Kustom-kultture-diggarit kokoontuivat Euroopan kotoisimpaan näyttelyyn ja tapahtumaan Helsingin Kaapelitehtaalle 10.-11.2. 2024. Kustom Kulture Show 24 tarjoili hot rodit, ja kustomit, chopperit ja bobberit, burlesque, Vintagea § Swapia, pinstriping, nahkatöitä ja paljon muuta juomaa, ruokaa ja kylmää olutta unohtamatta.

Nyt järjestetty tapahtuma oli KKS:n historiassa 10. kerta. Kuvakooste tapahtuman lauantaipäivältä. Katso mitä näkyi ja tapahtui ensimmäisenä päivänä.

Mikä ihmeen Kustom Kulttuuri

Kustom-kulttuurin alkujuuret sijoittuvat Yhdysvaltojen länsirannikolle 1950-luvulle ja 60-luvun vaihteeseen, jolloin ajoneuvojen kustomointi eli muokkaus ja persoonallistaminen oli vahvimmillaan.

Suomessa kustom-kulttuuri on vahvasti vintage-henkinen. Jenkkiautoilu, moottoripyörät ja rock´n roll ikoniset hahmot, voimakkaan väriset taideteokset, pinup-työt ovat monen kustom-kulttuurista pitävän elämää.

Suomessa kustom-tapahtumiin ja -kulttuuriin on vaikuttanut vahvasti pinstriping-taiteilija Marco ”Platu” Planting. Hän järjestänyt useita Kustom Kulture Show-tapahtumia ja kiertänyt pinstriping taiteilijana 15 eri maassa. 

Hot rodit

keltainen hot rot auto
Topolino dragster, omistaja Esa Haajanen, Helsinki
musta avoauto vuosimalli 1931
Ford A pick-up 1931, rakentaja ja omistaja Tatu Kouvo, Lemi (Sbarbariklan Choice ja Hornets Choice)
Sininen Pontiac
Pontiac 1949, omistaja Marko Stjerbakoff, Pornainen (People’s Choice)
Avokuormuri
Chevy pick-up, omistaja Kimmo Janhunen, Klaukkala
Ford 1932 pick-up
Ford 1932 pick-up, omistaja Seppo Nissinen, Helsinki
Studebaker Diktator 1937
Studebaker Diktator 1937, omistaja Arto Riip, Lieto. Rakentanut Lumo Automotive. (Tomahawk Town´s Choice ja Zodias Choice)
Ford 5w coupe 1932
Ford 5w coupe 1932, omistaja Jarkko Lähdeniemi, rakentanut Lumo Automotive. (Prime Magazine Choice)
Mercury 1950
Mercury 1950, omistaja Matti Jaakkola, Kajaani
Ford hot rod
Ford hot rod, omistaja Pasi Pouta, Joensuu
Ford hot rod, sisäkuva
Ford hot rod, omistaja Pasi Pouta, Joensuu

Aktiivisesti autojen rakentamista harrastava näyttelyvieras kuvaili harrastustaan: ”Autot, rakentelu ja näprääminen ovat pitkäjänteistä ja kiehtovaa touhua. Ollessani pieni pojan naskali isäni rakensi minulle puulaatikosta ja vanhasta lastenrattaiden akseleista ja pyöristä menopelin. Se oli sysäys koko elämäni jatkuneelle autojen rakentelulle.”

”Chopperit ja bopperit ja muut menopelit”

HD Softail FXSTC Custom ´93
HD Softail FXSTC Custom ´93, omistaja Rami Yliniemi
Punainen polkupyörä
Dyno Coaster 1995, Sami Byman
H-D Knucklehead
H-D Knucklehead, omistaja Jani Vuojolahti, Karkkila
Triumph
Triumph, Anders Jonsson, Ruotsi
Samuel Heikkinen, Aliens MC (Dare to be Different Award)
”Crownster” Jukka Haapala, Turku
Kevin Almlöf, Ruots
Kimmo Janhunen, Klaukkala
H-D, Ilkka Touru
”Love Gun”, Moe Hutch, Saksa
”Great Devide”, Lunkka, Aliens MC (Diskustom Magazine Choice)
Kimmo Janhunen, Klaukkala
”The KH 55 Trike”, Simon’s Custom, Saksa
”Peace Chopper”, Toni Hyöppinen, Kemi
H-D, Stefan Rolén, Ruotsi
Best bicycle, Harri Honkala
Juha Korkala
H-D, Jute Takala, Helsink
H-D, Teemu Vapola, Järvenpää
Kawasaki KZ 750 1983, Eero Ruohola, Tampere

Kuvatuokioita muista tapahtumista

Kuvakerronnassa toistuvat ikoniset hahmot, lentävät silmät, pääkallot, tikit, pin-up-tytöt, monsterit, autot ja moottoripyörät. Tyypillistä on särmikään ja viileä asenne, vahva katu-uskottavuus, joka tulee esille ihmisten ulkonäössä, elämässä, ajoneuvoissa ja taiteessa. Käsin tekeminen ja pienyrittäjyys ovat täällä silmiinpistävää.

 Handmade

Valokuvanäyttely, Taru Tuulia Tittonen

Ei tuntenut itseään yksinäiseksi

Hyväntekeväisyyshuutokauppa

Kustom Kulturen Show´n huutokaupan tuotto ohjataan Aseman Lapset ry:n Rikostiimin tärkeään työhön. Tiimi toimii nuorten kanssa rinnalla kulkien, konflikteja selvittäen ja elämää oikeille raiteille ohjaten.

Huutokaupan tuottona saadut rahat käytetään näiden nuorten toiminnallisiin harrastuksiin. Aseman lapset ry:n Rikostiimi järjestää tällä hetkellä säännöllisiä nyrkkeilyiltoja, joissa nuoria valmentaa tuore kevyen sarjan Suomen mestari.

Huutokaupan ensimmäinen tuote, taideteos, lähtee hintaan 170 euroa
Julisteet, meklarin sanat: Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta – myyty hintaan 160 euroa

Kiitoksen ansaitsevat tapahtumaan töitään lahjoittaneet taiteilijat ja yrittäjät sekä huutokauppatuotteet ostaneet henkilöt. Vuoden 2024 hyväntekeväisyyshuutokaupan tuotto oli yhteensä 4425 euroa.

Hi-Speed Rockets

Esiintymislavalle astelee neljä rentoa muusikkoa. Ja sitten räjähtää root-musiikin sävelet. Hi-Speed Rockets tempaisee tuvantäyteisen bileyleisön kunnon menoon.

Bändin kokoonpano vakiintui nykyiseksi vuonna 2020. Kaikilla neljällä muusikkolla (Alex – laulu ja kitara, Gona – kitara, Janne – basso ja Hape – rummut) on yli 30 vuoden soittokokemus. Bändin väkevä musiikki ja saundit natsasivat ja yleisö kohtasivat toisensa.

Hi-Speed Rockets
Hi-Speed Rockets, Alex pistää kitarallaan parastaan ja Janne taiteilee bassonsa kanssa näyttävää vaakalimboa

Burleskin estetiikka, glittereitä ja kimallusta

Burleski (ransk. burlesque, liioitellun hullunkurinen, pilaileva, parodioiva, ilveilevä) on alun perin parodista huumoriviihdettä. Paljetit ja koristekivet kimaltavat valossa. Esiintyjän viekoittelevan tanssin jokainen liike ja ele kietoo yleisön pauloihinsa. Näyttävästi pukeutunut burleskitaiteilija ”strippaa” stringeille ja tasseteille eli nännit peittäville tupsuille.

Burleskin tavoite ei ole kiihottaa katsojaa seksuaalisesti vaan kiusoitelle ja viekotella. Nykyburleskissa on kyseessä voimauttavasta ja naisen seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta. Vaatekappale toisensa jälkeen tipahtaa lavalla burleskitaiteilijan paljastaessa vartalonsa sulot hurraavalle yleisölle.

Pepper Sparkles

Pepper Sparkles on suomalainen burleskin art deco-primadonna. Hänet tunnetaan monipuolisista esityksistään ja liikekielestään. Hänen esiintymisasut ihastuttavat yleisön kuin yleisön

Burleskitaiteilija Pepper Sparkles
Burleskitaiteilija Pepper Sparkles
Burleskitaiteilija Pepper Sparkles

Veda DeCadenza

Turmiollisen hurmaavan Veda DeCadenza monipuoliset esitykset ovat sensuelli sekoitus viehkeää vintage-estetiikkaa, kiusoittelevaa kujeilua ja nautinnollista naisenergiaa.

Burleskitaiteilija Veda de Cadenza
Burleskitaiteilija Veda deCandenza
Burleskitaiteilija Veda deCadenza

Molly Moonstone

Molly Moonstonen pysäyttävä ääni, vaaralliset kurvit ja lavakarisma villitsee yleisön. Hän ei ole pelkästään laulaja-lauluntekijä. Molly Moonstone on pidetty burleskitähti, joka on tehnyt kansainvälistä uraa burleksitaiteilijana. Hänet on valittu kahdesti valittu ainoana suomalaisena Las Vegasin Viva Las Vegas Rockabilly Weenederiin.

Burleskitaiteilija Molly Moonstone
Burleskitaiteilija Molly Moonstone
Burleskitaiteilija Molly Moonstone
Burleskikaunottaret jalkautuivat esitysten jälkeen suuren salin puolelle tervehtimään yleisöään

Taustalla raikuu illan viimeisen esiintyjän, Million Dollar Tonesin rhythm & blues:n ja 50-luvun tyylisen rock`n roll:n juurevan musiikin soundit.

Pikkuhiljaa ihmiset alkavat suunnatta askeliaan ulos paukkuvaan pakkaseen. Pihalla tupsuttaa menopeli odottaen auton lämpiämistä ja sen jälkeen kartsalle.

Näihin näkymiin ja kuulumisiin on hyvä päättää Kustom Kulturen Show tältä vuodelta. Nähdään jälleen 2025.

 

====================================================================================

Teksti ja kuvat © Jorma Ursin. Kuvien käyttö ilman lupaa kielletty. Jos haluat käyttää kuviani, ota minuun yhteyttä. Yhteystietoni löydät yhteystiedot sivulta.

Lähdeaineisto: Kustom Kulture Show-tapahtuma 10.-11.2.2024, tapahtumaesitteet, henkilöhaastattelut, Taide- ja museokeskus Sinkka, Marko ”Platu” Planting/Kustom Kulture Show

SEURAA INSTAGRAMISSA: