Haluatko irrottaa jalat maasta ja kurkottaa pilviä? Haluatko katsella silmänkantamattomiin metsien maata keskisimmässä Suomessa? Nuotimakkaraa ja eväitä nuotiopaikalla? Haluatko viettää kesäyön laavussa? Kylmän sään yllättäessä istuskella lämpimässä kodassa? Jos vastasit yhteenkään kysymykseen myönteisesti, olet oikeassa paikassa, Multian Kiiskilänmäen retkeilykohteessa.

Opaste, retkikohde, Kiiskilänmäki
Kiiskilänmäen opasteviitta

Visit Multia

Kiiskilänmäki sijaitsee noin 23 km päässä Multialta ja noin 60 km Jyväskylästä. Kiiskilänmäki on keskisen Suomen ja myös eteläisen Suomen korkein kohta, 268,8 m merenpinnan yläpuolella.

Anotulipaikka, laavu, kota
Kiiskilänmäen näkötornin kupeessa on myös hyvä avotulipaikka ja kota yöpymistä varten

Metsää kaikkiin ilmansuuntiin

Kiiskilänmäen korkeimmalla kohtaa seisoo ylväänä kyläyhdistyksen vuonna 2004 rakentama näkötorni. Näkötorni oli tervattu pari viikkoa aikaisemmin, mutta nyt ilmassa leijui vain tervan tuoksu.

Ylös kavutessani laavu ja kota pienenivät silmissäni. Näkötornin ylätasanteella on ilmasuuntitunniste. Ylätasanteella puiden latvojen yläpuolella maisemat olivat metsä, metsää, metsää ja metsää -– kaikkiin ilmansuuntiin – Keski-Suomen suurin asumaton alue avautui silmieni eteen.

Tornin portaat ja suojarakenteet olivat hyväkuntoiset ja tukevat. Onneksi en tuntenut korkean paikan kammoa, joten maisemien ihastelu oli leppoisaa.

Näkötorni
Kiiskilänmäen komea näkötorni
Kiiskilänmäen maisemat pohjoiseen
Maisema pohjoiseen
Maisema Kiiskilämäeltä
Maisema länteen
Maisema Kiiskilänmäeltä etelään
Maisema etelään
Maisema Kiiskilänmäeltä itään
Maisema itään
Oksat nuokkuvat käpyjen painosta, tulossa hyvä käpyvuosi
Oksat nuokkuvat käpyjen painosta, tulossa hyvä käpyvuosi

Takaisin maan pinnalle ja nuotio palamaan, makkarat paistumaan, kahvia ja leipää siinä olikin puolipäivän tankkaus ennen luontopolulle piipahdusta.

Siisti ja hyväkuntoinen nuotiopaikka kivipöytineen, Kiiskilänmäki
Siisti ja hyväkuntoinen nuotiopaikka kivipöytineen

Jätän vakavan tervehdykseni niin menneille kävijöille kuin uusille kävijöille: Sytyttäkää nuotionne keinolla millä hyvänsä, mutta älkää riipikö elävistä ympäristön koivuista tuohisia nuotionne sytykkeeksi. Antakaa koivujenkin elää!

Koivun runkoa
Älä revi tuohista elävästä koivusta nuotiosytykkeeksi

Kyläyhdistys vastaa retkeilyalueen hoidosta. Kun otatte valmiista puupinosta nuotiopuut, muistakaa jättää tornin juurella olevaan lippaaseen pieni lahjoitus käytetyistä nuotiopuista.

Luontopolun alussa oli vielä kasa menneen talven lumia. Paikka paikoin maasto oli vuoden aika huomioiden hieman kosteaa, mutta ei haitannut kulkua.

Keväinen luontopolku
Keväinen luontopolku lumirippeineen
Luontopolun opasteviitta
Polun opasteita

Suoraan menevä polku, noin 3 km,  sivuaa hakkuualuetta ja viettää alas kohti Lauttajärveä. Puuton luonnontilainen suo ylitetään pitkospuita pitkin. Suon jälkeen Lahnajärven saavutaan Lauttajärven rantaan, josta on noin 700 m pistohaara Lauttaniemeen.

Talousmetsää
Talousmetsää
Kuusin naavatupsut ovat ilmanpuhtauden merkki
Kuusissa olevat naavatupsut ovat merkkejä ilman puhtaudesta.
Nuorta hakkuuaukean kasvustoa
Avohakkuun nuorta kasvustoa

Luonto on mestari tekemään erilaisia taideteoksia, joita on kiva pysähtyä ihastelemaan.

Pihlajan kevään ensimmäisiä lehtikasvustoa
Pihlajat kasvattaneet melko suuret ”karvaiset lehtensä”
Luonnon taidetta
Luonnon taidetta

Puuton luonnontilainen suo ylitetään pitkospuita pitkin. Suon jälkeen Lahnajärven saavutaan Lauttajärven rantaan, josta on noin 700 m pistohaara Lauttaniemeen.

Taas on yksi uusi luontokohdetuttavuus. Näkötornin upeat, kauassiintävät maisemat. Polut helppokulkuisia.  Jos haluaa istahtaa vain nuotiotulille ja nauttia retkieväistä, tämä on sitten superpaikka.

Mene luontoon ja virkistäydy luonnon rauhassa.

Valokuvat ja teksti © Jorma Ursin

ReittikarttaKiiskilänmäen maastokartta

SEURAA INSTAGRAMISSA: