ravintoloita.

Plaza de las Tres Culturasin viihtyisä ympäristö hakee vertaistaan.

Calle de la Amapola

Plaza de la Cruz

Plaza de la Cruzin aukio, puita, penkkejä ja voimakas maalaus

Calle Azucenaa pitkin portaat alas ja ollaan takaisin Avenida Juan Luis Peraltalla poliisiaseman ja kunnantalo viereen.

Calle Real

Kadun alkupäässä on suihkulähde, seinillä tiiliruukkuja ja kaakelilaatoille maalattu kylän elämää kuvaava teos.

Suihkulähde, saviruukut, kaakelitaideteoksessa kuvataan kylän elämää.

Plaza de Ándaluzía

Aina upea, vehmas palmujen varjostama aukio.

Plaza de España

Plaza de Españan keskellä on pronssinen veistos, La Niña de Benalmádena, jonka on veistänyt kuvanveistäjä Jaime Pimentel.

Poninhäntäinen ja avosylin vettä tarjoava La Niña (tyttö) ilmentää ystävyyttä toivottaen kaikki vierailijat tervetulleiksi.

Kirkko Santo Domingo de Guzmán

Kirkko sijaitsee korkealla kalliokukkulalla, jota paikalliset kutsuvat ”Kypäräksi”. 2000-luvulla restauroitu kirkko sijaitsee Benalmádenan alkuperäisessä ytimessä ja on yksi kaupungin vanhimmista rakennuksista.

Puisto Jarnide de Muro

Kun kävelee näköalatasanteen ympäri, voi nähdä koko maiseman ”panoraamakuvana”: itään, etelään, länteen ja pohjoiseen.

Kirkkotasanteella ja kukkulan rinteillä sijaitsevan Jardine de Muron puiston on suunnitellut puistoarkkitehti César Manrique. Tasanteella oleva lastenleikkipaikka on yksi osa Muron puistoa.

Leikkipuisto ja näköalatasanne.
Alempana etelärinteellä on Jardine de Muron puistokäytäviä.
Panoraamahissi kuljettaa Av. del Chorrillolta ylös kirkkotasanteelle ja takaisin.

Alhaalla kukkulan kallioissa on alueen esihistoriallisen asukkaiden luola-asutuksen jäänteitä. Itse luoliin ei pääse, mutta suoja-aidan takaa voi nähdä muinaisiin asumuksiin.

Avenida del Chorrillo

Kun kirkolta on laskeuduttu alas, Avenida del Chorrillon toisella puolelle on puisto Parque de los Limones. Tyypilliseen tapaan puistossa on paljon pieniä yksityiskohtia, joista esimerkkinä kaunis vanha vesilähde ja veden juoksutuskanava. Se kertoo yhä edelleen, kuinka tärkeä vesi on ollut aina ihmisille.

Del Fuente Chorrillo.

Avenida del Chorrillo on katu, jossa pieniä kauppoja ja yllätys yllätys, pieniä ravintoloita.

Maestra Ayala

Kasvit kaduilla ja talojen seinillä on istutettu saviruukkuihin, mutta tunnelma on kuin kävelisi puutarhassa

Pieni pätkä vielä Avenida Juan Luis Peraltaa ja tullaan Kolmen kulttuurin aukion  ravintoloiden luokse – jokahan olisi aika nautti jotain syötävää ja juotavaa.

Jos rakastat aikaista herätystä ja perinteistä churros-aamiaista, Kolmen kulttuurin aukion Avenida Cafessa tarjoillaan sellaisia arkiaamuna jo kello 8 (churrosaika: 8-12, 17-19.30).

Kylässä on runsaasti ravintoloita. Siellä on pieniä ruokakauppoja, erikoisliikeitä aina huonekaluliikkeeseen asti.

Suositun Benalmádenan uudisrakentamisen puristuksessa ja sen turistivilinässä Pueblon kylä on säilynyt aitona pikkukylänä ilman markkinahumua.

Kyläraitit huokuivat hiljaista viestiä, että vierailija on arvokkaan ystävän luona ja hänen on käyttäydyttävä sen mukaisesti. Pienen kylän tunnelmaa leimaavat kauniit kukka-asetelmat ja kukkien voimakas ja viettelevä tuoksu.

Teksti ja kuvat@ Jorma Ursin

SEURAA INSTAGRAMISSA: