Espanjan tiestö on Euroopan parhaimpia, ja huomattavasti edellä Suomen tieverkostoa. Suurten kaupunkien keskustat ovat ruuhkaisia ja pysäköintipaikkoja on vaikea löytää.

Opettele keskeiset liikennesäännöt sekä pelisäännöt, koska ne sanelevat arkiajamista. Näin itsekin viihdyt ratin takana, nautit ajamisesta.

Kaupunkiliikenteen ehdottomasti tärkein opettelunaihe on liikenneympyrässä ajaminen. Se on lakipykälien, käytännön sovellutusten ja autoilijoiden mielikuvituksen ympyrä.

Ulkomaalaisen automatkailijan on noudatettava Espanjan liikennesääntöjä. Tietämättömyys tieliikennelaista tai sen määräyksistä ei kelpaa puolustukseksi.

Kameravalvonta on tehokasta. Espanjan toiseksi eniten ylinopeuksia mitannut kamera vuonna 2016 sijaitsee Malagassa, tiellä MA-20. Tämän kameran kautta sakon sai 38 022 kuljettajaa. Andalusian alueella autoilijoille toimitettiin muistoksi huimat 459 836 ylinopeussakkoa.

Eläköön espanjalainen liikenne Vivir en el tráfico español

Liikenneohje ylitse muiden

Espanjalaisen liikenteen säädöksistä, määräyksistä ja ohjeista yksi ylitse muiden on: älä aja kenenkään päälle. Kun tämän muistaa, pärjää pitkälle.

Toinen tärkeä sääntö: jalankulkija on ehdoton kuningas. Kun jalankulkija edes ajattelee kadun ylittämistä, autoilijan on viisainta pysähtyä ja laskea jalankulkija kadun yli. Jalankulkijat myös ymmärtävät kuninkaallisen asemansa.

Puolikuninkaallinen” asema liikenteessä on polkupyöräilijöillä. Harjoittelevia ja retkeileviä polkupyöräilijöitä liikkuu paljon kaupungeissa ja kansallisilla pikkuteillä. Auton on ohitettava polkupyöräilijä 1,5 metrin etäisyydeltä.

Espanjan tiestö

Espanjan tiestöä ylläpitävät yleisten töiden ministeriö ja paikalliset tieviranomaiset. Kaikilla maanteillä on omat numeronsa, jonka edessä on kirjain tunnuksena tien tyypistä:

A= Autopistas gratuitas tai Autovias, eli ilmaiset tiet tai moottoriliikennetiet

AP= Autopistas de peaje, eli maksulliset moottoritiet

N= Nacional, eli kansalliset tiet, jotka ovat maksuttomia ja tienumerointi vaihtelee alueittain.

Tienumerot näkyvät selkeästi opasteissa kirjain- ja numerotunnustein. Samoin teiden varsilla on opastemerkit. Älä jätä opastemerkkien seurantaa viimetippaan.

Keväällä 2018 Guardia Civil-poliiseja on ohjeistettu sakottamaan perusteettomasti ohituksen jälkeen vasemmalla ja keskikaistalla ajavia kuljettajia – tämä voi maksaa 200 euroa.

Espanjan poliisi

Paikallispoliisi – Policia Local toimivalta on sen kaupungin alueella, missä sen toimipaikka sijaitsee. Kansalliskaarti Guardia Civil valvoo liikennettä koko maassa niillä alueilla, missä paikallispoliisilla ei ole valtuuksia. Espanjan autonomisilla aluilla on oma poliisiorganisaationsa.

Jos tapahtuu onnettomuus tai kolari, kutsu aina viranomainen paikalle – Guardia Civil tai Policia Local hoitamaan asiaa, sen mukaan kumman valvonta-alueella.

Liikennevalvonta ja –rangaistukset

Nopeustutkat ovat pistemäisen nopeuden mittaavia tai pitemmältä matkalta keskinopeuden mittaavia. Ajoneuvoa ei tarvitse erikseen pysäyttää, vaan pelkkä rekisterinumero riittää. Lasku lähtee aina auton omistajalle, jolla on oikeus esittää todellinen kuljettaja laskun maksajaksi.

Malagan alueella on tällä hetkellä valvontakameroita 52 kpl, joista osa on kiinteitä ja osa liikuteltavia. Yksi keskinopeuden mittauskohta on Fuengirolan ja Marbellan välisellä A-7 tieosuudella 80 km rajoitusalueella. Keskinopeutta mitataan noin viiden kilometrin matkalta sekä Fuengirolan että Marbellan suuntaan. Nopeusvalvonnasta on suuri ilmoitustaulu. Onko viisasta ajaa ylinopeutta tietoisesti?

Poliisi voi tarkkailla ajotapaasi yläpuolellasi lentävästä helikopterista. Teiden varsilla on ajotarkkailusta kertovia ilmoitustauluja. Aja tarkkana.

Älä roiku takapuskurissa

Takapuskurissa roikkuminen on sakonarvoisen ajosuoritus, joten kannattaa pitää edellä ajavaan riittävä välimatka. Autojen välistä välimatkaa valvotaan tarkkaan. Kaikki espanjalaiset eivät muista tätä, vaan takapuskurissa roikkuminen on melko yleistä. Havainnekuva: nopeus, reagointiaika, ja pysähtymismatka.

Jos ajat ylinopeutta

Esimerkiksi moottoritiellä 1-30 kilometrin ylinopeudesta rapsahtaa kaikille tuloista riippumatta 100 euron sakko, 31-50 kilometrin ylinopeudesta saa 300 euron sakon, ja 51-60 kilometrin ylinopeus maksaa jo 400 euroa. Ylinopeuden kasvaessa sakko jopa kolmenkertaistuu.

Törkeä ylinopeusraja taajamassa on 70 km/h ja maantiellä 80 km/h ja nämä käsitellään rikoslain perusteella. Rangaistukset ovat 3-6 kuukautta vankeutta ja 1-4 vuotta ajokieltoa.

Liikennesakkoon saa yleensä ”50% alennuksen”, jos sen maksaa 20 päivän sisällä sakkoilmoituksen saamisesta ja tämän jälkeen sakko pitää maksaa kokonaisuudessaan.

Sakkolapussa on ilmoitettu internet-osoite maksamista varten ja usein myös yksityiskohtaiset maksuohjeet englanniksi. Katalonialla ja Baskimaalla on oma sakon maksamisjärjestelmänsä, muualla Espanjassa saatu sakko maksetaan Dirección General de Tráficon sivuilla: http://www.dgt.es/es/

Poliisi näkyy

Paikallispoliisilla on nykyisin käytössään myös entistä pienempiä ja ketterämpiä autoja kaupunkien tukkoisille kaduille. Kaupunki- ja maantieliikenteessä moottoripyöräpoliisit ovat näppäriä liikkujia. Malagassa neuvontaa ja valvontaa tehdään yhä hevosen selästä. Poliisin näkyvyys kaupungeissa on omiaan lisäämään turvallisuutta.

Älä ota matkamuistokuvaa espanjalaisesta poliisista varsinkaan, kun hän on työtehtävässään. Kansalaisturvallisuuslain mukaan poliisin valokuvaamisesta ja videokuvaamisesta voi saada usean kymmenen tuhannen euron sakot. Blogissani käytetyt poliisi- ja ajoneuvokuvat on kuvattu luvanvaraisesti.

Muista poiketa maaseudun pikkuteille

Moottoriteillä huristaminen on luonnollisesti nopeaa siirtymistä paikasta toiseen, mutta niissä nopeuksissa ei enemmälti kannata maisemia ihastella.

Muista, ettet tee liian tiukkoja ajosuunnitelmia, pidä taukoja, jumppaa kroppa ”tuoreeks terveeks”.

Pikkuteillä mutkat ovat mutkia ja pisimmät suorat parin kolmen linja-auton mittaisia. Nopeudet ei päätä huimaa, mutta maisemat ovat upeita.

Nopeasti vaihtuvat säät ja ajokelit

Erityisesti talviaikaan on syytä huomioida nopeastikin vaihtuvat säät sisämaassa ja vuoristoalueilla. Rannikolla voimakkaat keväiset sateet saavat kadut tulvimaan.

Läksimme Torreviejasta aurinkoisessa ja lämpimässä säässä helmikuussa 2017 kohti Fuengirolaan Sierra Nevadan kautta.

Sierra Nevadan huiput olivatkin paksun pilviverhon peitossa. Ylemmäksi noustessa satoi lunta ja puut saivat hennon lumiharson. Nopeasti vaihtunut sää ei naurattanut. Onneksi tielle satanut lumi suli pois, mutta tienpinta oli märkä ja liukas. Merkillepantavaa oli, että ajonopeudet laskivat nopeasti.

Varo avustajia tien päällä, varo varkaita

Rengasrikon tai muun rikon sattuessa maantiellä, suhtaudu varauksella avuntarjoajiin, jotka voivat olla enemmän kiinnostuneita autossasi olevasta omaisuudesta kuin renkaan vaihdosta. Pidä auton ovet lukittuna, vaikka seisoisit sen vieressä.

Mitä voi tapahtua, jos lukitussa autossa etupenkillä on vanha takki? ”Satunnainen ohikulkija” löi lasin rikki ja vei takin todennäköisesti toivoen saavansa jotain arvokasta. Tässä tapauksessa vakuutus korvasi rikotun sivulasin vahingot. Opetus: älä jätä mitään näkyville autoosi.

Mopot ja moottoripyörät

Kaupunkiliikenteessä varsinaisia kummajaisia ja oman tiensä kulkijoita ovat skootterit ja moottoripyörät. Jos autojen sivuilla on ohjaustangon verran tilaa, prätkät väistelevät autoja kuin pujottelija merkkikeppejä. Niin se vaan menee. Älä missään nimessä käytä sitä suomalaista mielenilmaisua – tuulilasin pesuveden suihkausta motoristin päälle – se ei nimittäin kuulun Espanjassa asiaan!

Miten espanjalaisessa liikenneympyrässä ajetaan oikein?

Kaupunkiliikenteen ehdottomasti tärkein opettelunaihe on liikenneympyrässä ajaminen. Liikenneympyrät ovat yksi- tai useampikaistaisia.

Yksikaistaiseen ympyrään ajetaan oikeaa reunaa, kierretään ulkoreunaa ja poistutaan ulkoreunaa ajaen suuntamerkkiä näyttäen.

Ympyrässä kierretään ilman suuntamerkkiä. Useampikaistaisissa liikenneympyröissä sisäkaistalla ajavan on ennen ympyrästä poistumista siirryttävä vilkkua näyttäen ulkokaistalle. Kun poistumista edeltävä liittymä on ohitettu, näytetään suuntamerkki oikealle ja vilkku otetaan pois vasta suojatien jälkeen, mikäli sellainen ympyrän yhteydessä on. Väistä jalankulkijoita!

Kaupungissa liikenneympyröissä ajettaessa on hyvä huomioida, että kuorma-auto ja linja-auto tarvitsevat enemmän tilaa ympyrässä ja siitä poistuttaessa.

Liikenneympyrässäkin saa varsin vähän harmia aikaan, kun vain muistaa espanjalaisen liikenteen tärkeimmän: – Älä aja kenenkään päälle ja varo kaikkea, mikä liikkuu edessäsi, sivullasi, takanasi tai yleensä pyörii liikenneympyrässä.

La Guardia Civilin espanjankielisen alkuperäiskuvan kuvakäsittely ja suomennos: © Jukka Merikanto, www.digimi.es

Liikenneympyrät ovat kaiken kaikkiaan turvallisia ja toimivia risteyksiä. Ne pakottavat kaikki hiljentämään ajonopeutta, jolloin aikaa havainnointiin, arviointiin ja ajatteluun jää enemmän.

Liikenneympyrä on kokonaisuudessaan risteysaluetta, joten sen alueella pysäköinti on kiellettyä ja pysäyttäminenkin on kiellettyä muun kuin liikenne-esteen vuoksi. Näin laki, mutta käytäntö joustaa.

Noin kolme vuotta sitten tehdyn espanjalaisen liikenneselvityksen mukaan 2/3 autoilijoista myöntää tekevänsä päivittäin ainakin yhden virheen liikenneympyrässä. Kun jotain tapahtuu, oikeussalissa kolhut ja kolarit ratkotaan lain perusteella ilman pulinoita.

Pysäköinti kaupungissa

Parkkiruudut, nuo ihanan pienet ruudut kaupunkien kaduilla. Kaduilta on yleensäkin vaikea löytää vapaata parkkipaikkaa. Juhlien ja erityisesti vilkkaimpaan turistiaikaan vapaan ruudun löytäminen on lähes mahdotonta.

Taskupysäköinti on pitää hallita, koska parkkiruudut ovat ahtaita. Espanjalainen ajaa autonsa vapaaseen ruutuun, vaikka vähän kolhisi jo pysäköityinä olevia autoja. Mitään muuta viestiä ei jää kuin lommo tai naarmut. Näin se menee ja se on vaan hyväksyttävä.

Pysäköintimaksu

Selvitä aina oman kaupunkisi pysäköintimaksukäytäntö. Maksukäytäntö vaihtelee suuresti kaupungeittain.

Esimerkiksi Fuengirola: Maksullinen aika  kerrotaan  maksuautomaatissa. Pysäköinnin maksullisuus tai maksuttomuus vaihtelee kelloajan mukaan ja myös viikonloppuisin. Lisäksi kesä- ja talvikaudella on erilainen maksukäytäntö. Jos Fuengirolassa saat pysäköintisakon, 60 euroa, syötä heti sakkolapussa olevat kooditiedot automaattiin, maksa 6,55 euroa ja näin pysäköintisakkosi on maksettu (tieto v 2018/Fuengirolan pysäköinninvalvonta).

Alkoholi ja huumeet

Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen katsotaan törkeäksi rikkomukseksi.  Espanjan ja Suomen rattijuopumusrajoissa on ero siinä, että Espanjassa raja ilmoitetaan verestä mitattuna (0,5 g/l) ja Suomessa raja on hengitysilmasta mitattuna (0,22 g/l).

Minimisakko päihtyneenä ajamisesta on 500 euroa, ja rikoksen uusijoille 1000 euroa. Veren alkoholimäärästä riippuen rangaistus voi olla sakko- tai vankeusrangaistus, yhdyskuntapalvelu sekä kaiken tyyppisten moottoriajoneuvojen ajokielto.

Espanjalaiset osaavat nauttia elämästä, juhlia eikä turhista nipota. He rakastavat eläimiä. Eläimillä on täällä tunnetusti oikeus tulla myös tarjoilualueelle. Ratsukoita ei rangaistane, kun ehtivät kadulle baarista!

Liikenteen pikkujuttuja

 • Luottokortilla ei selviä joka paikassa, pidä käteistä mukana
 • Vuokra-autolla Espanjassa: Fuengirolan keskustassa toimii suomalainen autovuokraamo Jarisrental, Auton vuokraamiseen tarvitaan yleensä 21-26 vuoden ikä vuokraamon vakuutusyhtiön/vakuutusten mukaisesti ja ajokortti on pitänyt olla 1- 2 vuotta.
 • Matkapuhelimeen puhuminen on kielletty paitsi handsfree-laitetta käyttämällä
 • Heijastinliivin käyttö pakollinen, kun ajoneuvosta noustaan tielle tai tien pientareelle
 • Varoituskolmion on pakollista silloin, kun ajoneuvo joudutaan pysäyttämään ajoradalle tai tien pientareelle.
 • Invapaikka – älä edes ajattele piipahtavasi siinä. Espanjalaiset eivät julkaise mielipiteitään lehtien palstoilla. Puhelinsoitto ja viranomainen tulee hyvin nopeasti paikalle siirtäen autosi säilytykseen.

Lopuksi

Espanjalaisten auton hallinta on yleisesti ottaen parempi kuin suomalaisten. Se on seurausta haastavista teistä, suurista liikennemääristä ja myös liikenteen kiivaammasta rytmistä. Täällä on pakko oppia kääntämään rattia ja jarruttamaan.

Turvallisuuden yksi lähtökohdista on, että liikenteessä tarkkaillaan myös muuta liikennettä. Oma ajo sopeutetaan sen mukaan.

Olisiko jo ”jälkkärin” paikka: kaunis iltaliikennekuva A 7 tieltä illan hämärtyessä tai herkuttelemaan ravintola Bahialle Plaza San Rafaelin kupeelle.

Kiitos Jukalle digitaalisesta työstä ja muille henkilöille, jotka ovat kertoneet ovat kokemuksiaan autoilusta espanjalaisessa liikenteessä. Olen saanut käytännön tietoa liikennelainsäädännöstä ja liikennekäyttäytymisestä Fuengirolan ja Malagan poliisilta, autovuokraamo Jarisrentalilta sekä Urbano Autoescuelas opettajalta.

Hyödyllisiä linkkejä:

 • Espanja – Suomen Suurlähetystö, Madrid: www.finlandia.es
 • Espanjan liikennevirasto: www.dgt.es
 • Päihderangaistukset liikenteessä: www.dgt.es/es/prensa/notas-de-prensa
 • Alle 135cm mittaisten tai alle 36kg painavien lasten pitää matkustaa takapenkillä painoonsa ja pituuteensa sopivassa turvaistuimessa. Lapset voivat matkustaa etupenkillä vain kaksipaikkaisissa autoissa tai jos takapenkillä matkustaa enimmäismäärä lapsia lastenistuimilla. Mitat, määräykset ja pakolliset istuintyypit löytyvät Espanjan liikenneministeriön DGT:n verkkosivuilta osoitteesta: www.dgt.es/PEVI/sri-2015
 • EU-komission maakohtainen liikennesivusto: ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/spain

Turvallista ja nautiskelevaa automatkailua Espanjassa.

Ihana autoilu Espanjassa teksti ja kuvat © Jorma Ursin
Automurto- ja A7 tien iltakuva © Jukka Merikanto
Liikenneympyrägrafiikka, tekstisuomennos © Jukka Merikanto
Tietolähteet:
Urbano Autoescuelas, Calle Maestra Ángeles Azpiazu, 8, Fuengirola
Autovuokraamo Jarisrentals, http://www.jarisrentals.com
Fuengirolan pysäköinnin valvonta
Policia Local ja Guardia Civil/Fuengirola ja Malaga

SEURAA INSTAGRAMISSA: