Kala- ja maisemamatkamme suuntautui Kuusvedelle Laukaan satamasta tiistaina 28.9.2021 klo 7:40. Satamassa ja hyvän tovin Saraavedellä ”hernerokkasumu” peitti maisemat. Reissumme suuntautui Saraakallion sivuitse Liesunsalmeen ja edelleen Tarvaalankoskelle. Tarvaalanvirtaa pitkin Kirkkoniemen kuvetta ja Kirkkosaaren ohi Kuusvedelle.
Matka Saraavedellä soljui paksun sumun peittäessä maisemat ja luoden upeita sumukuvia.
Kuusvedelle tultaessa aurinko oli noussut jo korkealle ja maisemat kirkastuneet. Kuusveden selän olleessa aivan peilityyni.
Alkumatka taittui varovasti liikkuen ja navigaattoriin luottaen.
Kirkkoniemi ja sen historiaa
Aunamäki on pieni 7 hehtaarin harju on Vuonteelta Kirkkoniemeen ulottuva harjujakso.
Matkalla Kirkkoniemeen kannattaa pysähtyä Hartikan kirkkomaalla. Siellä on ollut Laukaan ensimmäinen kirkko 1500-luvulla. Jäljellä on vielä pari kivijalkaa. Kirkkoniemessä on ollut asutusta jo kivikaudelta.
Hartikan ladon luota lähtee kaakkoon kärrytie kohti hiekkakuoppaa. Intendentti Kaarlo Katiskakoski havaitsi hiekkakuopan reunalla muun muassa punervaa maata, muutaman tulisijan, nokisine kivineen ja palaneita luita. Havainnon perusteella löytyi valtakunnallisestikin merkittävän asuinpaikan ja hautakalmiston jäljille. Kansankielessä puhutaan punamultahaudoista.
Laukaan Kirkkoniemi on Laukaan ensimmäinen luonnonsuojelualue vuodelta 1955. Vanhassa aarniometsässä on polkuja. Kirkkoniemen kärjessä, Kuusveden rannalla on laavu ja uimaranta. Hyvä kohde päivämatkalle, ja nuotiomakkaran maisteluun kauniin järvimaiseman vieressä.
Sahinjoki on laskenut iät ja ajat Lievestuoreenjärven pohjoispäästä Kuusveden Kirkkolahteen. Sahijoen virtaussuunta on poikkeuksellinen etelästä pohjoiseen johtuen Lievestuoreenjärven pohjan syvästä kalliomuodosta. Tätä todistaa mm. ns. Hyyppään syvänne (noin 70 m), joka on tämän alueen syvimpiä kohtia.
Kirkkoniemen kanavalla ohjattiin virtausvettä Tarvaalanvirran kautta edelleen vesistön alavirtaan ja estettiin Kuusveden saastuminen Lievestuoreen sellutehtaan lopettamisen jälkeen.
Kallioiden kätkemää
Laukaan kirkonkylään vastapäätä, Saraaveden itärannalla 40 metriä korkeassa kalliomuodostelmassa sijaitsevat Saraakallion kalliomaalaukset. Ne sijaitsevat vanhoilla vesikulkkureiteillä. Saraakallion ensimmäiset kalliomaalaukset on maalattu noin 7000 vuotta sitten.
Saraakallion kalliomaalaukset ovat Fennoskandian laajin kuvakenttä, jossa on yli 100 kalliomaalausta tai niiden osaa. Kuvissa näkyy selvä selvästi vain noin 20, joista harjaantumaton tarkastelija hahmottaa vain 5-6 kuvaa.
Saraakalliota pidetään muinaisena pyhänä uhri- ja palvontapaikkana. Kalliolle pääsee maitse opastettua polkua. Parhaiten maalauksia pystyy ihastelemaan veneellä tai talvella jäältä.
_O1A1606_280921
Mitä tiistain retki ja kalapäivä antoi
Ensimmäisenä päivä oli jälleen antoisa ystävän kanssa vietetty päivä. Kalastajien eräs totuus toteutui: kahta hyvää ei järveltä saa samalla kertaa, kalaa ja kaunista säätä. Saimme upean sään sekä herkät sumuiset kuin värihehkuiset ruskakuvat. Mutta ruska tulee ja menee vain kerran vuodessa. Hyvä maisemaretki korvaa yhden huonon kalareissun. Kalat säilyvät järvessä ja niitä saa vielä tänäkin syksynä myöhemmin.
Teksti ja valokukuvat ©Jorma Ursin
Lähdeaineisto: Laukaan kuntainfo
SEURAA INSTAGRAMISSA: