Mantelipuut kukkivat valkoisina ja vaaleanpunaisina Aurinkorannikolla yleensä tammi-helmikuun vaihteessa. Olen käynyt mantelipuun kukkimisaikaan sekä Guaron että Mondan kylissä vuosi sitten. Esittelen näkemäni kukkaloiston ja nämä kaksi kylää. Guaro ja Monda ovat reitistä riippuen noin tunnin ajomatkan päässä  Fuengirolasta. Kylät ovat noin 5 kilometrin päässä toisistaan.

Tutustuin kukintaan turistitoimistosta saamieni ohjeiden mukaan. Liikuin kukkaloiston keskellä valokuvaten ja kävellen, mutta en patikoinut  kilometritolkulla. Näin ”miljoonia kukkia” ja ehdin päivän aikana syventyä molempiin kyliin ja niiden nähtävyyksiin.

Tein vierailuni molempiin kyliin muutamaa päivää ennen Guaron Día del Almendro -tapahtumapäivää, koska halusin nähdä Guaron kylämarkkinat. Mantelipäivä-tapahtuma järjestetään nyt tammikuun 26 päivä.  Tapahtumapäivänä kylässä on vilskettä, raitit ja parkkipaikat voivat taas olla ruuhkaiset.

Pidätkö sinä patikoinnista, haluatko hieman hengästyä – en tarkoita vain kotisohvalla, haluatko ihastella kauniita maisemia, haluatko tutustua pienten kylien arkielämään?  Jos vastasit yhteenkään kysymykseeni kyllä, tiedän sinulle hyvän ja kauniin kohdekylän tai jopa kaksi.

Käytännön vinkki ennen retkelle lähtöäsi: Ylempänä vuoristossa tammi-helmikuussa on kylmempää kuin rannikolla. Ota mukaan lämpimiä vaatteita nauttiaksesi kukkien ihastelusta.

Idyllinen maisema kukkivine mantelipuineen on valokuvaamisen arvoinen

Mantelinkukinta alkaa, kun lämpötila nousee noin +6 asteiseksi, Kun mantelipuu aloittaa kukinnan, puussa ei ole lehtiä. Kukassa on viisi terälehtiä. Satokausi on elokuun puolivälistä lokakuuhun. Mantelipuun hedelmä on luumarja, kolmesta kuuteen senttimetriä pitkä ja kahdesta neljään senttimetriä leveä. Pinnaltaan karvaisen luumarjan sisässä olevaa siementä kutsutaan manteliksi.

Guaron kukkivia mantelipuita

Pölyttäjät kiiruhtavat jonossa kukasta kukkaan, vaikka jaloissa on jo ”isot pussit” pesään vietävää

 

Markkinat kylän keskustassa

Guarossa järjestettiin 2019 mantelipäivää edeltävällä viikolla kylämarkkinat, jotka halusin nähdä. Myyntipöytien ympärillä mahtui kävelemään ja katselemaan sekä hiplaamaan myytäviä tuotteita. Ihmiset olivat tulleet markkinoille tekemään ostoksia ja kohtaamaan muita kyläläisiä — markkinaperinteen sosiaalinen merkitys on yhä suuri erityisesti pienissä kylissä.

Kuvakooste Guaron kyläraitilta

Quaron kylä on rauhallinen ja vähän uneliaskin. Pikkukylän kadut ovat jyrkkiä ja kapeita. Talot ovat perinteisesti valkoiseksi rapattuja, katuja koristaa katusomisteet ja kauniit pylväsjulkisivut. Muutama keskeinen kuva toimikoon houkuttimen kyläreissulle.

Puolen päivän kierros kävelty. Nyt on paikallaan pienet ”kanatapakset” grillivaunusta. Ruokailuni jälkeen ajoin Mondaan mantelikukille ja kylän raitille sekä siirryin sisäruokintaan ennen paluutani Fuengirolaan.

Castillo de Monda – Vain elämää

Mondaa hallitseva piirre on puiden verhoaman kukkulan laella sijaitseva, suuri linnoitusta muistuttava Castillo de Monda. Se on nykyaikainen hotelli, joka on rakennettu maurien muinainen Castillo de Al-Mudatin linnan alkuperäiselle paikalle.

Suomalaisillehan Castillo de Monda on tullut tutuksi Vain elämää-tv-sarjasta, jota on kuvattu linnassa. Kattoterassilla on pieni trooppinen puutarha, jossa voi nauttia kahvia tai lasillisen viiniä. Kattoterassin uima-altaalta avautuu silmiä hivelevät näköalat alas laaksoon ja Mondan kylään.

Kattotasanteen kahvituokio ja tornin näköalahuone

Miltä sinusta tuntuisi herätä ja pulahtaa heti sen jälkeen aamu-uinnille ”siniseen altaaseen”, ihastella vuorimaisemia ja laaksossa heräilevää valkoista kylää.

Kylän aukioilla elämää

Kun kylän keskustaan saavutaan mistä suunnasta hyvästä, tullaan pienelle noin 60 metriä pitkälle kadulle ja Placa de la Ermita-aukiolle. Aukiolla on aina elämää.

Plaza de la Ermita-aukion pikkuravintolat sekä Fuente de la Jaulan suihkulähteen vierellä sijaitsevat Calle Jaula-kadun baarit Luna ja Bodega de la Plazolete ovat suosittuja mondalaisten kohtauspaikkoja.

Ravintola Pizzeria Los Corbonerossa tarjoillaan tapaksia, käsintehtyä pizzaa, lihaa, kalaa, ja valosipulilla höystettyä vuohea , jotka ovat paikallisten herkkua.

Lupaamani ”sisäruokinta” tarkoitti Pizzeria Los Corbonerosin hampurilaista ja lausellista ranskalaisia – siis taatusti ei espanjalainen ruokavalmiste.

Tiesitkö, että hampurilainen ei olekaan alkuperäinen amerikkalainen ruokatuote? Hampurilainen tarkoittaa: ”Hampurista kotoisin oleva henkilö”. Saksalaiset maahanmuuttajat veivät hampurilaisen USA:n 1800-luvun loppupuolella. Siellä se sai nimen Hamburger Steak. Minä en tiennyt hampurilaisen historiaa ennen Mondan kylässä käyntiä…siis matkailu avartaa!

Aukioiden penkeillä ja katujen varsilla istuskelevat vanhat miehet ja naiset seuraavat tarkkana turistin liikeitä. Kun heitä tervehtii ja hymyilee, se tulee aina takaisin leveänä hyvänpäivän toivotuksena.

Fuente de la Jaula-lähde ja sen viereinen Lavadero de la Jaulan katettu julkinen pesula-alue, lavadero, ovat olleet kylän väen kokoontumispaikka aina 16. vuosisadalta asti.

Erikoinen rakennelma on säilytetty muistona kylän historiasta ja vesilähteen merkityksestä kylälle.

Elämää arjessa.

Mondan vaaleanpunainen mantelinkukka

Espanjalaiset rakastavat erilaisia tarinoita – ja miksipä eivät rakastaisi. Mondan linnaan liittyvän ”lovestoryn” mukaan ensimmäisellä kristillisellä pormestarilla oli kaunis tytär, Beatriz. Toloxin pormestarilla oli poika, Arturo. Nuoret tapasivat Virgin del Almendron pyhäkössä ja rakastuivat. Arturon piti lähteä isänsä kanssa Amerikkaan. Arturo antoi Beatrizille rakkauden merkkinä mantelipuun kukan.

Kukka pysyi pitkään tuoreena merkkinä siitä, että Arturo voi hyvin. Eräänä päivänä kukka kuivui äkillisesti ja veripisarat putosivat mantelinkukasta ja muista pyhäkön kukista. Beatriz piti sitä merkkinä, että Arturo oli kuollut. Beatriz kuoli suruun ja siksi Mondassa olevissa mantelipuissa on punertavan sävyiset kukat. Tarun mukaan Beatriz yhä edelleen käyskentelee linnan käytävillä – tietysti öiseen aikaan.

Mantelinpuun kukinta-aika on lyhyt – parisen viikkoa – joten kohta pitää kiirettä, jos aikoo nähdä tämän talven kukinnan parhaimmillaan.

Espanja on maailman toiseksi suurin mantelintuottaja Yhdysvaltojen jälkeen. Maassa kasvatetaan yli sataa eri lajiketta, joista tunnetuimpia ovat Marcona, Largueta ja Planeta. Espanjalaisten lajikkeiden kuori on kalifornialaisia tovereitaan paksumpi ja niiden rasvapitoisuus on myös suurempi, mikä tekee niistä monien kuluttajien mielestä maukkaampia (Espanja.com, 1/2020).

Sopa de puerros y almendras

Jos mantelinkukkaretkellä et ehtinyt maistaa mantelikeittoa, tämä Espanja.com-lehden (1/2020) julkaisema kermaisen pehmeä purjo-mantelipuukeitto valmistuu kotioloissa 15 minuutissa ja on makuisa.

1 nippu purjoa (manojo de puerro)
50 g voita (mantequilla)
250 g mantelijauhetta (almendras molidas)
1 l kanalientä (caldo de pollo)
2 dl maitoa (leche)
2 kananmunan keltuaista (yemas de huevo)
oliiviöljyä (aceite de oliva)
(2 rkl ruokakermaa, nata para cocinar)

Silppua purjo ja paista suurella paistinpannulla oliiviöljyssä, kunnes sipuli alkaa saada hieman väriä. Siirrä paistetut purjot kattilaan, lisää mantelijauhe ja kaada päälle kanaliemi. Anna kiehua ilman kantta kymmenen minuuttia, aja sauvasekoittimella tasaiseksi ja valuta keitto siivilän läpi. Lisää joukkoon vielä keskenään sekoitetut maito ja kananmunankeltuaiset sekä halutessasi loraus ruokakermaa.

Keiton päälle voi tarjoiluvaiheessa halutessaan ripotella esimerkiksi krutongeja, paahdettuja kurpitsansiemeniä tai jamón serrano -kuutioita ja lorauttaa hieman oliiviöljyä.

Teksti ja kuvat @ Jorma Ursin

 

Guaron opastetut retket /tiedustelut/yhteystieto: sähköposti: turismo(a)guaro.es tai puhelimitse Oficina de Turismo del Ayuntamiento de Guaro, (+34952457535)

Lähteet:

Hampurilaisen historia – Ole’s – Oles Fast Food, Edsevö, Pietarsaari

Sopa de puerros y almendras, Espanja.com, no 1/2020

 

SEURAA INSTAGRAMISSA: