Yksi elämäni mielenkiintoisimmista matkapäivistä käynnistyi, kun pakkasin kuvauskalustoni Laaksosen Juhan kipparoimaan kajakkiin Häyrylän rannassa. Aamuinen hetki oli lievästi sanottuna jännityksen täyteinen. En ole aiemmin laskenut kanootilla koskia ja edellisestä melontahetkestä oli kulunut 55 vuotta.

Konnevesi-sarja

Konneveden Seitsemän kosken reitti on vertaansa vailla oleva paikka, olipa intohimosi kalastaa tai vain tulla nauttimaan luonnon rauhasta ja kauniista maisemista — loimutulista ja nokipannukahvin tuoksusta.

Etelä-Konneveden vedet ovat laadultaan erinomaiset ja luonnontilaisen järvitaimenen tärkeimpiä elinalueita Etelä-Suomessa. Konnevesin on tullut tutuiksi jo ennen kansallispuistoakin varsinkin kalastajille suosimasta ”Seitsemästä koskesta”: Siikakoski, Taikinainen, Karinkoski, Kellankoski, Yläinen, Keskisenkoski ja Hannulankoski.

Koskilla saa kalastaa vain väkäsettömillä koukuilla varustetuilla perhoilla tai yhdellä yksihaaraisella väkäsemättömällä koukulla tai koukulla, josta väkänen on puristettu pois. Taimen, myös istukastaimen (eväleikattu), harjus ja siika on rauhoitettu ja vapautettava viipymättä pyytämisen jälkeen.

_m3q8450_120613

Kosket ovat kansainvälisesti tunnetut ja arvostetut. Koskireitti on Suomen merkittävin villin järvitaimenen tuotantoalue ja kansainvälisesti arvostettu. Koskilla kalastetaan väkäsettömin koukuin eli C&R kalastusta.

Konnevedellä on kuvattu sekä kotimaisen Arktiset vedet – sarjan jakso että National Geographic Channelin King Fishers-sarjan jakso että  vuonna 2014 Konneveden kosket toimivat perhokalastuksen SM-finaalin isäntänä.

Nuotion loimu luo kalareissun tunnelmaa ja aitoa erähenkeä. Laavulla on mukava kuivatella sadekelillä, torkahtaa hetkeksi kalastuksen lomassa ja vaikka yöpyäkin, kun viihtyy luonnon helmassa. Siikakoskella, Taikinaisella ja Karinkoskella on laavut ja Kellankoskella grillikatos.

im3q9567_140908

Siikakoski on koskireitin alkukoski. Koski on monipuolinen perhokalastajan paratiisi taimenineen ja harjuksineen. Koski on kohtuullisen kahlattava.

_m3q8067_120613

Siikapirtiltä voi vuokrata majoitustilaa.

Siikakoski on tullut tunnetuksi paitsi erinomaisesta luonnontaimenkannastaan myös entisen tasavallan presidentin, Urho Kekkosen vierailuista. Koski oli Kekkosen lempikohde. Kekkosen valtakaudella presidentin sana oli laki koskillakin. Tähän vedoten Konneveden Siikakoski on vieläkin maailman paras koski! Kosken partaalla on presidentin vierailuista muistolaatta. Jarmo Kallio on armoitettu tarinakertoja vanhoista kalareissuista. Hän on mestari valmistamaan kalaherkkuja, joita ovat nauttineet päämiehemme kuin muutkin.

Tarmo Kallio

Erään tarina mukaan tasavallan päämies pudotti arvokkaan taskumattinsa alapuoliseen virtaukseen. Kalareissu tietenkin oli pilalla. Viereiselle kalalaitokselle korjaustöihin tulleille pelastuslaitoksen sukeltajille näytettiin putoamispaikka. Sukeltajat ja laitoksen työntekijät nauttivat myöhemmin taskumatin sisällön löytöpalkkioksi. Taskumatti palautettiin presidentille. Kekkonen lähetti kiitoskirjeensä: ”Olin kovin iloinen, että se löytyi Teidän uutterien ponnistustenne ansiosta. Olin jo täysin luopunut toivosta tavata vanhaa hyödyllistä palvelijaa. Teitte oikein, kun otitte ryypyt löydön kunniaksi. Toivottavasti tavara ei ollut turmeltunut”.

Sukellusharrastajat Siikakoskelle

Taikinainen virtaa noin 1,5 kilometriä Siikakoskelta alavirtaan. Koski on lyhyt, mutta sen noin 100 metriä leveä niska-alue tarjoaa hienoja mahdollisuuksia pintaperholle. Virtaus on normaalilla veden korkeudella kohtuullisen rauhallinen. Taikinaisella on vähän kahluupaikkoja, joten veneestä kalastettaessa pyyntialue moninkertaistuu. Taikinainen on hyvä harjuskoski.

Taikinainen

Taikinainen

Taikinaisen ja Karinkosken erottaa toisistaan noin 200 metrin pituinen välisuvanto. Länsirannalla on luontopolku. Karinkoski on 7-koskireitin neljästä ylimmästä koskesta erämaisin. Se on suorahko ja vain vähän ”kuohuva” koskialue, joka pitää sisällään terhakoita taimenia ja pulleita harjuksia. Koskella on varattu soutuvene kalastajien käyttöön.

Taikinainen

Taikinainen

Kellankoski on 50-60 metriä leveä ja noin 600 metriä pitkä. Yläosaltaan vuolaasti kuohuva ja alajuoksulta rauhoittuva koski. Koski tunnetaan komeista taimenistaan, mutta alajuoksun rauhallisemmilta pätkiltä saa hyvin harjustakin.

Kellankoski

Kellankoski

Koskeen on rakennettu kalastuslaitureita pyyntiä helpottamaan. Rauhallisemmalla alajuoksulla on myös runsaasti hyviä kahluupaikkoja ja laiturit, joita pääsee hyvin heittämään alajuoksun virtaan.

Vanhassa päärakennuksessa on vuodepaikkoja 6 (olohuone 3, makuuhuone 2 ja tuvan vuodesohvasta saa 1 vuodepaikan). Rantasaunassa ja takkatuvassa on venekatoksen jälkeen ensimmäinen rakennus ylävirtaan. Saunatuvassa on 2 vuodepaikkaa. Rantasaunan viereisessä rakennuksessa – kalamajassa – voi tehdä paistotulia.

Kellankoski

Koskien jälkeen matka taittuu järvenselkiä pitkin Pesiäissalmen sillan alitse Vanginvedelle. Järvin yhtymäkohdassa sijaitsee korkealle kurkottava kallioseinämä.

Konnevesi-sarja

Konnevesi-sarja

Korholankosken koskiyhdistelmän ylin on Yläistenkoski. Koski on vuokrattu perhokalastuseuralle, eikä koskelle ole lupia myynnissä. Seuraava koski on Keskinäinen, joka on vuokrattu Kärkkäälän kalastuskunnalle.

Hannulankoski on koskiryppään alin koski. Se on noin 500 metriä pitkä, leveähkö ja vuolasvirtainen. Niska-alue on laaja ja kosken paras ottipaikka. Koskessa on hyvin vähän kiviä koska se on aikoinaan perattu. Kosken luontaiset kalakannat ovat järvitaimen, harjus, siika, ahven ja hauki. Istutettuina kirjolohi ja järvitaimen.

Hannulankoski

Koskessa on ollut myös mylly, jonka historiasta kertoo historianpolun kyltti virran varressa. Vesi on laadultaan hyvää ja väri kirkas. Saaliiksi saa ottaa vain rasvaeväleikattuja taimenia.

 

Koskireitti on linnustoltaan moninainen ympäri vuoden. Nuoret harmaahaikarat ovat vuosittain suunnistaneet koskien partaille. Saukko kuuluu myös vesistön asukkaisiin. Talviset sulapaikat ovat talvehtivien vesilintujen suosiossa. Koskireitillä on 11 erillistä sula-aluetta, joista useimmat pysyvät sulana kovimpienkin pakkasten aikaan.

_m3q7822_120613

_m3q4108_310112

Kuvan saksalaispariskunta on kokenut koskien kuohut ja kiertäneet kivet kuvashetkellä vuonna 2013 peräti 14 kertaa.

Hannulankoski

He ovat todella tykästyneet koskireittiin ja Etelä-Konneveden järvimaisemiin eikä ihme.

Kosket ovat hyvin suosittu reitti melojien keskuudessa. Siikakoskella on uittoränni, jota pitkin pystyy ohittamaan itse kosken kuohut. Muu koskireitti onkin läpilaskettavia koskien kuohuja, rauhallisia vesistöjä, kivien kierroksia – sopivasti myös vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Kalasta, melo tai nautti veden ääressä luonnosta ihan muuten vaan. Tänne kannattaa aina tulla!

Konnevesi-sarja

Konneveden koskista tarkempia tietoja: www.konnevedenkosket.fi

Seitsemän kosken koskireissu on kajakissaan. Päivän päätteeksi voin todeta: ”Nälkä jäi kytemään” – vielä kerran se on ainakin koettava!

Melontamatka 7 kosken läpi Juha Laaksosen kanssa

 

Teksti ja valokuvat © Jorma Ursin

SEURAA INSTAGRAMISSA: