Maalauksellinen Nerja 22 000 asukkaan pikkukaupunki kapeine katuineen ja kujineen sijaitsee noin 50 km Malagasta itään. Vehmas luonto ja kaukana siintävät Sierra de Nevadan lumiset huiput.

Nimi Nerja tulee maurilaisesta sanasta “naricha”, joka tarkoittaa runsasta ja kosteaa kevättä. Alue onkin nimensä mukaisesti rehevää ja hedelmällistä. Jo 1500-luvun lopulla rakennettiin sinne ensimmäinen sokeritehdas. Hedelmäkauppojen hyllyt pursuavat paikallisten viljelijöiden tuottamia eksoottisia hedelmiä kuten mangoja, avokadoja ja banaaneja.

 

Nerjassa näkyy yhä vanhan andalucíalaisen kylän ilme. Tarkkaa rakennuskaavaa mukaillen kaupunkia on rakennettu profiililtaan matalana. Sieltä puuttuvat Aurinkorannikon lomakohteiden tyypilliset pilvenpiirtäjähotellit. Alueen hiekkarannat eivät ole pitkiä, vaan rantakallioissa sijaitsevia poukamia.

Hedelmälliset maisemat, pienet turkoosinsiniset rantapoukamat, vaaleat talot, kapeat kadut sekä kalliorantojen korkeuserot luovat kuvankauniin yhdistelmän. Kaupunki on huolitellun siisti.

Kaupunki sopii kohteeksi myös lomailijoille, jotka haluavat viettää aktiivista lomaa. Silloin sinulle oivia kohteita ovat lähistöllä sijaitsevat Sierra de Tejeda, Almijara ja Alhaman luonnonpuisto

Haluatko nauttia ulkoilusta poikkeavassa ympäristössä. Silloin on vaihtoehtona istua kajakkiin ja tehdä melontaretki Burinasta viereiseen Maron poukamaan.

Nerjan historiallista keskustaa eli vanhaa kaupunkia aloitettiin rakentaa vuonna 1487 juuri Balcon de Europalta. Se on Nerjan kuuluisin maamerkki ja keskipiste. Sinne kuljetaan ja sieltä lähdetään edustavaa promenadia pitkin.

 

Oikealla puolella levittäytyvät kauniit rantapoukamat La Caletilla, El Salon ja Torrecilla. Vasemmalle puolelle avautuu näköala Calahonda ja Burriana, joka on alueen suosituin. Siellä on muun muassa suihkut, aurinkotuoleja, lasten leikkipaikat, lentopallokentät, polkuveneet, jetskit, kajakit ja sukelluskeskus Näkymä jatkuu poukamien jälkeen aina Maron kylään asti.

Balcón de Europa on rakennettu entisen maurilaisen linnoituksen päälle. Linnoitus tunnettiin nimellä “La Batería”. Linnoituksesta on jäljellä muutama kalliolohkare ja kaksi ruostunutta tykkiä, jotka ovat parvekkeella.

Kun kuningas Alfonso XII:n vieraili maanjäristyksen runtelemalla alueella vuonna 1885, hänen sanottiin olevan Balconissa. Kuningas innostui nimestä ja huudahti: ”Tämä on Euroopan parveke”. Kuninkaallisen nimitarinan annetaan elää, vaikka asiakirjoissa olevat merkinnät viittaavat, että paikka oli nimetty jo ennen hänen vierailuaan. Arvostetulle kuninkaalle on pystytetty patsas, jonka vierellä matkailijat haluavat ikuistaa itsensä.

Bacon de Europan välittömässä läheisyydessä sijaitsee kirkko, Iglesia El Salvador, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1505. Kirkkoa rakennettiin reilut sata vuotta. Suosittu kirkko ja lyömätön sijaintipaikka – ei liene yllätys, että sillä on rannikon pisimmät vihkimisjonot.

Pikkukaupungissa on noin 300 erilaisia ruokapaikkaa, tapas-ravintolaa ja kansainvälistä ravintolaa. Hintataosokin on edullinen. Terassi, aurinkoa ja hyviä tapaksia.

Löytyypä Nerjasta myös ravintola, jota Michelin on suositellut jo vuodesta 2012 alkaen.

Meren läheisyyden vuoksi alueen keittiössä valmistetaan paljon kalaruokia. Tyypillisiä ruokia ovat erilaiset keitot ja kala-annokset kuten friteerattu rusotäplämullo. Katujen varsilta on tapaspaikkoja, joissa voi maistella erityisesti merenelävistä valmistettuja tapaksia. Burrianassa on Nerjan parhaat chiringuitos- ja Paella-paikat.

Paikalliset herkut ja kohtuulliset hinnat ovat varmistaneet, että Cafeteria Joannyn menestys on säilynyt niin yli 25 vuoden ajan. Listalla on runsaasti perinteisiä suosikkilajeja, omeletteja, salaatteja, leivitettyä kananrintaa ja paellaa.

Hyvää ruokaa ja merinäköala, Maria Bonita on paikka sinulle. Se sijaitsee pienen kävelymatkan päässä Balon de Europasta. Suuri valikoima salaatteja, liha- ja äyriäisruokia. Paella on heidän lippulaiva. Tonnikalan pihvi on myös suositeltava. Laatu ja hinta ovat suhteessa keskenään.

Kaupungin erikoisiin symboleihin kuuluu 1800-luvun loppupuolella rakennettu, Maro-joen ylittävä El Puente del Aguila-akvedukti. Se on tiilistä rakennettu sillan kaltainen vesijohto, jossa vesi virtaa painovoimaisesti. Alun perin vettä kuljettiin San Joaquinin sokeriruokotehtaalle. Vesikanavaa käytetään edelleen paikallisen viljelyn kasteluun. Tiilestä rakennettu vesijohto on neljä kerrosta korkea. Jokainen taso muodostuu hevosenkengän muotoisista holvikäytävistä, joita on yhteensä 37.

Yksi Andalusian ihmeellisimmistä kohteista, Cueva de Nerja, sijaitsee maan alla noin 3 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Tippukiviluolien iäksi on arvioitu noin viisi miljoona vuotta ja niissä on ollut ihmisten asutusta noin 25 000 vuotta.

Luolat löydettiin vuonna 1959, kun viisi marolaista koulupoikaa seurasivat lepakoita, joiden he olivat nähneet lähtevän luolasta ja palaavan sinne. Pojat tekivät yhden aikamme tärkeimmistä geologisista löydöistä. Ensimmäisestä suuresta luolasta löytyi muun muassa luurankoja ja keramiikkaa ja maalauksia.

Cueva de Nerjassa ”sukelletaan maan alle” tippukiviluolaan. Näkymä muistuttaa Morian kaivoksia Taru Sormusten Herrasta -elokuvassa. Lattiasta kasvaa jättimäisiä koralleja. Korkean salin katosta roikkuu jääpuikkoja. Jostain kohtaa valot loihtivat silmien eteen lakanapäisiä haamuja. Näyttääpä joku tutulta joulupukiltakin partoineen ja lakkeineen.

Nerjan luolastossa on maailman suurin stalagmitin ja stalaktiitin muodostama pylväs. Sen korkeus on 32 metriä ja juuresta 13 x 7 metriä. Ginnesin ennätyskirjassa se on ollut vuodesta 1989 lähtien.

Luolamuodostelma levittäytyy lähes viiden kilometrin pituudelle. Luolista noin yksi kolmas osa on auki vierailulle. Toinen osa luolastosta on suljettu yleisöltä. Sieltä on löydetty kaikkein uusimmat löydöt.

Luolastossa järjestetään kesäisin hienot kansainväliset musiikki- ja tanssifestivaalit ”Festival Internacional de Música y Danza”.

Nerja on salaperäinen, yllätyksellinen ja kaunis. Jos kaupungilla voisi olla sukupuoli, Nerja olisi silloin nainen.

Muita kuvia kuvakansiossa Nerja

SEURAA INSTAGRAMISSA: