Ohje on syöpynyt mieleeni ajoilta, jolloin sain oppia kameran käyttöön ja kirmaisin ulkoiluttamassa Yashica-merkkistä kameraa.

Kamera

Valo kuvaukseen tarvitaan kamera. Kameroita on kahden laisia: digitaali kameroita ja vanhan aikaisia kameroita. Vanhan aikaiset kamerat ovat huonompia kuin digitaali kamerat, koska ne ovat halvempia. Järjestelmä kamera kannata ostaa, koska niistä voi objektiivin irrottaa. Jos ostat kameran, muista että automaattikamerat eivät toimi. Vain käsisäätöisellä kameralla saa hyviä kuvia. Kamerassa ei saa olla muovia, koska muovinen kamera menee rikki. Avaruussukkulakaan ei ole muovia.

Filmi

Vanhan aikaisessa kamerassa käytetään filmiä. Filmin erottaa siitä, että siinä on reikiä. APS filmi on parempaa kuin kino filmi, koska siinä vähemmän reikiä ja siksi siitä saa isompia kuvia.

Filmiä on kahden laista: musta valkoista ja värillistä. Musta valkoisella saa vain vanhan aikaisia kuvia, koska se kehitetään pimiössä. Väri filmi voidaan kehittää päivän valossa kuva laprassa.

Filmiä on eri numeroista: 100 ASA, 400 ASA, 800 ASA jne. 400 ASAn filmi on neljä kertaa parempaa kuin 100 ASA. Mustavaloista filmiä merkitään DINillä. 400 DIN filmiä käytetään kuten 400 ASAn, mutta se on halvempaa, koska siinä on vähemmän värejä.

Muistikortti

Digitaali kameroissa käytetään muisti korttia. Kannattaa ostaa vain hyviä muisti kortteja, koska halpoja muistikortteja käytettäessä kuvan laatu heikkenee.

Valotus

Filmille tarttuvat valon säteet. Digitaali kamera toimii saman kaltaisesti, mutta se toimii sähköllä. Siksi siihen ei tartu valo vaan sähköiset fotonit. Digitaali kuvia ei tarvitse kehittää.

Salama

Jos on hämärää tarvitaan salamaa. Ennen kaikkea salamaa pitää käyttää taitoluistelu kilpailujen katsomossa. Salaman käyttö on epäterveellistä, koska silmät tulevat punaisiksi.

Kuvaaminen

Valo kuvaajan pitää päättää valotus aika. Hyvä valotus aika on 125 sekunttia.

Kamerassa on myös aukko. Aukosta pääsee valo sisään. Kameroiden suunnittelijat ovat tyhmiä, koska iso numero on pieni aukko ja pieni numero on iso aukko. Kun kuvataan isoja kohteita, kuten Stockmann tarvitaan iso aukko. Kärpäsiin riittää pieni aukko.

Objektiivitiivissa on terävyysalue. Paremmissa objektiiveissä on isompi terävyys alue.

Joissakin objektiiveissä on zoomi. Digitaalinen zoomi on parempi kuin optinen zoomi, koska digitaalinen kuvan käsittely ei kadota infomaatiota. Optinen zoomi on analgoginen laite eikä sitä nyky aikana voi suositella.

Digitaali kameralla kannattaa ottaa paljon kuvia, koska se on halpaa. Näin edes joku onnistuu. Älä pidä sormea objektiivin edessä.

Vanhan aikaisella kameralla ei kannata ottaa paljon kuvia, koska se on kallista. Sinun täytyy suunnitella tarkoin mitä aiot kuvata. Tähän menee turhaa aikaa ja siksi vanhan aikaisella kameralla kuvaaminen ei ole tehokasta.

Digitaali kameralla kannattaa kuvata mahdollisimman värikkäitä kohteita, koska pixelit ovat tehokkaimmin käytössä. Harmaiden asioiden kuvaaminen on tuhlausta.

Liikkuvat kohteet

Liikkuvia kohteita ei voi kuvata kunnolla. Ne karkaavat kamerasta liian nopeasti. Canon merkkisillä kameroilla voi kuvat liikkuvia kohteita, koska niillä tulee parempia kuvia kuin Minolta kameroilla. Kerran yritin kuvata Minolta kameralla yli lentävää lentokonetta mutta kuvassa se näytti liian pieneltä. Minolta oli huono kamera.

Liikkumattomat kohteet

Liikkumattomia kohteita voi kuvat myös vanhan aikaisilla kameroilla koska niissa filmi ei liiku kuvauksen aikana.

Linnut

Lintujen kuvaaminen onnistuu kaukoputken avulla. Kaukoputki kääntää kuvan ylösalaisin. Siksi kuvia ei voi katsella ilman skannaamista. Kehityksen jälkeen skannaa kuva ja käänne se Photo Sopilla 180 astetta niin se on katselu kelpoinen.

Kehittäminen

Digitaalisia kuvia ei tarvitse kehittää. Filmi viedään valo kuvaus liikkeeseen kehitettyäväksi. Valmiiden kuvien mukaan tulee oranssin värisiä muoviliuskoja joissa on reiät. En tiedä mitä niillä voisi tehdä. Ne kannattaa heittää pois. Kuvista saa skannerilla digitaalisia kuvia. Skannauksen jälkeen paperi kuvat voi heittää pois, koska niitä ei enää tarvita.

Jorma Ursin Valokuvaaja
Jorma Ursin
Valokuvaaja

SEURAA INSTAGRAMISSA: