”Sunnuntaina 30.5.2021 järjestetty Sumiaisissa järjestetty motoristikirkko oli 10-vuotisjuhlatilaisuus”, kertoo Äänekosken seurakunnan kappalainen Lauri “Late” Pietikäinen. Motoristikirkkotapahtuma on gospeltyyppinen jumalanpalvelus. Moottoripyöräilijät haluavat siunauksen alkavalle ajokaudelle, kiteyttää Lauri “Late” Pietikäinen, joka on itsekin pitkän linjan motoristi.

Motoristikirkko- ja Gospel Riders-toiminta

Motoristikirkon idean toi Saksasta Liedon entinen kirkkoherra Erkki Marttinen vuonna 1980. Toiminta muotoutui osaksi kirkon toimintaa, jossa kristillinen usko ja moottoripyöräily yhdistyvät luontevalla tavalla toisiinsa. Ensimmäinen motoristikirkko järjestettiin 9.5.1981 Liedossa, mistä se on levinnyt eripuolille Suomea.

Gospel Riders-moottoripyöräkerho ry perustettiin myös vuonna 1980. Kerho tukee jäsentensä hengellistä kasvua kristillisen elämänkatsomuksen pohjalta. Kerhossa on yhteensä noin 900 jäsentä.

Leirintäalue täyttyy moottoripyöristä

Lauri ”Late” Pietikäinen ohjasi tottuneesti noin 100 moottoripyörää hyvään järjestykseen leirintäalueen keskustaan.  Kaukaisimmat motoristit tulivat noin 300 km päästä. Lisäksi osanottajia saapui tilaisuuteen autoilla.  Järjestäjän arvion mukaan tilaisuuteen osallistui noin  170-180 lasta ja aikuista.

Sumiaisten tilaisuuden puuhamiehet

Seurakunnan vastuuhenkilönä toimi Lauri ”Late” Pietikäinen vastaten tapahtuman kokonaisvaltaisesta järjestelystä. Tapahtumassa puhui mm. motoristipastori  Arto Koivukoski, musiikissa oli mm. Juha Paronen. Molemmat, Arto ja Juha osallistuvat Sumiaisten tapahtuman lisäksi myös muihin kristillisiin motoristitapahtumiin.

Juha Paronen, Arto Koivukoski, Lauri ”Late” Pietikäinen

Päivän kuvakooste

Kauniilla leirintäalueella Sumiainen-järven rannalla keväisen sään helliessä seurakunta tarjosi osanottajille lohikeittoa soppakanuunan verran, grillimakkaraa ja lettuja jälkiruuaksi.

Jenni Lindeman tarjoilee lohikeittoa Sami ja Aatu Väisäselle

Sauli Perälä, Juupajoki ja Harri Mikkonen, Mänttä-Vilppula

Jyväskyläläiset Päivi ja Jari Isoaho riemuitsivat tilaisuudesta ja kauniista säästä
Musiikista vastasi JP Gospel Band sekä Uffe &Gospel musikantit
Tunnelma oli käsin kosketeltava osanottajien hiljentyessä ajokauden siunaukseen ja kuuntelemaan gospel-musiikkia.

Tämä yhdistelmä – vetokoukku pyörässä ja pieni vaunu herätti paljon mielenkiintoa
Veli Pekka Kukkonen, Ville Tarkka ja Tero Ahola

Päivi Mazzei, Veli-Matti Saviranta, Jorma Ursin, Nina Hirsiaho/JMKry, kuva©Nina Hirsiaho

Kotimatka alkanut

Suomen lyhin joki on Sumiaisissa

Motoristikirkon tilaisuus on päättynyt ja moottoripyörien äänet ovat hiljentyneet. Sumiainen-järven liki peilityyni pinta ja rannat vihreät koivut hehkuvat kesäistä loistoaan.

Sumiaistentie ylittää Kuokanjoen, joka laskee Sumiainen-järvestä Keitele-järveen. Joella on pituutta 3,5 metriä. Kuokanjoki on Suomen lyhin joki.

Tiivistelmä

Motoristikirkkotapahtumasta olen kuullut, mutta nyt näin ja koin tilaisuuden ensimmäisen kerran. Motoristikirkkotapahtuma on gospeltyyppinen jumalanpalvelus. Gospel Riders ry:n jäseniä yhdistää evankeliumin sanoma.

Leirintäalueella oli kiiltäviä ja upeita moottoripyöriä. Pyörien välissä käytiin tuikitavallista keskustelua moottoripyöristä ja ajoreiteistä sekä missä päin itsekukin on edellisen näkemän jälkeen ajanut.

Sumiaisille kokoontuneet motoristit korostivat, että heille kuten kaikille muillekin motoristeille moottoripyöräily on rakas harrastus. Jokaisen motoristin tavoitteena on kehittyä osaaviksi ja vastuullisiksi ajajiksi. Näihin ajatuksiin on hyvä yhtyä ja toivottaa kaikille motoristeille, ikään ja sukupuoleen katsomatta turvallisia kilometrejä ajokaudelle 2021.

Teksti © Jorma Ursin

Valokuvat © Jorma Ursin ja Nina Hirsiaho

Lähdeaineisto

Lauri ”Late” Pietikäinen, Arto Koivukoski ja Juha Paronen

Tilaisuudessa haastatellut motoristit

Liedon seurakunta

Gospel Riders ry

SEURAA INSTAGRAMISSA: