Pääsiäinen on noitien ja trullien melskausaikaa. Lankalauantain kokot ovat palaneet jo vuosisatojen ajan Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Pohjalaiset ovat levittäneet kokkoperinteen ympäri Suomea.

Trullit kuvattiin luudalla lentävinä vanhoina naisina. Uskottiin, että kotieläimet ovat pitkäperjantain ja lankalauantain illan aikana alttiina pahalle. Trullit tekevät tihutöitä navetoissa ja karjatiloissa. Trulli juontuu ruotsin kielen sanasta troll – ”peikko, noita”.

Ilmojen halki käy noitien tie

Kylä kerääntyy yhteisille tulille

Muinoin jokaisella talolla oli oma kokko. Nykyisin kylien väki kerääntyy saman, yhteisen kokon tulille. Järjestäjien ilmoituksen mukaan Nyrölän Lankalauantain Pääsiäiskokolla vieraili noin 1 000 kävijää.

Nyrölän kylä täyttyi autoista

Varsinaiset parkkipaikat täynnä jo hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua. Sikomäentien varrella oli kilometrikaupalla pysäköityjä autoja. Pysäköintijärjestelijät olivat tehneet tämän aiemminkin, niin sujuvasti kaikki tapahtui.

Ponit ja taluttajat matkalla Nyrölän talolle lasten poniratsastukseen

Lapsille karkkia ja pääsiäismunia

Iloinen noitamuori, myös Minna Muorina tunnettu on laskeutunut jakamaan lapsille karkkeja ja suklaamunia.
Lapsille karkkia ja suklaamunia
Lapsille karkkia ja suklaamunia
Myös juhlamieliset vanhemmatkin ihmiset halusivat ikuistaa itsensä iki-ihanan Minna Muorin kanssa
”Me otamme ilon irti näistä juhlista”
Kylätapahtuman herkkuja: mehua ja makkaraa
Väkeä riitti tasaisesti pikkutungokseen asti koko illan ajan

Pääsiäisen meikki

Niin nuoremmilla kuin vanhemmillakin näkyi siellä täällä pääsiäismeikkejä, pääsiäisasuja ja erilaisia asusteita.

Yksi kauneimmista Lankalauantain meikeistä. Ilmentää tekijäänsä ja samalla syventää tilaisuuden henkeä

Lankalauantain kokko

Korkea kokko oli kasattu Nyrölän talon kuusiaidasta. Konevoimaa on tarvittu kokon pystyttämiseen. Kokkomestari Jussi Koskinen metsäkoneen ja traktorin avulla nostellut risut kokoksi yhdessä Nyrölän talon isännän, Talon Erkin eli Erkki Pöyhösen kanssa.

Mitä korkeammat savut ja lieskat – sen parempi

Kokkomestari raapaissut viimeiset tulitikkunsa ja lieskat alkavat loimuta savupatsaan noustessa korkeuksiin. Vanhan uskomuksen mukaan mitä korkeammat savut ja lieskat olivat, sitä tehokkaammin kokko karkotti pahat noidat ja trullit.

Lankalauantain kokossa oli alkuun korkea savupatsas. Lopussa lieskat loimusivat korkealle

Nyrölässä vaalitaan perinteitä

Pääsiäiskokkoa on poltettu Koppelin Olavin pellolla 1980-luvun alkupuolelta kunnes se siirtyi Nyrölätalon pellolle. Pirteässä Nyrölän kylässä asuu vakituisesti 280 asukasta.

Tapahtuma uudistuu

Lankalauantain juhla on viime vuosien aikana uudistunut; on hankittu uusi teltta, Muurikaispannut, ostokset maksetaan kätevästi pankkikorttipäätteillä, mainonta on nykyaikaisesti netissä jne. Pääsiäiskokkokin on siirtynyt Nyröläntalon kentälle.

Mikäpäs oli vierailijoiden nautiskellessa Lankalauantain tarjoilusta, kun oli pitkät rivin pöytiä ja tuoleja, mihin istahtaa nauttimaan letuista, makkaroista ja juomista.

Kiitoksen paikka

Kiitos Minna Muorille, Talon Ekille ja kaikille tapahtuman puuhanaisille ja -miehille, että saimme nauttia Lankalauantain perinteistä Nyrölätalon tantereilla.

Palvelut toimivat

Hyvin toimi pitopalvelut, maukkaita olivat letut ja grillimakkarat hyvin paistetut. Pelejä, poniratsastusta ja touhua perheenpienimmille. Mikäpä oli lastenkin nauttiessa illan antimista.

Minna Muori, Minna Koivuniemi, 30.3.2024

Haitarimusiikkikonsertti

Jukka Ohra-ahon loihti vieraiden iloksi pitkäkestoisen Lankalauantain haitarimusiikkikonsertin.

Nyrölätalo – Talo kylän katolla

Muutama vuosi sitten Nyrölässä taisteltiin oma kyläkoulun puolesta. Niin vain kävi kuten monen muun kyläkoulun kohdalla, että opinajon ovet laitettiin säppiin. Minna Koivuniemi ja Erkki Pöyhönen tekemä tarjous lopulta johti kauppojen toteutumiseen. Heidän sydämensä sykkivät vanhan kyläkoulun uudelleentulemiseen.

Kylätapahtumien ja juhlien mahdollistaja

Uusien omistajien myötä vanha koulurakennus on muuttunut erilaisten tapahtumien ja juhlien mahdollistajaksi. Talo on mukana kyläläisten arjessa ja erilaisissa juhlatapahtumissa. Tilat saadaan muunnettua joustavasti muutaman hengen kokoontumistilasta lähes parinsadan henkilön tilaisuudeksi. Omaa catering-palvelua ei Talolla ole, mutta hyviä yhteistyökumppaneita löytyy.

Usko tulevaisuuteen

Usko Nyrölätalon tulevaisuuteen on yrittäjillä vahva. Sijaitseehan Nyrölätalo melkein Jyväskylän keskustan tuntumassa. Lähialueita: Petäjävesi, Uurainen ja Muurame – saavutettavuus on vaivatonta. Mottona yrittäjillä on selkeä visio: Olemme kuin Rooma: Kaikki tiet vievät Nyrölään ja kaikki ovat lähellämme. Lue lisää: https://www.nyrolatalo.fi/

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Teksti ja kuvat @ Jorma Ursin. Kuvien luvaton käyttö kielletty. Jos haluat käyttää kuviani, ota yhteyttä. Yhteystiedot löytyvät yhteystiedot sivulta – linkki:

https://www.jormaursin.net/yhteystiedot/

Lähdeaineisto: Nyrölän kylätapahtuma, Nyrölän kyläyhdistys, Minna Muori, Kotimaisten kielten keskus, Talo kylän katolla -arjessa ja juhlassa.

Linkki Nyrölän luontopolkuun. Tutustu Nyrölän luontopolusta kertovaan kesäiseen patikkareissuuni:

linkki:

https://www.jormaursin.net/road-trip-moottoripyoralla-ja-patikointia-nyrolan-luontopolulla/

SEURAA INSTAGRAMISSA: