Tapasin Ismo Keski-Korven Vehniällä Parantolaksi nimetyssä verstaassa kuulostellen, mitä pajassa tapahtuu loppuvuodesta ja millaisia ovat mestarin ajatukset tulevasta vuodesta. Pihan suuren kuusen oksalta roikkuu lintujen ruokintalaite, jolle muutama lintukin pörähtää makupaloille.

Parantolassa vieraan vastaanottaa neljä rakentamisen eri vaiheessa olevaa pyörää. Osasta näkee jo selvästi, millaisen siitä tulee, kun viimeinenkin silaus on annettu. Ismon kertoessa eri vaiheessa olevista pyöristä, hänestä henkii intohimo ja rakkaus pellin paukutteluun sekä umpiteräksen taivuttamiseen. Lopputuloksena on liikkuva taideteos.

Tämä Harrikka on kehityspolkunsa alkuvaiheessa – rungon kauneus ja kaarevuus näkyy

Blackburne

Blackburne, yritysnimeltään Burney and Blackburne Ltd, valmisti omalla nimellään Blackburne-nimisiä moottoripyöriä Englannissa vuosina 1913 -1921. Blackburnen yksi- ja kaksisylinteriset, sivuventtiili- tai kansiventtiileillä varustetut moottorit olivat arvostettuja kestävyydestään. Moni tunnettu eurooppalainen mp-valmistaja valitsi omiin pyörämalleihinsa Blackburnen moottorin sen kestävyyden vuoksi.

Pala alumiinia, kirjaimen muotoilu, hiominen ja asetus runkoon. Kaunis yksityiskohta. B-kirjain on Blackburnen tunnus. (arkistokuva © Ismo Keski-Korpi)

Näyttelyesine ihailtavaksi

Tämän pyörän runko ja yksityiskohdat ovat Ismon käsialaa, mutta moottori on 20-luvulta. Blackburne-pyörillä aikanaan ajettiin kilpaa lankkuovaalilla, kertoo Ismo.

Yritin houkutella Ismo tekemään pienen kunniakierroksen kaupungin keskustassa Jyväskylän Kesän 2022 aikaan – olisihan valmis Blackburne kesätapahtumaan sopiva liikkuva taideteos kuin näyte keskisuomalaisesta osaamisesta.

Ismo asettelee ketjuja pyörään. Samalla hän kertoo, ettei pyörästä tule varsinaista ajopeliä, vaan se tulee olemaan näyttelyesine ihailtavaksi. Pyörä valmistuu kaikessa rauhassa seuraavien kuukausien aikana.

Moottori on rakentamisen lähtökohta

Ennen kuin pyörään päästään ketjut laittamaan, takana on ollut monta erilaista työvaihetta pienien yksityiskohtien ratkomista sekä osien yhteensovittamista. Moottori on se lähtökohta. Pyörästä on ollut tarkka yksityiskohtainen suunnitelma, jonka mukaan työ on edennyt. Joskus rakentamisen aikana luonnollisesti joutuu suunnitelmia tarkastelemaan uudelleen. Rakentamisen käynnistyessä pyörän runko aika rajun näköinen.

Blackburnen moottori on kaunis. Liekö ollut 100 vuotta sitten näin puhdas, Ismo mietiskelee (arkistokuva © Ismo Keski-Korpi)

Kuvakooste rakentamisen aikaisista työvaiheista

(arkistokuva © Ismo Keski-Korpi)
Bensatankki ”löytänyt” paikkansa (arkitokuva © Ismo Keski-Korpi)
Pyörä 7.11.2021, pyörän väri on klassisista väreistä RAL 1027

Rakentaminen on suunnitelmallista, sitkeää erilaisen osien ja materiaalinen etsimistä. Pyörän rakentamiseen kuluu aikaa yhteensä noin puoli vuotta.

Ismo Keski-Korpi on sekä harrastajien että yleisön keskuudessa arvostettu ja luotettava ammattilainen. Parantolan verstaalta ilmestyy taas uusi taidonnäyte – odotellaan mielenkiinnolla  vuoden 2022 kevään näyttelyitä. Pyörien rakentamisesta lisää Ismon omasta Instagram galleriasta (@ismo.k_k).

Vuosi 2021 on pian päättymässä. Ismo toivottaa joulun ajaksi hiljentyvästä Parantolasta alan harrastajille sekä motoristeille Hyvää Joulua ja turvallisia kilometrejä Vuonna 2022.

 

Teksti © Jorma Ursin

Valokuvat © Jorma Ursin, Ismo Keski-Korpi

Lähde: Wikipedia

SEURAA INSTAGRAMISSA: