Väliin tuntuu kuin vuoden vaihtuminen olisi ikuisuusmietintä: mitäs nyt syötäisiin? Usein päädytään niihin helppoihin perinneruokiin. Koska päättyvä vuosi 2021 on ollut kaukana tavanomaisesta, halusin myös vuoden vaihteeseen erilaisia makuja ja ruokaelämyksiä. Vuodenvaihde lähestyi ja muistelin parin vuoden takaisia espanjalaisia makuelämyksiäni. Nyt Espanjaan meno oli mahdottomuus.

Avainsana aattoillalle – mustekala

Vuoden viimeiseen päivään oli aikaa vähän, pari päivää, kun ruokaelämykseni napsahti paikoilleen. Vuoden viimeisen ateriani makuelämys oli tajunnan räjäyttävä, alkuruokana mustekalasalaatti ja pääruokana friteeratut mustekalan lonkerot. Friteeratut mustekalan lonkerot ovat nousseet hittituotteeksi muutaman vuoden sisällä.

Kurkistus pakastimeeni

Pakastimessa kaikenlainen kala- kuin muukin ruoka säilyy, muttei ikuisuuksia. Pakastimeen on hyvä kurkata useammin kuin kuivaruokakaappiin. Vau, löysin pakastimestani kilon pakkauksen pakastettuja pieniä mustekaloja, joiden parasta ennen päiväys oli vielä kaukana uuden vuoden puolella. Siinä vuoden vaiheet eväät: 5 kpl pientä mustekalaa, 200 – 350 g:n väliltä. Nyt enää tarvitse mennä hakemaan tuoreet tykötarpeet.

Herkullisen näköistä, mutta ällöä, kun se tuijottaa silmillään kokkia

Raaka-aineet

Jyväskylässä Keljonkankaan Citymarketista löytyy lähes ympäri vuoden pakastettuna erikokoisia mustekaloja. Mustekalasta saa herkullista ruokaa keittämällä, friteeraamalla, paistamalla, grillaamalla tai laatikkoruokana. Valmistamieni mustekalojen painot vaihtelivat noin 200 ja 300 gramman välillä ja niiden kokonaispaino n. 1,0 kg. Keitin pienintä, n. 200 g mustakalaa 20 minuuttia ja 300 g mustekalan keittoaika on 30 minuuttia. Nyt viiden pienen mustekalan keitin kahdessa erässä. Suuren mustekalan (1 – 1,5 kg) keittäminen on jo taiteenlaji enkä tässä yhteydessä puutu siihen.

Raaka-aineet, ylimääräisestä mustekalasta valmistuu valkosipuli-peruna-mustekalalaatikko seuraavalla päivälle

Mustekalan valmistukseen liittyvää mytologiaa

Kysyin aikanaan eräältä espanjalaiselta ravintoloitsijalta, kuinka mustekalasta saa mureaa ilman, että siitä tulee ”purukumia”. Sain häneltä ohjeen: ”Osta tuore mustekala, hakkaa sitä keittiön työtasoon ”olan takaa” – sitten vaan valmistat sen haluamallasi tavalla”. En ole kokeillut, mutta idea lienee sama kuin lihanuijalla nuijitaan pihvilihaa. Toisen uskomuksen mukaan keitinveteen pitää laittaa se valkoviinipullon korkki. En tiedä paraneeko mustekalan maku vai ei. Uskokoon ken tahtoon. Kolmas saamani neuvo oli, että ostettaessa tuore mustekala, se pitää pakastaa muutamasta päivästä aina 10:neen päivään mustekalan koosta riippuen. Pakastaminen edesauttaa mustekalan mureutumista. Luotan tähän viimeiseen.

Ruuan maku paranee jokaisen juoden viinilasin jälkeen

Jokainen varmasti muistaa vanhan ruokaan liittyvän sanonnan: ensimmäisen viinilasin jälkeen ruoka ei ole vielä maistavaa. Toisen viinilasillisen jälkeen ruuan maku paranee. Kolmannen lasin jälkeen ruoka maistaa jo herkulliselta.

Pienten mustekalojen keittäminen

Mustekalan valmistaminen ei ole itseasiassa vaikeaa. Mustekalan kypsyysaste on oikea, kun se on pinnalta pehmeä, mutta sisältä vielä napakkaa ja hieman pureskeltavaa. Keitinvesi: 1,5 ltr vettä, 3 dl valoviiniä, ripaus suolaa, kattilaan 2-3 mustekalaa koosta riippuen. Valmistamieni mustekalojen painot vaihtelivat noin 200 ja 300 gramman välillä ja niiden kokonaispaino n. 1,0 kg. Keitin pienintä, n. 200 g mustekalaa 20 minuuttia ja yli 300 g mustekalan keittoaika on 30 minuuttia. Suuren mustekalan (1 – 1,5 kg) keittäminen on jo taiteenlaji enkä tässä yhteydessä puutu siihen. Mustekalaruuan ruuan valmistaminen on pientä näpräämistä. Aikaa menee keittiössä, mutta parasta on, että tietää lopputuloksen olevan hyvää ja herkullista.

Mustekalan keittäminen

Salaatin valmistus

Mustekalan lonkerot, paprikat, sipuli, tomaatti, kurkku ja valkosipuli pilkotaan pieniksi paloisi. Keittämisen jälkeen poista helposti irtoava nahka. Salaattiin tuleva mustekalat pilkotaan pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki salaatin ainekset salaattikulhossa. Lisää 6 rkl öljyä, 2 ruokalusikallista valkoviinietikkaa ja ripaus suolaa. Pieni puristus sitruuna antaa kivan makulisän. Laita lopuksi salaattikulho noin 2 tunniksi jääkaappiin, jolloin sen maku voimistuu ja raikastuu.

Poista keittämisen jälkeen helposti irtoava nahka ja pieni mustekala pieniksi paloiksi.
Pilko paprikat, kurkku, tomaatti, sipuli ja valkosipuli pieniksi paloiksi

Friteeraus

Laita valurautapannulle runsaasti öljyä. Käytän friteerauksessa rypsiöljyä, koska se kestää kuumentamista paremmin kuin oliiviöljy. Jauhota mustekalan lonkerot. Laita pannulla runsaasti öljyä. Öljyn pitää olla kuumaa, noin 200 °. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, kokeile oikea lämpö esim. patongin palalla. Laita jauhotetut lonkerot kuumaan öljyyn, kääntele, pienet lonkerot kypsyvä nopeasti – max 2-3 min. Kun ne ovat kauniin kullan keltaiset, ota pois ja valuta öljy.

Hyvää ruokahalua

Mustekalasalaatti, rapeakuorinen patonki, Extra Virgen oliiviöljy, valkoviini

Friteeratut mustekalan lonkerot, salaatti, Extra Virgen oliiviöljy leivälle ja salaattiin. Juomana punkkua tai valkkaria maun mukaan

Näin päättyi vuoden 2021 aattoillan ruokailut tajunnan räjäyttävään makuelämykseen. Kellon lähestyessä puolta yötä, kengät jalkaan ja kohti Jyväsjärveä katsomaan hetken huumaa, vuoden vaihtumisen ilotulitusta.

Ilotulitus Jyväskylässä (arkistokuva)

Teksti ja kuvat © Jorma Ursin

SEURAA INSTAGRAMISSA: