Ypäjän Hevosopisto on valtakunnallinen valmennuskeskus, kilpailupaikka ja suuri oppilaitos, joka näkyy joka puolella kuntaa.

Lapsenlapseni Jenni oli kovan kasteen paikassa. Lukuisten vuosien aikana pitkäjänteisellä harjoittelulla hankitut taidot olivat nyt kovalla koetuksella. Nuori ratsastaja hevosensa kanssa matkaa Ypäjälle 7.-9.7.2023 hankkimaan kokemusta – mutta taitaa mielessä kiiltää vähintään yksi palkintosija. Katsotaan, kuinka kävi.

Hevoset Ypäjän tunnusmerkki

Ratsastuksen arvostelusta

Harmonia hevosen ja ratsastajan välillä on tärkein kriteeri kilpailusuorituksen arvostelussa. Ratsastajan on pidettävä aina hevonen etusijalla. Tavoitteena on, että hevonen suorittaa sille annetut tehtävät iloisesti, rauhallisena, tarkkaavaisena ja kiinnostuneena.

Ensimmäinen kilpailusuoritus perjantaina

Ensimmäisenä lajina oli askellajien alkukarsinnat. Jennin tulos alkukarsinnoissa oli sija 5. Pisteet veivät lauantaiseen loppukilpailuun. Lisäksi alkukarsinnassa saavutetut ennätyspisteet siirsivät hänet luokkaa ylemmäs vuoden 2024 kilpailussa eli junioriluokkaan. Upea suoritus.

Tarkka ja huolellinen keskittyminen

Lajikilpailun ohjelmaa

Lauantaina aamulla oli ohjelmassa töltin (askellaji) alkukilpailu. Sijoitus oli sija 5. Nuoren ratsastajan tie kulkee nyt sunnuntaiseen loppukilpailuun. Jennin kisamenetys on jo tässä vaiheessa, puolivälissä on yksi II sija SM-kisoissa ja sunnuntaille vielä loppukilpailupaikka.

Iltapäivällä ratsastettiin askellajien loppukilpailu. Jännitys kohosi kohoamistaan. Taisipa olla niin, että ratsastaja itse oli kaikkein rauhallisin. Jenni sijoittui elämänsä ensimmäisessä Suomen mestaruustason kilpailussa sijalle 2. ”Rautahermoinen tyttö”. Taisipa olla niin, etteivät äiti eikä isäkään selvinneet tästä hetkestä kuivin silmin.

Sunnuntain loppukilpailu

Sunnuntaiaamuna ratsastettiin töltin loppukilpailu ja sijoitus sija 5. Jenni itse on tehnyt suuren työn kovalla harjoittelullaan. Menestyksen takana ovat myös vanhempien ja pikkuveljen taustatuki ja kannustukset. Menestystä Jennille tästäkin eteenpäin.

Kovakooste

Askellajin suoritus

Vauhdikasta menoa
Vapautuneisuus näkyy ratsastajan kasvoilla suorituksen aikana
Vauhdikkaassa suorituksessa näkyy hevosen ja ratsastajan taitava harjoittelu ja huolellinen valmistauminen
Äidin ja tyttären onnea
Ukin onnea yhdessä ratsukon kanssa – päivä ja hetki, joka ei unohdu koskaan
Serkuksilla lienee jokin hevospeli menossa vai ???
Tädin ja serkun riemut suorituksen jälkeen. Lähisuvun kannustus paikan päällä on tärkeää nuorelle kilpailijalle
Yleisö seuraa tarkkaavaisena ratsukon suoritusta
Varusteiden ja tarvikkeiden myyntikoju
Pienen kahvilan seinämaalaus
Serkut ja pikkuveli kannustajina, välipala paikallaan

Suomen Islanninhevosyhdistys ry (SIHY)

Yhdistys on vuonna 1982 perustettu kansainvälisen Islanninhevosjärjestö. Yhdistys Suomen Ratsastajainliiton ja Suomen Hippoksen rekisteröity jäsenyhdistys. SIHY järjestää muun muassa askellajiratsastuksen Suomenmestaruuskilpailut. Toimintaan kuuluu muun muassa tuomarikoulutusta ja ohjaajakoulutusta. Paikalliskerhot järjestävät kilpailuja kursseja ja muita tapahtumia.

Kuvan teksti tarkoittaa islanninhevosen viittä eri askellajia: Töltti, Ravi, Käynti, Passi ja Laukka

Ypäjä

Ypäjä tunnetaan Suomen virallisena hevospitäjänä. Ypäjä on hieman alla 2500 asukkaan kunta Kanta-Hämeessä Forssan ja Loimaan kupeessa. Pieni kaunis paikkakunta, joka ensikertalaisen kävijän silmin näytti: pientä keskustaa ympäröivät tasaiset, laajat peltomaisemat. Liikenneympyrän ulkokehällä ovat kahden kauppaketjun myymälät, tori ja ravintoloita. Kätevää. Siellä on myös kirkko keskellä kylää.

Ypäjän kirkko

Ypäjällä järjestetään vuosittain suuri Finnderby-hevosurheilutapahtuma, joka kokoaa kävijöitä ympäri maailman katsomaan ja kilpailemaan este- ja kenttäratsastuksessa. Ypäjän suurin yritys henkilömäärän ja liikevaihdon perustella on Ypäjän Hevosopisto. Opistolla työskentelee runsaat 70 työntekijää.

Loppurutistus

Vanhemmat ovat vuodesta toiseen jaksaneet kuljettaa Jenniä ratsastusharjoituksiin, eri koulutustilaisuuksiin, kilpailuihin, harkkoihin lukemattomia tunteja. Onnittelut äidille ja isälle kuin pikkuveljelle. Olen saanut seurata tinkimätöntä puurtamistasi, iloa, riemua, mutta joskus myös väsymystä. A star is born, enjoy your hobby. Ekoissa SM-kisoissa kaksi sarjaa, kaksi ruusuketta ja askellajin palkintosija, sija II. Mahtavaa.

Kuvat ja teksti © Jorma Ursin. Kuvien käyttö ilman lupaani kielletty. Jos haluat käyttää kuviani, ota minuun yhteyttä. Yhteystietoni löydät yhteystiedot sivulta

Lähdeaineisto: Ypäjän Hevosopisto, Suomen Islanninhevosyhdistys ry, Ypäjän kunta.

SEURAA INSTAGRAMISSA: