Pyöräilykausi avattiin toukokuun alussa. Nyt vasta paistaa aurinko. Taivas on sininen. Kaasukäsi kutisee ja vaihdejalka vipattaa. Lisäksi tiistaina vielä vatsaa kurmisteli nälkä. Tarvitsen helpotusta elämääni – pyörän selkään, tielle ja heti.

Create new memories
Nyt on hetki luota uusia kokemuksia

Lenkkinä Leppäveden mutkatien kautta Laukaa, Konnevesi, Kivisalmen kievari. Päätin lähtiessäni, että mietin Kivisalmen Kievarissa mitä kautta palaan kotiin. Päätös: Rautalampi, Koskelo, josta auringonlaskua kohti Jyväskylään.

Mikä siinä moottoripyöräilyssä kiehtoo

Pyörän selkään hyppääminen on ”lähtö kodin ulkoiseen maailmaan”. Ajokauden alussa ensimmäisenä ovat mielessäni kysymykset: mitä pyöräily merkitsee minulla ja kuinka varmistan, että ajaminen on turvallista? Ajotaitojen kertaaminen talven jälkeen on eka haaste, jotta pyörä on hanskassa ja ajaminen turvallista. Ajaminen pitää olla selkärangassa ja järki on oltava  mukana jokainen hetki ajoipa sitten yksin tai kaksin. ”Kuski vie pyörää, ei päinvastoin”. Ajaminen tarjoaa vapauden tunnetta ja ajamisen huumaa.

Motoritit mutkaisella tiellä
Aurinko paistaa, on lämmintä ja porukassa on kivaa

Kesän mutkatiet ja maisemien tuoksut

Pyörän selässä tien muodot ja vauhti tuntuvat erilaiselta kuin auton sisällä. Maaseudun tuoksut aistii eri tavalla auton sisällä kuin mitä ”taivasalla pyörän selässä”. Kauan aikaa ei tarvinnut ajella, kun Leppäveden ja Laukaan maisemissa Keski-Suomen kesäinen maaseutu tuoksuu kypärän sisällä: äestetyille pelloille levityn lietelannan tuoksahdukset, ensimmäisen rehuheinän niiton tuoksut, tienvarsin kukkien tuoksut. Pieni pysähdys ja maisemat rauhoittavat mieltä.

Moottoripyörä Kuusveden rantamaisemassa
Kuusvesi, Kantolantie, Laukkaa

Motoristit tuttuja aina keskenään

Kun kaksi motoristia kohtaa tien päällä, lapa nousee tervehdykseen pyörämerkistä riippumatta. Levähdyspaikoilla tai motoristihenkisissä levähdys- ja ruokapaikoissa motoristit vaihtavat kuulumisiaan, pälpättävät keskenään huolimatta ovatko koskaan aiemmin tavanneet. Jaetaan kokemuksia erilaisista pyörämerkeistä, mielenkiintoisista ajoreittejä tai muutoin jaetaan ajokokemuksia.

Samanhenkinen harrastajaporukka

Moottoripyöräkerhot järjestävät kokoontumisajoa. Siellä tavataan saman henkistä porukkaa. Kokeneet harrastajat neuvovat kokemattomampia pyöräilijöitä huollossa. Näin olen saanut apua minäkin. Jyväskylän JMK:n keväiset ennakoivan ajon kurssit ovat tiedon ja taidon siirtämistä motoristilta toisella. Kemoran jo perinteiseksi muodostuneet ratapäivät ovat vauhdikkaamman ajon tapahtumapäivä, jolloin suljetulla radalla mennään isoa lujaa. JMK ry:ssä kuten muissa moottoripyöräkerhoissa luodaan yhteenkuuluvuutta, missä korostuvat yhteishenki ja samanlaisen tekemisen kokeminen.

Iloisia motoristejä taukopaikalla
Jmk:n tiistaiajo 06.08.21, Huikon Helmi, Toivakka
Motoristejä letkajonossa maanteillä
K-S Motoristit, letka-ajo, Keitele-kierros 080821, Konnevedentie no 659, Vesanto

Moottoripyörän talvihuolto

Kaksi miestä huoltaa moottoripyörää
Kokeneet harrastajat neuvovat kokemattomampia pyöräilijöitä huoltoasioissa

Ennakoivan ajon kurssi

Moottoripyöräilijä ennakoivan ajon kurssilla
Vuorossa hidasteajo ja hitaassa vauhdissa pujottelu keilojen muodostamalle radalla. Kuva © Rami Jaakko Sipilä/EK 27.5.2022

 Kemoran ratapäivät

Kolme motoristia radalla
Kemoran rata-ajopäivien vauhdin hurmaa. Kuva © Marko Lehmunen

Konnevesi

Konnevesi on reilun 200o asukkaan luonnonkaunis kunta. Nähtävyyksinä mm Konneveden Siikakoskelta alkava seitseman kosken reitti ja jylhät kansallispuistomaisemat.

Konneveden halki kulkeva 69-tien tunnuspiirre on kauniit kukka-asetelmat kuntakeskuksen alueella. Kukat ovat piriste kuntalaisille, mökkiläisille ja kylän läpi ajaville turisteille.

Kukka-asetelma Konneveden päätien varrella
Konneveden keskustan kukka-asetelmat ovat piristysruiske niin paikallisille kuin matkailijoille

Istunmäki

Hyvää kesää-toivotus aidassa
Hyvää kesää!

Kivisalmi

Kievarin yrittäjinä Jyväskylän toimivat samat tutut kaksi yrittäjää, jotka ovat varmistuneet Jyväskylän tiimiakatemiasta jo aiemmin. Kievari työllistää yrittäjien lisäksi kolme muuta työntekijää, jotka ovat eri alojen opiskelijoita, kertoo työntekijänä toimiva Netta. Nuoret yrittäjät ja työntekijät ovat saaneet Kievarin hyvään kiitoon.

Kivisalmen satama ja Kievari
Kivisalmi on keidas luonnonkauniissa järvimaisemassa Keski-Suomen ja Savon rajamailla.

Kivisalmi motoristien suosiossa

Kievari on paikallisten kuin 69-tien matkailijoiden suosiossa liikkuivatpa he polkupyörillä, autoilla tai moottoripyörillä. Veneilijät tulevat vesitse Kivisalmelle viihtymään. Kievariin pysähdytään levähtämään, kahvittelemaan ja ruokailemaan sekä viihtymään. Käyntipäivänäni Kievarin parkissa oli illansuun aikana 8 -10 moottiripyörää.

Vihreä Kawasaki ja motoristi
Nuori keskisuomalainen motoristi lähti paluumatkalleen kotikonnuilleen keskisimpään Suomeen
Motoristi ja herkkuburger
Keittiö suosittaa pekoniburgeria naudan täyslihapihvillä höysteenä mm. pekonia, valkosipulimajoneesia, tomaattiasose, punasipulia, chedaria, salaattia ja maalaisransut

Rautalampi

Rautalampi on vireä, noin 3000 asukkaan maaseutukunta rauhallisella maaseudulla Sisä-Savossa, Pohjois-Savon maakunnassa. Rautalammin kirkkoon jos mihin sopii hyvin sanonta: kirkko keskellä kylää. Vuonna 1844 rakennettu kirkko ei jää keneltäkään huomaamatta

Rautalammin kirkko
Rautalammin kirkko

Koskelo ja Jyväskylä kutsuvat

Rautalammin jälkeen 69-tietä Koskelon risteykseen ja siitä 9-tietä tasaisen leppoisaa taivaltamista kohti laskevaa aurinkoa. Reilun 200 km lenkin jälkeen vatsa oli vielä sopivasti ”puolillaan”.  ja Kypärän sisässä päässäni oli hyvä fiilis pyörälenkin jälkeen uusine kokemuksineen.

Puna-ailakit kukkivat
Puna-ailakit hehkuiva punaisena ilta-auringossa 9-tien varrella.

Aikaa ympyrälenkillä meni – paljon, mutta olisinko voinut viettää pitkän iltapäivän muutoin nautinnollisemmin? Eipä olisi tainnut onnistua. Loppuviikolle sääennuste lupaisi taas sadatta. Suhtaudun kesäelämääni positiivisesti – sateen jälkeen tulee aina pouta.

Valokuvat ja teksti © Jorma Ursin. Ennakoivan ajonkuva: © Rami Jaakko Sipilä, Kemoran ajopäivä: © Marko Lehmunen. Kuvien käyttö ilman lupaa kielletty.

Yhteystiedot: https://www.jormaursin.net/yhteystiedot/

SEURAA INSTAGRAMISSA: