Pizzan alkuperää ei ole aivan tarkkaan pystytty määrittämään. Sellaisena kuin me pizzan tunnemme, sitä on nautittu 1700-luvun alkupuoliskolta asti. Napolilaiset leipurit alkoivat työpäivänsä päätteeksi muotoilla ylijääneestä hiivataikinasta ohuita, yrteillä ja oliiviöljyllä maustettuja levyjä ja paistoivat niitä uunissa tai avotulella. Näistä leipälevyistä tuli maalaisten ja työläisten iltapala, joka saavutti pian suosion myös ylimystön keskuudessa.

Pizzan luominen Napolissa

Kunnia nykyaikaisen pizzan luomiseen annetaan napolilaiselle leipuri Raffaele Espositolle. Hän leipoi erikoispizzan italian kuninkaan Umperto I ja kuningatar Margheritan Napolin vierailun kunniaksi. Pizza sai nimekseen Pizza Margherita. Sen vihreä basilika, valkoinen mozzarella ja punainen väri olivat suoraan Italian lipusta ja se miellytti kuningatarta.

Romeo & Giulietta

Veronan kaupungista kotoisin oleva herra kulki Italian ja Espanjan väliä, kunnes kaunis espanjatar pysäytti italialaisen kulkijan Fuengirolaan. Näin pohjustettiin pizzeria Romeo & Giulietta perustaminen. Nimi juontuu Veronan kaupunkiin sijoittuneesta William Shakespearen Romeon ja Julian rakkaustarinasta.

Torreblancassa ei ollut yrittäjäpariskunnan liikeidean mukaista pizzeria-ravintolaa. Torreblanka on sijaintialueena rauhallinen. Lisäksi Paseo Martimo-rantakadun hälinästä on lyhyt matka poiketa noin 400 metrin päässä olevaan rauhalliseen pizzeriaan nauttimaan hyvästä pizzasta tai muista ravintolan ruuista.

Pizzeria Romeo & Giulietta työllistää kesäisin yrittäjäpariskunnan lisäksi viisi työntekijää ja talvikaudella hiljaisimpaan aikaan kolme.

Pizzauuni – makujen viimeistelijä

Kulkiessani pizzerian ohi katselin valkoista kupumaista pizzauunia, jonka takakulmassa hehkui hiillos ja keskiosassa kypsyivät pizzat tai muut uunissa valmistettavat ruuat.

Uunissa poltetaan oliivipuuta, kunnes lämpötila on noin 320-350 C°.  Savu poistuu suoraan uunin etuosassa olevaan savuhormiin. Tämän jälkeen tuliset hiilet, joiden hehkua ylläpidetään koko ajan, siirretään toiselle seinustalle ja pizzan valmistus aloitetaan keskellä uunia.

Itseasiassa perinteinen pizzauuni on kuin kiertoilmauuni, koska suuaukosta tulee korvaavaa ilmaa uunin alaosalle ja kuuma ilma kiertyy iglukuvun kautta kattoa pitkin uunin puolelta toiselle. Kupu ja uunin pohja heijastavat tasaisesti pizzaan lämpöä. Pizzapohjaa pyöritetään samalla uunissa ja paistoaika on maksimissaan puolitoista – kaksi minuuttia. Pizzapohjan reunat kuplivat ylöspäin ja pinta saa oikean koostumuksen. Jatkuva tuli antaa pizzaan mietoa savuaromia. Pizzauunissa kypsyvät myös ruukussa valmistettavat ja syötävät herkut.

Kansainvälinen ruoka

Pizzasta on tullut kansainvälinen ruoka, jonka perusrakenne on sama ympäri maailman. Täytteillä sitä muunnellaan paikalliseen makuun. Mutta paistolämpö ja aito pizzauuni antavat pizzalle sen ainoan oikean loppumaun –mielestäni. Ensimmäisen pizzavalintani oli merellisen valinta – Tutti di Mare –  Välimeren läheisyyden johtuen.

Minulla oli suu messingillä ja vatsa täynnä syötyäni pizzan. En tuntenut omantunnontuskia ruokailun jälkeen. Olinhan mennyt ravintolaan syömään, nauttimamaan ruokailuhetkestämme, palvelusta ja tunnelmasta.

Romeo & Giuliettan suosikkipizzat ovat Proscuite Funghi, Romeo Y Guilietta, Frutti de Mare ja Salami sekä Barbacoa.

Muita suosikkiannoksia ovat Carne a la Brasa (grillattua lihaa), Pollo a la Pancha (kanaa) ja Surtido de Quesos Italianos (italialainen juustovalikoima)

Ruokatarjontaa täydentävät valikoima lasagnea, pastat ja niiden kastikkeet.

Jos rakastat lautasen kokoista lihapihviä, löydät myös sellaisen Romeo & Giuliettan ruokalistalta.

Seurustelua ja ruokailua perheittäin

Jokainen ravintolakäynti sisältää tarinan, ainutlaatuisen tapahtumasarjan, joka muodostuu ruoasta, palvelusta, miljööstä, ihmisistä ja tunnelmasta. Romeo & Giulettan ruokalista henkii italialaisuutta. Pienessä ravintolassa kohtaa myös espanjalainen ruokakulttuuri – ravintolaan tullaan perhekunnittain seurustelemaan ja nauttimaan ruokailusta.

Hyvän ruuan päälle pitää syödä jälkiruoka. Mikäpä sopisi paremmin tässä ravintolassa kuin italialainen jälkiruokaklassikko Tiramisu.

Romeo & Giulietta – alueellinen suosikki

Sopiiko pizza espanjalaiseen ruokakulttuuriin? Pizzaa ei korostu varsinkaan silloin, kun puhutaan espanjalaisesta ruuasta tai ruokakulttuurista. Pizzaruuan paikallisesta arvostamisesta kertoo ainakin se, että Fuengirolassa on noin 70 pizzeriaa ja päälle vielä pikkuravintolat, joita ei ole luokiteltu pizzeriaksi ja valmistavat omien ruokavahvuuksiensa lisäksi myös pizzaa. Romeo & Giulietta sijoittui asiakkaiden antamien nettiarvostelujen perusteella marras-joulukuussa 2017 Fuengirolan 15 parhaan pizzerian joukkoon. Ei paha!

Kevättalvella 2018 rakennettiin pizzeriaan katettu ulkoterassi, joka lisää ruokailijoiden viihtyvyyttä – tulipa sitten päivällä tai illalla.

“That´s amore”

Tämä litteä leipä – pizza – valloitti maailman toisen maailman sodan jälkeen, kun Napolista kotiutuneet joukot veivät pizzan Yhdysvaltoihin. Dean Martin laulaa kuuluisan, vuodelta 1953 olevan laulunsa ensimmäinen säkeessä: ”When the moon hits your eyes like a big pizza pie, that’s amore”. Taidatkos sen paremmin sanoa.

Piipahtakaa pizzalle!

Lähdeaineisto: Pizzeria Romeo & Giulietta, Torreblanca, Fuengirola ja yrittäjät
Pizza –  tuo maukas maailmanvalloittaja, teksti ja kuvat © Jorma Ursin

SEURAA INSTAGRAMISSA: