Noin 3000 asukkaan Rautalampi kokoaa syyskuun ensimmäisen viikonlopun aikana jopa 15000 kävijää perinteisille pestuumarkkinoille. Kolmipäiväinen markkinatapahtuma sisältää monipuolisen ohjelman. Myyjiä tulee ympäri Suomea. Lauantai on vilkkain päivä. Markkinaperinne on rautalampilaiselle tuttua yli 200 vuoden ajalta. Rautalampi on kansallispuistopitäjä Keski-Suomen ja Pohjois-Savon alueella.

Pestuumarkkinat – koko kylän yhteinen ponnistus

Markkinat järjestettiin 8.-10. 9.2023. Pääjärjestäjänä Seurayhtymä Pestuumarkkinat ja Rautalammin kunta. Ilman yrittäjiä, myyjiä, esiintyjiä eikä ilman markkinoille tulevaa yleisöä – ne eivät olisi mitään. Yhtämittainen niin autojen ja jalankulkijoiden jono kesti lauantaina lähes kolme tuntia

Yhtämittainen niin autojen ja jalankulkijoiden jono kesti lauantaina lähes kolme tuntia

Pestuille autonäyttelyn kautta

Kun pieni motoristiporukka lähtee päiväajelulle, se ei onnistu suorinta tietä. Ajo-ohjelmaan tuli “pikkumuutos” – ABC Vaajakoskelta ensimmäisenä pysähdyspaikkana onkin Lievestuore. Leipomon pihaan kurvattiin katsomaan vanhojen autojen näyttelyä ja kasvattamaan joukkoa. Sehän sopi tässä kohtaa pieneksi matkaevääksi.

Autonäyttelyn kuvakooste

“Mitä se lienee syönyt”?
Mersu on aina teiden aateli
Hot Rod Ford 2 D Coupe, vm 1934
Tyylikäs ”pirssi”
Kiiltävää kromia, upeita valoja, ruostetta pellissä – kaunis kokonaisuus
Tämän ”kipparin” sydäntä lähellä on Volvo

Suuntana Rautalampi ja pestuut

Pestuumarkkinoiden lyhyt historia

Pestuita on järjestetty Rautalammilla vuodesta 1821. Pestuut hiipuivat, mutta 1890-luvulta lähtien niistä tuli merkittävä  vuositapahtuma. Muinoin kirkonmenojen jälkeen tyttöjen kulkivat sormikoulussa. Emännät ja isännät valitsivat mieleistään rotevimman ja pulskimman. Työn saaneet tarjosivat vielä pestuukahvit ja miehille pestuuryypyn. Rengit saattoivat seisoa rivissä, palkasta tingittiin puolin ja toisin. Puhemiehiäkin käytettiin. Pestuusopimukset tehtiin yleensä vuodeksi kerrallaan.

Pestuut – työvoiman juhla ilman politiikkaa

Pestuut enteilivät yhteiskunnan siirtymistä palkattuun työvoimaan ja rahatalouteen. Voidaan sanoa, että ne olivat työväenjuhla ilman poliittista sisältöä. Pestuumarkkinoiden tarkoituksena oli toimia kokoontumispaikkana vuoden palveluksesta vapautuneille palkollisille ja palvelusväkeä etsiville isännille. Käviköhän siinä niin, että pestuilla palkolliset möivät ”sielunsa” emännille ja isännille vuodeksi eteenpäin.

Kuvakooste pestuumarkkinoilta

Tunnelmaa löytyi Museokorttelista, urheilukentän viereltä, raitin myyntikojuilta kuin myös ravintola Nuapurin takaa Rompetorilta. Mutta tunnelmaa löytyi myös paikallaan seisovissa autojonoissa. Jalankulkijoiden keskuudesta kuului valtava puheensorina.

Noin 15 000 markkinavierasta saa eloa pieneen kylään
Jengin pyörät parkkiin ja markkinahumuun
Perinteistä markkinamyyntiä
Kukapa ei perinteistä Viipurin rinkeliä markkinoilta muistaisi
Hyvää, rasvaista ja suussa sulavaa sen olla pitää
Nuoriso nautti hevosajaluista
Rautalampi on aktiivinen moottoripyörä pitäjä. Näkyy myös liikenteessä
Ensi keväänä linnut houkutellaan silmän iskulla pesäpönttöön
Metrilakuun ämpäriin ei voi olla törmäämättä markkinoilla
Tämä symppis rouva möi kotitalonsa rajalla valmistamiaan tuotteita
Kun markkinoille tullaan, maatalouskoneet muodossa tai toisessa kuuluvat asiaan
Tuotetutkimukset ja päälle ostamisen ilot
Sielua hiveli, kun katsoin, mikä määrä voita yhteen muikkupannulliseen käytettiin voita. Joskus voi hyvällä omalla tunnolla mennä ns. maku edellä.

Rompetorille ostoille

Tuohon peräkärrykuomaan sopinee: ”Etsivä löytää, jos tarve on oikea”
Tällä myyjällä oli myynnissä upea biisoniturkki – mieleni teki, mutta en tiennyt, olisiko sille näillä talvilla käyttöä
Jos kotoa puuttuu jotain – ihan mitä hyvänsä, löytää sen takuuvarmasti Rompetorilta.

Päivän motoristipariskunta

Just side by side

Yhteenveto Pestuumarkkinavisiitistä

Historian siivet ovat kantaneet hyvin Rautalammin pestuita. Käyntini jätti hyvän maun mieleen ja suuhun. Eräs motoristi kertoi, että on vakiokävijä täällä. Edestakainen ajomatka on hieman yli 400 km – kyllä tässä tapahtumassa jotain eritystä on.

Historiallisten asujen esittely jäi näkemättä. Samoin kirjaston Kivijalassa ollut Teatraali Suonenjoen/Rautalammin esitys ”Naisen logiikka” ohjelmaevästein ”Spede tulee … oletko valmis…

Katse tulevaisuuteen. Moottoripyöräkauteni päättyy yleensä syyskuussa. Ajatukseni saivat jalkapohjani kutiamaan. Entäs, jos päättäisinkin ajokauteni 2024 Rautalammin lauantaisiin Pestuutansseihin.

 

Valokuvat ja teksti © Jorma Ursin, Teksti ja valokuvat © Jorma Ursin, Kuvieni käyttö ilman lupaa kielletty. Jos haluat käyttää kuviani, ota minuun yhteyttä. Tarkemmat yhteystietoni löydät yhteystiedot sivulta.

Lähdeaineisto: Pestuumarkkinat – ohjelma, Rautalammin kunta, haastattelut

 

 

 

SEURAA INSTAGRAMISSA: