Camino Antiguo Paso del Ferrocarril-kadun varrella tiilimuurin vierellä on noin 4-5 metriä korkea puu, joka pursuaa keltaisia kypsänoloisia hedelmiä. Olin nähnyt näitä puita ja keltaiset hedelmiä ympäri Fuengirolaa, mutta en tiennyt mikä oli tämä herkku.

Olin ulkoiluttamassa kameraa. Samanaikaisesti lähestyivät mustat pilvet, jotka uhkasivat kuvausretkeäni. Tunsin mielihyvää saatuani ”mitä tulikaan kuvattua”. Oli aika palata kotiin kirjojen pariin ennen sadetta.

Paikalle kuitenkin sattui tulemaan tuttava pariskunta kotikaupungistani. Heidän ensimmäinen kysymyksensä oli: ”Tiedätkö, mitä kuvasit”?  ”En tiedä, mutta menen kotiin tutkimaan kirjoja.”

Tuttavani pomppasi ja riipaisi yhden keltaisen hedelmän.  ”Se on nispero, oletko maistanut”?

Maistiainen suoraan puusta

 Maistelin keltaista herkkua. Maultaan hedelmäliha on makea ja hiukan hapokas. Hedelmä muistuttaa isoa luumua, mutta sukua se on omenalle ja päärynälle. Kuori ja hedelmäliha on keltainen tai oranssi. Siemeniä ei syödä.

Japaninmispeli eli lokvatti eli nispero on ruusukasvien heimoon kuuluva hedelmäpuu. Kotosin se on Aasiasta. Sitä viljellään muun muassa Kiinassa, Intiassa, Japanissa, Portugalissa ja Espanjassa. Japaninmispeli kasvaa 6–9 m korkeaksi puuksi lehvästö pyöreä. Uudet versot ovat villamaisen nukan peittämät. Ikivihreät, nahkeat lehdet muodostuvat noin 12–30 cm pitkistä.

Nisperon käyttö

Raikas nispero syödään sellaisenaan tai antamaan makua ja väriä salaateissa sekä leivonnaisissa. Siitä voi valmistaa mehua ja hilloa. Nispero kannattaa hyödyntää maaliskuun-huhtikuun aikana, sillä nisperokausi on puutarhoissa ja kaupoissa on lyhyt.

Katujen ja teiden varsilla olevat keltaiset hedelmät olen suosiolla jättänyt pikkulinnuille, joita tuo keltainen herkku myös vetää puoleensa.

Mustarastas emo ja poikanen nisperopuussa – pöytä on katettu.

Nisperoa Fugesta

Kauppareissujeni yhteydessä katselin hedelmätiskejä ja kyselin, löytyisikö nisperoita.

Hyvä ystäväni, paikallinen luontoviisas, kertoi vakuuttavasti, että nispero ei kestä juurikaan kuljetusmatkoja. Ne menevät pääsääntöisesti kasvattajien omaan käyttöön ja harvoin ne ehtivät kauppoihin. Lopuksi: ”Unohda koko asia”.

Kuvaotokseni sai aikaan minulle ”opintomatkan” Espanjan kevään herkkuun.

Lopulta onni suosi hedelmäistä opintomatkaani. Viikolla 16/2019 löytyi sekä Bussikadulta (Avenida de los Boliches), että Junakadulta (Avenida Jesus Cautivo) pieniä vihannes- ja hedelmämyymälöitä, joiden tiskillä oli nisperoita laatikkokaupalla. Hinta vaihteli 3-3.75 euroa/kg.

 

Uteliaisuus on kiva juttu eikä kesken kannata luovuttaa.

Kuvat ja teksti @ Jorma Ursin

SEURAA INSTAGRAMISSA: