Luonto on lähellä Keski-Suomessa. Samoile, pyöräile mahtavissa metsissä, koe kirkkaat järvet, joet, kohisevat kosket tai tuoksuvat ja värikylläät suot lampineen. Ihastu kansallispuistoihimme. Leivonmäen kansallispuisto tarjoaa kauniita harjumaisemia ja useita muutaman kilometrin mittaisia patikointireittejä. Alueelta löytyy myös koski sekä yli 20 kilometrin mittainen maastopyöräreitti. Kannattaako aina ruskan perässä matkustaa Lappiin asti? Otetaan selvää!

Kirveslammen lenkki

Suon tuoksu, pitkospuut, mäntyjen latvoissa humiseva tuuli, syksyinen ruskan loiste sekä Kirveslammen luontotornista lintuperspektiivistä avautuvat levolliset maisemat eri suuntiin ovat tämän vajaan kahden kilometrin kierroksen kruunu. Kun liikut Kirveslammen lenkillä, muista katsoa alas lähelle jalkojesi juureen, sillä suo tarjoa monipuolisen ja mielenkiintoisen kasvuston ja väriloiston myös syksyllä.

Pysäköintipaikalla on ”suotorni”, missä havainnollistetaan suon muodostuminen. Reitti suositellaan kierrettäväksi vastapäivään. Pysäköintialueelta polku vie avaraan mäntymetsään, joka vaihtuu pian suomaastoksi pitkospuineen. Reitin maasto on helppokulkuista lukuun ottamatta alkumatkan yhtä jyrkempää nousua.

Turvepilari
Mäntykangasta
Parkkipaikalta polku johtaa suoalueelle
Punainen kypsä karpalo piristää silmää ja antaa makua suuhun matkan varrella
Suon pitkospuut
Kirveslampi
Arktinen marja, juolukka
Kirveslampi
Harju laskee Kirveslammen suuntaan
Kirveslampi
Suomaisema

 

Matkan varrella voi nähdä palokoroja eli metsäpalojen jättämiä jälkiä mäntyjen tyvillä
Rahkasammal
Ruskan hehku
Harmaaporonjäkälä
Palleroporonjäkälä
Kelo osoittaa kangasmaalla suuntaa, pitkospuut kosteikkopaikalla
Pienikasvuista männikköä ja upea tasapää
Suonreunassa pitkospuut johdattavat matkaa parkkipaikalle sekä lintutorni. Vain muutama poismuuttava lintuparvi bongatiin
Kirveslammen luonto luo outoa taikaa, ruska loistossaan kuin satu on ……
Lintutornilta avautuvat hienot suo- ja metsämaisemat
Loivasti nouseva polku johtaa parkkipaikalle

Teksti ja valokuvat © Jorma Ursin

Lähtöpiste: Kirveslammen pysäköintialue, Vartiamäentie 1073, Joutsa

 

 

SEURAA INSTAGRAMISSA: