Aurinkopäiviä kaupungissa on vuodessa liki 320. Vuoden keskilämpötila on 18 astetta. Rantoja ja pieniä lahtia, kävelypaikkoja mihin vuodenaikaan hyvänsä. Rantaviivaa yli 20 kilometrin verran. Kaupungilla on vakaa sitoumus ympäristön suojelemiseen ja terveelliseen matkailuun. Yli puolet sen alueesta – 54 % on luonnonsuojelualuetta. Mikä kolkka maailmassa pystyy lupaaman tämän?

Torrevieja – suositulla Costa Blancan loma-alueella.

Kaupungin yksi suosituimmista rannoista on Playa de los Locos palveluineen. Torreviejan pisin ranta on Playa de la Mata, rantahiekkaa ja rantapalveluja.

Väsynyt matkamies on löytänyt rantakadulla levähdyspaikan merelle tähyävän Bella Lolan kupeella. Paseo Martimo Juan Aparico on suosittu rantakatu, niin päivällä tai illan hämärtyessä.

Suolajärvet ovat se syy, miksi kalastajakylästä muodostui työlaiskaupunki 1800-luvulla ja miksi nyt yli 100 000 asukkaan kaupunki on yksi Espanjan nopeimmin kasvavista lomakohteista. Yli 3700 hehtaarin alueella ovat Euroopan suurimmat suolajärvet: Laguna de la Mata ja Laguna de Torrevieja. Suolantuotanto on yhä alueen suurin elinkeino, joka noudattaa ikivanhaa vanhaa suolan keräämistapaa. Alueen toiseksi suurin elinkeino on turismi.

Torreviejassa viihtyvät kaiken ikäiset rantalomailusta nauttivat matkailijat. Rauhallinen kaupunkikohde sopii lapsiperheille. Eläkeläiset ovat ottaneet kaupungin omakseen. Monet vetäytyvät viettämään eläkepäiviään ihanteelliseen ilmastoon, koska lämpötila talvellakin on noin 15 astetta.

Torrevieja tarkoittaa vanhaa tornia (torre = torni, vieja = vanha). Nimensä kaupunki sai jo 1800-luvulla vanhan Costa Blancan rannikolla sijainneen vahtitornin mukaan. Parhaat näkymät kaupungista aukeavat Torre del Moro -näköalapaikalta.

Vanhakaupunki on hyvin tiukkaan rakennettu. Kadut ovat kapeita ja yleensä yksisuuntaisia. Pysäköintipaikan löytäminen on lähes toivoton urakka. Ranta-alueen pysäköintikenttä ja pysäköintitalot pelastavat monen kuskin hermoromahdukselta.

Jos osaa suomalaiset liikennesäännöt, niihin ei aina voi luottaa Espanjassa. Useimmiten pärjää jo varovaisuudella ja järjen käytöllä. Paikalliset poikkeavuudet kannattaa opetella heti alussa. Noudata liikenteen ykkössääntöä – älä aja kenenkään päälle – niin selviää pitkälle.

Jalankulkijoiden suojatiekäyttäytyminen vaati opettelua ja jatkuvaa tarkkailua. Jalankulkija ja pyöräilijät ovat katujen kunkkuja. Huolimaton ajelu ja ”töniminen” voi johtaa vankilareissuun!
Toinen kummajainen on auton pysäyttäminen ja pysäköinti. Espanjalainen pysäköi autonsa lähes mihin tahansa. Pysäköinnillä ei saa estää kenenkään kulkemista – jätä aina vähintään ihmisen mentävä kolo.

Suolajärvien luonnonpuisto ”Pargue Natural de las Laqunes de la Mata y Torrevieja” on perustettu 22.3.1994. Torrevieja on terveyskaupungin maineessa; trooppinen ilmasto ja suolajärven ihmeitä tekevät suolavesikylpy.
Luonnonpuisto on osoitus erinomaisista ympäristöarvoista. Alueella on monia suojeltuja lajeja. Pienemmällä järvellä on monimuotoinen linnusto. Järven näyttävimmät linnut ovat parvissa elävät flamingot. Flamingojen höyhenpeite on luonnossa punertavan sävyinen. Väri syntyy ravinnosta saadusta karotenoidista. Parhaaseen pariutumisaikaan järvellä on jopa 2000 flamingoa.

Astu sisään. Kokeile millaista olisi työskennellä ja asua sukellusveneessä ahtaissa puitteissa, tai kurkista miltä näyttää kapteenin hytti. Erikoisimmista kohteista ovat satamaan parkkeeratut laivat, jotka toimivat kelluvina museoina; sukellusvene S 61 Delfin ja poliisivene Albatros III.

Kaupungissa on paljon toriaukioita, puutahoja, puistoja ja alueita, joissa voi nauttia luonnosta, kävelystä auringossa, ihastella auringonlaskua tai vaikkapa venytellä jäseniään rantavoimistelulla.

Kukko jumppansa jälkeen läksi suojatietä pitkin ylittämään katua. Autoliikenne pysähtyi välittömästi. Onhan kukko muutoinkin puiston ”herra ja hidalgo”.

“Pargue del Molino del Agua” on Valencian autonomisen alueen viimeinen dyynialue. Vierailu alueella on melkeinpä pakollinen.

Perinteisiä rantapäiviä voi muunnella rantoja vaihtamalla. Pahimmalta paahteelta voi suojautua kauniilla hiekkadyynialueella pinjametsikön katveessa. Alueella risteilee puulla ja laatoilla päällystettyjä polkuja sekä keinotekoisia jokia.

Kolmessa venesatamassa on yli 3000 venepaikkaa ja viimeisen päälle hyvät tilat sekä palvelut. Palveluina tarjotaan meriretkiä merensuojelualueille, päivällisiä ja lounaita aavalla merellä, purjehdus- ja sukelluskursseja sekä kalastusta.

Sataman aallonmurtajalla on pitkälti yli kilometrin mittainen. Aallonmurtaja on päällystetty suomalaisella puulla. Se on erittäin suosittu jokapäiväinen käyntikohde, pyöräillen, juosten tai kävellen.

Rantakivillä on aina onkijoita odottamassa omaa isoa saaliskalaansa. Voi sitä riemua, kun kalastaja kiskoi saalistaan vapa luokilla rantaan. Mustekalahan se siltä tuli. Iloitsimme kalastajan oivasta saaliista.

Kaupunki on kuuluisa myös värikkäistä juhlistaan. Helmikuussa Torreviejassa juhlitaan karnevaaleja ja pääsiäisviikolla kadut täyttyvät kulkueista. Toukokuussa feriat houkuttelevat kansan kaduille juhlimaan. Vanha Casino-rakennus on tunnettu ympärivuoden järjestetyistä tilaisuuksista.

Joulun vietto alkaa jo marraskuussa ja jatkuu loppiaiseen, jolloin viimeiset juhlakulkueet pidetään.
Joulupukki ei kuulu varsinaiseen espanjalaiseen jouluun. Ehkäpä siinä syy, että hän yrittää sisään hieman epätavallista reittiä.

Joulu on hyvin vahvasti esillä kaikkialla. Raamatun tarinoihin liittyvinä miniatyyrinäyttelyineen, juhlakulkueineen ja ennen kaikkea jouluvaloineen ja somisteineen.

Neo-klassinen kirkko La Iglesia Archiprestal de la Inmaculada Concepción sijaitsee kaupungin keskustassa Plaza de la Constitución -aukiolla. Kirkossa järjestetään messuja päivittäin.

Kirkon edustalle alkaa kokoontua hyvin pukeutuneista ihmisistä. Turistien ja paikallisten kiire päättyy. Kaikki ihastelevat juhla-asuisia häävieraita, sulhasta arvioitiin ja morsiamen kauneutta hehkutettiin. Silmä tarkkana valvottiin, että morsian saatetaan kirkkoon.

Kirkkohäät ovat vähentyneet Espanjassa. Vain noin viidennes avioituvista haluaa liitolleen katolisen papin aamenen. Työttömät nuoret eivät useinkaan muuta kotoa ja eivätkä mene naimisiin. Toinen syy on perhekulttuurin muutos. Osa nuorisosta sanoo, että heidän elämänpituinen sitoutus on asuntolaina, ei avioliitto.

Torrevieja on yhteydessä Eurooppaan Välimeren moottoritien A-7 välityksellä. Alicanten ja Sajavierin lentokentät ovat noin 30 minuutin ajomatkan päässä. Yhteydet ovat kunnossa.

Teksti ja valokuvat © Jorma Ursin

SEURAA INSTAGRAMISSA: