Harjujärvi on osa 2,2 km pitkää Luupään reittiä. Esteetön reitti alkaa Harjujärveltä ja päättyy Turasenlammin upeisiin maisemiin. Leivonmäen kansallispuiston Harjujärven esteettömän reitin pituus on suuntaansa 700 m. Polku kulkee ensin Harjujärven rantamaisemissa. Sen jälkeen polku kulkee metsäisiä harju- ja suomaisemia. Harjujärven hormillinen keittokatos on myös esteetön.

Retkivinkki liikuntarajoitteiselle

Liikunrajoitteiset voivat pysäköidä oman autonsa tai esteettömän taksin keittokatoksen viereen. Vartianmäentiellä (Joutsa) on lukittu puomi. Puomin lukkokoodin saa soittamalla Metsähallituksen asiakaspalveluun ma-pe klo 9-15, puh: 0206 39 5270.

Harjujärven sijainti Google maps: Harjujärven puolikota

Metsä- ja palovaroitukset

Jokainen luontoretkeilijä tietää mitä metsä- ja ruohikkopalovaroitukset tarkoittavat – ei avotulta. Leivonmäen kansallispuiston 30.5.2022 päivitetyssä tiedotteessa todetaan: Mikäli varoituksia on voimassa, Harjujärvi on ainoa paikka, missä tulenteko on sallittua erityistä varovaisuutta  sen keittokatoksen tulisijassa.

Harjujärven kolmiseinäinen keittokatos ja tulisija
Kolmiseinäinen Harjujärven keittokatos

Leivonmäelle tullaan monesta suunnasta

Kävellessäni kohti Harjujärveä, muistelin 17.1.2022 julkistettua tutkimustulosta, jonka mukaan Leivonmäen kävijöistä vähän yli puolet on paikallisia, lähikuntien asukkaita. Kotimaisista kävijöistä enemmistö on Jyväskylästä (42 %). Matkailijoita saapuu pääkaupunkiseudulta, Jämsästä, Tampereelta, Lahdesta ja Kuopiosta. Puistossa käydään useimmiten päiväretkellä (84 %). Tutkimuksen mukaan tärkeimpiä syitä kansallispuistoissa käyntiin ovat luonnon kokeminen, maisemat, rentoutuminen, henkinen hyvinvointi ja yhdessäolo oman seurueen kanssa.

Harjujärvelle johtava polku kumpuilevalla harjullaKumpuileva harjumaisema
Kumpuileva polku halki harjujen Harjujärvelle
Harjujärvi näkyy rantapolulta puiden lomasta
Harjujärvi

Tulisija ja piha-alueen rakennuksia

Piha-alue on kovapintaista soraa. Kaikkiin paikkoihin on esteetön pääsy. Tulisia on näppärä, koska se on nostettu ylös maapinnasta ja myös sen viereen pääsee esteettömästi. Puiden polttaminen ja makkaran paistaminen onnistuu helpolla ilman turhia kyykkyilyjä. Piha-alueen reunalla ovat WC-rakennus sekä puuvaja. Leivonmäen kansallispuistossa harjoitetaan roskatonta retkeilyä.

Tulisija ja Harjujärven vessat ja puuvaja
Tulisijan betoninen reuna toimii pöytänä
Upouusi Harjujärven tulisija
Upouusi tulisija

Laiturille kahville maisemia ihastelemaan

Harjujärvi avautuu laiturilta laajalti. Mikäpä olisi laiturilla pöllin päässä istuskellessa ja nauttien eväistä auringonpaisteessa vienon tuulen viilentäessä.

Laituri ja Harjujärven maisema
Kauniit maisemat Harjujärvelle
Mies nauttii retkieväistä laiturilla
Retkieväät maistuvat kauniin maiseman keskellä

Virtuaalisesti tulistelupaikalle

Leivonmäelle on lennähtänyt kehrääjiä, joilla on kyljessään QR-koodi. Koodista pääset virtuaaliselle tulistelupaikalle, jossa voit mm. osallistua tietovisaan, tarkistaa varoitukset tai katsoa ja kuunnella kehrääjälintua.

Virtuaalinen GR-opas puiston ohjeiden saamiseksi
Virtuaalinen kehrääjä opastaa kansallispuistossa kävijöitä. Tämän kehrääjän tapasin laiturikahvillani.
Laituri ja piha-alueen rakennuksia
Kävin vko 21/2022 Harjujärvellä. Alueen rakennukset eivät ole lopullisen värisiä. Maalaus tapahtunee kesän kynnyksellä
Harjujärven reittiopasteita muihin reissukohteisiin
Opasteviitat Harjujärveltä muihin kohteisiin

Harju on juomavesitehdas

Hiekka- ja sorakerrostumat läpäisevät vettä hyvin. Harjut toimivat näin suodattimina puhdistaen sadeveden juomakelpoiseksi pohjavedeksi. Männyt pärjäävät kuivemmilla kasvupaikoilla paremmin kuin kuuset ja lehtipuut.

Lähden rantapolkua Turasenlammille päin. Nousen järvenpohjukasta ennen lampea harjulle vapaasti auringosta suuntimalla kohti Kirveslammen P-paikkaa.

Järven ja harun välistä kulkee polku Turasenlammille
Harjujärven ja harjujen välistä kulkee polku Turasenlammille

Korvasienmuhennosta

Vautsi, harjun rinteillä törmäsin — korvasieniin. Siinä kotiin viemisinä herkkua, joka suuritöisen valmistusoperaation jälkeen olisi valmista nautittavaksi. Harjujärven käynnistäni hyvä jälkimaku suuhun myös kotipöydässäkin.

Korvasieni
Korvasienistä särvintä perunan kanssa

Harjujäven kartta

Harjujärven esteetön reitti aluekartta
Harjujärven esteetön reitti, yhteensä 1,4 km

Teksti ja kuvat © Jorma Ursin. Kuvieni käyttö ilman lupaa kielletty. Jos haluat käyttää kuviani, ota minuun yhteyttä. Tarkemmat yhteystietoni löydät yhteystiedot sivulta.

Lähdeaineisto: polkuopasteet, Leivonmäen kansallispuiston v. 2022 julkaistuja tiedotteita, Luontoon.fi tiedote, Metsa.fi

1. KIRJOITTAJAN KOHDEVINKKI ESTEETÖMÄÄN SUOPUISTOON: Pieksämäen Paltasella on Pien-Paltanen järvi ja suoalue. Pien-Paltasen rantamaisissa olevalla suolla sijaitsee vuonna 2019 avattu esteetön luontopolku. Pien-Paltasen suoalueella sijaitsee vuonna 2019 avattu esteetön luontopolku. Esteettömässä suopuistossa voi pyörätuolilla liikkua puusta rakennetulla alustalla. Esteettömyys on huomioitu kolmella laiturilla, joilta voi luvanvaraisesti kalastaa. Pien-Paltasen “lohijahtiin” sekä esteettömään suopuistoon voit tutustua blogissani:  Esteetön suopuisto, Paltanen Pieksämäki

2. Kirjoittajan kohdevinkki Leivonmäen kansallispuiston vuoden 2021 muihin blogeihini:

jormaursin.net/kirveslammen-kierros-suon-tuoksua-ja-ruskan-vareja-leivonmaella

jormaursin.net/leivonmaen-kansallispuisto-lintuniemi-ja-joutsniemi/

 

SEURAA INSTAGRAMISSA: