Monda sijaitsee Välimeren rannikolta vain 20 km sisämaahan. Fuengirolasta A 7 -tietä Marbellaan ja sitten A 355 tietä, joka halkoo sisämaahan ajettaessa Sierra de la Nievesin. Puisto julistettiin Espanjan kuudenneksitoista kansallispuistoksi keväällä 2019.

Noin 3000 asukkaan Ojénin kylän sijaitsee kansallispuiston syleilyssä Marbellasta kymmenkunta kilometriä pohjoiseen. Kylän kohdalla on loistava näköalatasanne, jolta kylä tarjoillaan lintuperspektiivistä. Kannattaa pysähtyä ihailemaan maisemaa, vaikka ei menisikään itse kylään.

Ojén on kuin pieni lintukoto vuoriston syleilyssä.

Castillo de Monda – Vain elämää

Mondaa hallitseva piirre on puiden verhoaman kukkulan laella sijaitseva, suuri linnoitusta muistuttava Castillo de Monda. Se on nykyaikainen hotelli, joka on rakennettu maurien muinainen Castillo de Al-Mudatin linnan alkuperäiselle paikalle.

Suomalaisille Castillo de Monda on tullut tutuksi Vain elämää-tv-sarjasta, jota on kuvattu linnassa. Kerroin respan virkailijalle, että haluan ottaa muutaman valokuvan Castillo de Mondasta. Hän ohjasi minut hissiin ja sanoi tulevansa hetken kuluttua opastamaan ja kertomaan hotellista. Sain kokea henkilökunnan vilpittömän tilanne-eläytymistä  ja hotellin hyvää pr-työtä.

Kattoterassilla on pieni trooppinen puutarha, jossa voi nauttia kahvia tai lasillisen viiniä. Kattoterassin uima-altaalta avautuu silmiä hivelevät näköalat alas laaksoon ja Mondan kylään.

Kattotasanteen kahvituokio ja tornin näköalahuone.

Castillo de Monda on intiimi, 25 huoneen boutiquehotelli. Asiakkaan henkilökotainen huomioiminen, rento ilmapiiri ja Albacar-ravintolan hienot ruuat saavat aikaan unohtumaton ja rentouttavan loman.

Mondan linnan austalla on värikäs ja monivaiheinen historia. Saksalainen aristokraatti osti 1970 luvun puolivälissä vanhan linnan raunion rippeet, josta alkoi kunnianhimoinen uudelleenrakennushanke. Hän kyllästyi monimutkaisena pitämäänsä espanjalaiseen byrokratiaan. Aristokraatti myi rakennuksen englantilaisille yrittäjille, jotka jatkoivat siitä mihin edeltäjä oli jäänyt.  Se avattiin luksushotellina, mutta suljettiin vuosisadan lopussa. Castilla de Monda-hotelli avattiin uudistettuna huhtikuussa 2016.

Nuoret rakastavaiset ja punainen mantelipuun kukka.

Espanjalaiset rakastavat erilaisia tarinoita – ja miksipä eivät rakastaisi. Mondan linnaan liittyvän ”lovestoryn” mukaan ensimmäisellä kristillisellä pormestarilla oli kaunis tytär, Beatriz. Toloksin pormestarilla oli poika, Arturo. Nuoret tapasivat Virgin del Almendron pyhäkössä ja rakastuivat. Arturon piti lähteä isänsä kanssa Amerikkaan. Arturo antoi Beatrizille rakkauden merkkinä mantelipuun kukan.

Kukka pysyi pitkään tuoreena merkkinä siitä, että Arturo voi hyvin. Eräänä päivänä kukka kuivui äkillisesti ja veripisarat putosivat mantelinkukasta ja muista pyhäkön kukista. Beatriz piti sitä merkkinä, että Arturo oli kuollut. Beatriz kuoli suruun ja siksi Mondan ympärillä olevissa mantelipuissa on punertavan sävyiset kukat. Tarun mukaan Beatriz yhä edelleen käyskentelee linnan käytävillä – tietysti öiseen aikaan.

Monda ja naapurikylä Guaro ovat ovat suosittuja retkikohteita aikaisin keväällä mantelipuun kukinta-aikaan.

Aukioilla elämää

Kun kylän keskustaan saavutaan mistä suunnasta hyvästä, tullaan pienelle noin 60 metriä pitkälle kadulle ja Placa de la Ermita-aukiolle.

Kaivostoiminnan ja kaivosmiesten muistopatsas.

Plaza de la Ermita-aukion pikkuravintolat sekä Fuente de la Jaulan suihkulähteen vierellä sijaitsevat Calle Jaula-kadun baarit Luna ja Bodega de la Plazolete ovat suosittuja mondalaisten kohtauspaikkoja.

Ravintola Pizzeria Los Corbonerossa tarjoillaan tapaksia, käsintehtyä pizzaa, lihaa, kalaa, ja valosipulilla höystettyä vuohea.

Mondalaisten herkkuihin kuuluvat myös Mondeña-keitto, Aloreñas-oliivit ja gazpacho.

Aukioiden penkeillä ja katujen varsilla istuskelevat vanhat miehet ja naiset seuraavat tarkkana turistin liikeitä. Kun heitä tervehtii ja hymyilee, se tulee aina takaisin leveänä hyvänpäivän toivotuksena.

Fuente de la Jaula-lähde ja sen viereinen Lavadero de la Jaulan katettu julkinen pesula-alue, lavadero, ovat olleet kylän väen kokoontumispaikka aina 16. vuosisadalta asti.

Erikoinen rakennelma on säilytetty muistona kylän historiasta ja vesilähteen merkityksestä kylälle.

Iglesia de Santiago Apostolin kirkko.

Mäen päällä sijaitsee Iglesia de Santiago Apostolin kirkko. Kirkon julkisivu muodostuu suuresta puoliympyrän kaaresta, joka on tuettu kahdella suorakaiteen muotoisella pilarilla. Kirkossa ja sen ympäristössä oli käyntini aikaan korjaustyöt, eikä sisälle ollut asiaa.

Pieni kuvakooste kylämaisemista.

Mudejar oliiviöljypuristamo

Poistuttaessa kylästä Calle Malagan tietä oikealla puolella on oliiviöljypuristamo. Hyvällä onnella tehtaalla pääsee seuraamaan tuotantoa. Mudejarin oliiviöljypuristamo on vierailun arvoinen juuri tuotantokauden aikana. Tehtaan myymälästä voi ostaa kylmäpuristettua extra-neitsytöljyä.

Oliivin viljelystä, keräämisestä ja oliiviöljyn puristamisesta laajemmin blogissani: https://www.jormaursin.net/nestemainen-kulta-oliivioljy-jumalten-lahja-ihmisille/

“Kultainen” nektari varastoidaan terästankkeihin ennen pullottamista.

Viña & Bodega Remsamen

Vain muutaman minuutin matkan päässä kylän keskustasta on mahdollisuus vierailla viinitilalla. Viinitila perustivat vuonna 2005 kaksi viininharrastajaa, jotka ovat kasvattaneet sen toimivaksi viinitilaksi ja bodegaksi. Suositeltava vierailukohde vierailulle syksyllä.

Sierra de las Nieves

Kansallispuisto Sierra de las Nieves, sijaitsee Marbellan takana olevilla kukkuloilla ja Ronda-Marbellan tien itäpuolella. Puisto on keskellä Torrecillan vuoristoa (1909 m). Se on vaativa vuoristoinen ja syvien rotkojen karu alue. Kansallispuiston nimestä voi päätellä, puisto on talvisin ainakin osin lumen peitossa.

Monda on erinomainen tukikohta retkille syvälle kansallispuiston uumeniin tai helpoimmille reiteille naapurikyliin oliiviviljelmien ja mantelipuutarhojen halki. Fuengirolasta järjestetään retkiä Mondaan ja Guaroon parhaaseen mantelipuun kukinnan aikaan. Mondan nettisivuilta löytyy myös runsaasti tietoa eri patikka- ja retkeilyreiteistä.

Muutaman kylä muodostaa maaseudun vuoristoyhteisön, mutta muutoin alue on suurelta osin asumaton. Siksipä alueella on alkuperäisiä kasveja: mänty, kuusi, kastanja, villi oliivi, ja tammi sekä eläimistöstä vuorivuohi, muflonit. Hämärtyvässä illassa voi kuulla Bubo buhon eli huuhkajan kuninkaallista huhuilua.

Kansallispuistomaisema noin neljä kilometriä Mondasta etelään.

Mielikuviani Mondan jälkeen

Monda-nimi tarkoittaa “vuorten välistä laaksoa”. Pidin Mondasta erityisesti siksi, että se on säilyttänyt oman perinteensä ja rauhaiselonsa. Kuin aika olisi pysähtynyt Mondassa.

Sierra de la Nievesin kansallispuisto ja lukuisat kävelyreitit, alkuperäinen kasvisto sekä erämaan eläimistö houkuttelevat luontoihmisiä ympäri vuoden ja lisänneet myös Mondan houkuttelevuutta.

Kalkitut talot ovat nähneet parhaat päivänsä ja monet kaipasivatkin uutta rappausta. Rannikon suurten kaupunkien läheisyys, kehitys ja vauraus ei saanut Mondaa uuteen vauhtiin. Paremminkin niin, että nuoret ovat muuttanee rannikon suuriin kaupunkeihin työn perässä.

Kylän reunalla oleva englanninkielinen Marbela Design Academy antaa muotia opiskelevien ulkomaalaisnuorten välityksellä piristystä kyläympäristöön.

Tutkiessani Mondassa ottamiani valokuvia, mietiskelin mikä olisi se yksi ainoa valokuva, jolla luonnehtisin  Mondaa ja mondalaisuutta.

Siinä se: kivilouhikossa juurakon vieressä lekotteleva kissa, joka silmät kiiluen tarkkailee ympäristöään kynnet upotettuna juurakkoon – nopeaa syöksähdystä varten.

Teksti ja kuvat @ Jorma Ursin

SEURAA INSTAGRAMISSA: