Roihuvuoren kirsikkapuisto vesitorin katvessa puhkeaa vaaleanpunaiseen loistoonsa yleensä toukokuun toisella ja kolmannella viikolla. Hanamia vietettiin Roihuvuoressa tänä vuonna 15. toukokuuta.

Hanami-juhla

Hanami tarkoittaa kukkien katselua. Se on Japanissa merkittävin vuotuinen kansanjuhla. Kukinnan edistymistä seurataan tiedotusvälineissä innokkaasti. Meillä hanamia vietetään samaan aikaan kuin Japanin pohjoisimmalla saarella Hokkaidolla. Kukinta kestää vain muutamasta päivästä vajaaseen kahteen viikkoon, joten ajoituksen kanssa on oltava tarkkana.

Budhalaisuudessa kirsikankukka symbolisoi katoavaisuutta. Jo aikojen alusta samurait pysähtyivät nauttimaan kirsikankukan kauneudesta. Sotureille kukka symbolisoi soturin elämän allegorioita: kypsymien, kukkaan puhkeamien, hetken loisto ja kukan putoaminen pois.

Kirsikkapuisto, ihmisiä, kirsikankukka

Roihuvuoren kirsikkapuisto

Ensimmäiset 52 kirsikkapuut istutettiin puistoon Maailman ympäristöpäivänä 2007. Puistossa on nyt noin 250 kirsikkapuuta, jotka ovat Suomessa hyvin menestyviä, vaaleanpunaisia rusokirsikoita, Prunus Sargentii.

Puisto on jaettu ilmansuuntien, vuodenaikojen ja vuorokaudenaikojen mukaan noudattaen japanilaista perinnettä.

Kukkivien puiden katveeseen

Juhlinta muistuttaa monin tavoin suomalaista vappua, sillä se on hyvä syy kokoontua työporukalla tai ystävien kanssa piknikille ja kohottaa lasillinen sakea eli riisiviiniä.

Kävin kirsikkapuistossa muutaman päivän Hamani-juhlan jälkeen. Puistossa ihmiset kuljeksivat puiden katveissa. Viettivät pieniä piknik-hetkiä. Pelasivat seurapelejä, ja luonnollisesti hetket ikuistettiin valokuvaksi. Olipa arkenakin muutamia henkilöitä, jotka olivat pukeutuneet juhlaviin asuihin.

Kuvakooste 18.5.2022

Kirsikkapuisto, ihmisiä, kirsikankukka

Kirsikkapuu kukkii Roihuvuoressa

Nainen ja kirsikkpuun oksa, valokuvaaja

Nainen tanssii kirsikkapuun alla

Kirsikkapuu kukkii

Kirsikka kukkii

Kirsikkapuisto, ihmisiä, kirsikankukka

Kirsikkapuisto, ihmisiä, kirsikankukka

Kirsikkapuun kukkii Roihuvuoressa

Haluaisitko ihastella kirsikan kukintoa?

Matka Japaniin vain kirsikankukintoa ihastelemaan tuntunee kalliiltakin. Suomen kauneimmat kirsikkapuun kukinnat pienellä budjetilla löydät:

Roihuvuori, Helsinki

Suomen tihein kirsikkapuisto on Helsingin Roihuvuoressa sijaitseva japanilaistyylinen puutarha, jossa kasvaa, kasvaa noin 250 kirsikkapuuta.

Aurajokivarsi, Turku

Lähes Roihuvuoren puiston kokoa. Puistossa on noin 200 puuta. Eri puulajeja on vajaat parikymmentä. Eri lajikkeet kukkivat ja loistavat eri aikaan. Varsinaista hanami-juhlaa Turussa ei vietetä. Paikalliset kokoontuvat piknikille kirsikankukkien alle toukokuun ensimmäisinä viikkoina.

Frenckellin aukio, Tampere

Suomen kenties pohjoisimmat kirsikankukat näkee Frenckelin aukiolla. Kirsikankukat kukkivat toukokuun alussa Frenckellin aukiolla, joka sijaitsee Keskustorin ja Finlaysonin alueen välissä.

Kuvat ja teksti © Jorma Ursin

Lähdeaineisto: Roihuvuori-seura, Helsingin kaupunki

Käyntiosoite: Jättiläisenpolku 1, 00880 Helsinki

SEURAA INSTAGRAMISSA: