Madeira on nähtävä ainakin kerran elämässä
Vihreä “Paratiisisaari” Atlantin syleilyssä
Madeira tunnetaan nimikkoviinistään, kukkivasta luonnostaan, pystysuorista rantakallioistaan sekä lähes kahteen kilometriin nousevista vuorenhuipuistaan ja vehmaista laaksoistaan.
Se on Portugalille kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä Atlantilla noin 580 kilometriä Pohjois-Afrikan rannikolta luoteeseen. Asukkaita on 260 000, joista vajaa puolet asuu näyttävästi vuorten rinteille levittäytyvässä pääkaupungissa Funchalissa. Lento Helsingistä kestää reilun viisi tuntia ja kelloja siirretään kaksi tuntia taaksepäin.
Sataman aallonmurtaja, lukuisat veneet ja rantakadut kauniine istutuksineen ja rakennuksineen sopivat hyvin ensimmäisen tai viimeisen illan tunnelman nostajaksi.
Kasvitieteellinen puutarha, Jardim Botanico, on yksi tärkeistä käyntikohteista. Puutarhaan on kerätty Madeiralla kasvavat kasvit ja paljon subtrooppisia lajeja kaukaisista maailmankolkista.
Funchalin tunnetuimpia rakennuksia ovat Pyhän Laurentiuksen linnoitus ja vuonna 1514 valmistunut tuomiokirkko, Sé. Päivisin suosituimpia kohtauspaikkoja ovat tuomiokirkon lähistön katukahvilat.
Liikkuessasi kaduilla muista kaksi asiaa. Pidä aina raikasta juomavettä mukanasi – tarvitset sitä.
Toisena liikkuessasi katso jalkoihisi – pikkukivillä päällystetyt kadut ovat säilyttäneet vanhan ajan charminsa ja vulkaanisesta kivestä tehdyt jalkakäytävien mosaiikkitaideteokset ihastuttavat.
Kaupungissa on runsaasti viihtyisiä ravintoloita, katukahviloita ja baareja, joiden hintataso on edullisempi kuin Suomessa. Tarkkaavainen illallisruokailija löytää helpostikin 3-ruuan aterian (menu turista) 12 eurolla.
Kauppahalli, Mercado do Lavradores, on värikäs ja tuoksuva nähtävyys. Viikonloppuisin kauppahalliin tulvii kalastajia, maanviljelijöitä ja kauppiaita. Katsele, haistele, maistele, – saaristolaismentaliteetti elää siellä.
Madeiran omiin erikoisuuksiin kuuluu espada eli mustahuotrakala, joka tarjoillaan yleensä paistettujen banaanien kera. Mustahuotrakala on kauppahallin vakiotuote.
Illan tullen perinteinen Fado alkaa kuulua kuppiloista. Kun suomalaisia ohjaa sisu, portugalilaista sielua selittää saudade – kaiho. Laulut kertovat menetyksen tunteesta ja kaipuusta.
Levadat eli kastelukanavat ja niiden vierellä olevat polut ovat patikoijien suosiossa. Ne tarjoavat hyvät retkeilymahdollisuudet eri ikäisille ja -kuntoisille. Vuoristoon lähdettäessä on otettava mukaan lämpimiä vaatteita ja hyvät vaelluskengät ovat tarpeen.
Erikoisemmaksi ajanvietteeksi on tarjolla syvän meren kalastusta sekä valaiden ja delfiinien bongausretkiä. Syvän meren kalastus on elämys, vaikkei aina saisikaan sitä jättikalaa.
Vehreästä kukkaissaaresta saa kaiken irti vuokraamalla auton. Hintataso on varsin kohtuullinen. Liikenteessä on silmiinpistävää se, että autoilijat kunnioittavat toisiaan ja erityisesti jalankulkijoita.
Matkanjärjestäjät tarjoavat saarikierroksia, joilla näkee ja kuulee saaren menneisyydestä ja nykypäivän elämästä tai saaren ihmisten luonnekuvauksen: “madeiralaiset ovat ystävällisiä ja rauhallisia – kuten portugalilaiset, mutta ilman Välimeren maiden temperamenttia”.
Saarikierroksen ehdottomia kohteita ovat saaren korkeimmat vuorenhuiput, Pico Ruivo (1860 m) ja kuvassa näkyvä Pico Arieiro (1810 m)
Cabo Girao on maailman toiseksi korkein merenrantakallio. Miltä tuntuisi seisoa 580 metrin korkeudessa lasilattialla ja ihastella jalkojen välistä avautuvaa näkymää meren pintaan?
Nunnalaakso, Curral da Freiras, sijaitsee saaren keskellä. Vuosisatoja sitten nunnat johdattivat rannikolta lapset ja naiset laaksoon turvaan merirosvoilta.
Näköalapaikka Eira do Serrado sijaitsee läheisen vuoren rinteellä.
Madeiralla ei ole hiekkarantoja, vaan “rantalomailuosuus” hoituu käytännössä hotellin uima-altaalla. Jos uiminen on lomalla suunnitelmissa, niin satsaa hotelliin, jossa on mukava allasosasto. Saarelta löytyy muutama mainio luonnon uima-allas.
Turisteille ei tarjota “possujuhlia”, vaan kansanjuhlia, joissa saaristotunnelma on aidoimmillaan. Maanläheisintä aikaa on syksy, jolloin aina jossakin kylässä vietetään sadonkorjuun ja oman suojeluspyhimyksen juhlaa. Tuhti maalaisviini virtaa, välillä tanssitaan ja lauletaan kansanlauluja.
Madeira on ympärivuotinen matkakohde. Atlantin ansiosta saarella ei ole tukahduttavan kuuma. Päivän keskilämpötila vaihtelee talven 18 asteesta kesän 25 asteeseen.
Madeira on nähtävä ainakin kerran elämässä.
Teksti ja valokuvat © Jorma Ursin
SEURAA INSTAGRAMISSA: