Kala- ja maisemamatkamme suuntautui Kuusvedelle Laukaan satamasta tiistaina 28.9.2021 klo 7:40.  Satamassa ja hyvän tovin Saraavedellä ”hernerokkasumu” peitti maisemat. Reissumme suuntautui Saraakallion sivuitse Liesunsalmeen ja edelleen Tarvaalankoskelle. Tarvaalanvirtaa pitkin Kirkkoniemen kuvetta ja Kirkkosaaren ohi Kuusvedelle.

Matka Saraavedellä soljui paksun sumun peittäessä maisemat ja luoden upeita sumukuvia.

Kuusvedelle tultaessa aurinko oli noussut jo korkealle ja maisemat kirkastuneet.  Kuusveden selän olleessa aivan peilityyni.

Alkumatka taittui varovasti liikkuen ja navigaattoriin luottaen.

”Kipparin” paikallistuntemus ja kartta olivat vahvat valttikortit aamulla
Laukaan satama 28.9.2021, noin kello 7:45
Reittimerkki keskellä ”ei mitään” ja merkin näki vasta muutaman metrin läheisyydestä
Matkalla Napajäätikölle? Ei, syyskuun lopun kalamatka Kuusvedelle. Laukaata lähestyessäni autoni lämpömittari näytti + 1 astetta.
Kiviniemen ja Liesunniemen paikkeilla sumu hälveni ja rantamaisemat alkoivat kuultaa sumusta
Rantakaislikko on saanut syksyn kultaisen värinsä
Tarvaalankosken peilityyni pinta ja silta sekä sen kullan väriset puitteet
Lähestytään Tarvaalanvirtaa. Vasemmalla Virrasaaren väriloistoa. Kaukana Kirkkosaari vasemmalla  ja Kirkkoniemen kärki oikealla

Kirkkoniemi ja sen historiaa

Aunamäki on pieni 7 hehtaarin harju on Vuonteelta Kirkkoniemeen ulottuva harjujakso.

Matkalla Kirkkoniemeen kannattaa pysähtyä Hartikan kirkkomaalla. Siellä on ollut Laukaan ensimmäinen kirkko 1500-luvulla. Jäljellä on vielä pari kivijalkaa. Kirkkoniemessä on ollut asutusta jo kivikaudelta.

Hartikan ladon luota lähtee kaakkoon kärrytie kohti hiekkakuoppaa. Intendentti Kaarlo Katiskakoski havaitsi hiekkakuopan reunalla muun muassa punervaa maata, muutaman tulisijan, nokisine kivineen ja palaneita luita. Havainnon perusteella löytyi valtakunnallisestikin merkittävän asuinpaikan ja hautakalmiston jäljille. Kansankielessä puhutaan punamultahaudoista.

Laukaan Kirkkoniemi on Laukaan ensimmäinen luonnonsuojelualue vuodelta 1955. Vanhassa aarniometsässä on polkuja. Kirkkoniemen kärjessä, Kuusveden rannalla on laavu ja uimaranta. Hyvä kohde päivämatkalle, ja nuotiomakkaran maisteluun kauniin järvimaiseman vieressä.

Sahinjoki on laskenut iät ja ajat Lievestuoreenjärven pohjoispäästä Kuusveden Kirkkolahteen. Sahijoen virtaussuunta on poikkeuksellinen etelästä pohjoiseen johtuen Lievestuoreenjärven pohjan syvästä kalliomuodosta. Tätä todistaa mm. ns. Hyyppään syvänne (noin 70 m), joka on tämän alueen syvimpiä kohtia.

Kirkkoniemen kanavalla ohjattiin virtausvettä Tarvaalanvirran kautta edelleen vesistön alavirtaan ja estettiin Kuusveden saastuminen Lievestuoreen sellutehtaan lopettamisen jälkeen.

Kirkkoniemen kanavan alku Tarvaalanvirran puolivälissä.
Kirkkosaari ja Kirkkoniemi
Kirkkosaari ja Kirkkoniemi
Tarvaalanvirran peilityyni yläosa. Reimarin oikealla puolella virran peilityyni väreilee. Lähempi tarkastelu paljasti kuoreparven pylkkivän veden pinnassa
Kuoreita oli ”miljoonia”, mutta ahvenet kuin hauetkin puuttuivat, missä lienevät luuranneet?
Kirkkosaaren ja Savolanniemen väliset reimarit. Sumun keskeltä häämöttää Savolanniemen ranta
Pitkäranta
Pitkäranta
Pikkulahna – mutta kalastus oli tyyliin ”kalasta ja laske irti”
Vähän isompaa saalista, noin 5 kiloinen hauki, toimenpiteenä ”hampaiden tarkastus ja jigi pois” sekä takaisin järveen.
Tarvaalanvirran silta kuvattu paluumatkalla noin 13.30
Tarvaalankosken maisema iltapäivällä
Liesunniemen maisemaa
Yksinäinen joutsen täydentää syksyistä maisemaa, Liesunniemi
Pyydyksiä kokemassa, Liesunniemi

Kallioiden kätkemää

Laukaan kirkonkylään vastapäätä, Saraaveden itärannalla 40 metriä korkeassa kalliomuodostelmassa sijaitsevat Saraakallion kalliomaalaukset. Ne sijaitsevat vanhoilla vesikulkkureiteillä. Saraakallion ensimmäiset kalliomaalaukset on maalattu noin 7000 vuotta sitten.

Saraakallion kalliomaalaukset ovat Fennoskandian laajin kuvakenttä, jossa on yli 100 kalliomaalausta tai niiden osaa. Kuvissa näkyy selvä selvästi vain noin 20, joista harjaantumaton tarkastelija hahmottaa vain 5-6 kuvaa.

Saraakalliota pidetään muinaisena pyhänä uhri- ja palvontapaikkana. Kalliolle pääsee maitse opastettua polkua. Parhaiten maalauksia pystyy ihastelemaan veneellä tai talvella jäältä.

_O1A1606_280921

Saraakallio
Vuoden 2003 asuntomessualuetta Saraaveden rannalla
Laukaan satama, 28.9.2021 noin kello 14:15. Aamun sumuinen satama ja iltapäivän satama osoittavat kuinka syksyinen maisemamme muuttuu nopeasti, aikaero 6 h
Perinneaita ja keltainen ruskamaisema Kantolantien varrella

Mitä tiistain retki ja kalapäivä antoi

Ensimmäisenä päivä oli jälleen antoisa ystävän kanssa vietetty päivä. Kalastajien eräs totuus toteutui: kahta hyvää ei järveltä saa samalla kertaa, kalaa ja kaunista säätä. Saimme upean sään sekä herkät sumuiset kuin värihehkuiset ruskakuvat. Mutta ruska tulee ja menee vain kerran vuodessa. Hyvä maisemaretki korvaa yhden huonon kalareissun. Kalat säilyvät järvessä ja niitä saa vielä tänäkin syksynä myöhemmin.

Teksti ja valokukuvat ©Jorma Ursin

Lähdeaineisto: Laukaan kuntainfo

SEURAA INSTAGRAMISSA: