Kiireetön viikonloppu heinäkuun alussa Keski-Suomesta Etelä-Savon Juvalle edestakaisin noin 360 km sinivalkoisten kukkarivien reunustamaa tietä. Upeaa. Luonnonrauhaa, ystäviä, valokuvaamista ja kalastamista. Kulkuvälineeni Juvalla jätin entisen poronkallon  valvovien ”silmien alle”.

Lupiinit ja päivänkakkarat kukkivat
Kesäkukat kukkivat teiden varsilla
Poron pääkallo puun oksanhaarassa
Vanha poronkallo “elää sympiossa” oravien kanssa

Ei sähköä, ei juoksevaa hanavettä

Paikka lupasi paljon – ei sähköä, ei juoksevaa vesijohtovettä. Järven ja joen välissä sijaitsi luonnonkaunis niemennokka. Kun pihapiiristä astui pois, pääsi suoraan erämaan makuun. Ihmeellisiä erätaitoja ei kuitenkaan tarvittu ikimetsässä ja virtaavan joen rantamilla suurten kivien lomassa. Pikkukoski kuohui, tuuli soitteli kuusien latvustossa ja linnut laulelivat aika-ajoin kilpaa.

Ei sinne nukkumaan menty

Matalassa majassani oli puolenkymmentä ampparin pesää. Ne olivat siellä katossa kuin rivitalot jonossa. Sisällä inisi ”ainakin 10 itikkaa”, mutta ne kuolivat nälkään ja veren puutteeseen, koska makasin mahtavassa ”Dubain sviitissäni” harsoteltassa.

Hirsiaitan hyttysuoja
Hyttyssuojan alla nukuttaa hyvin

Aamuherätys klo 3.30

ja siitä lähti lauantai liikkeelle, kuvaajat kiiruhtivat suvannolle kohti taivaanrannan takaa hohtavia ensimmäisiä säteitä. Kaikki hakevat sitä parasta kuvauspaikkaa. Joskus se paras paikka oli tiheässä puskassa.  Se ”oikea hetki” – kultainen loisto oli muutamassa minuutissa ohi.

Auringon nousu kultaa maiseman
Auringonnousu kultaa taivaan rannan ja suvannon
Koivun taipunut joen yli ja auringonsäteet
Auringonsätseet “sytyttävät valontulia” vastarannalle

Reissussa aina tapahtuu

Auringonnousua kuvatessani jalkani lipesi märältä sammaloituneelta kiveltä. Seurauksena tein tyylikkään “mahalaskun” lähimmälle isolle rantakivelle. Koko suvanto hehkui kauniina auringon väreissä, mutta läheltä veden pintaa katsoessani värit näyttivät todella loisteliailta. Säilyin kuivana, pari mustelmaa ja ylpeyteni sai pienen kolhun.

Parin päivän ajan joukko kuvaajia kirmaisi jokivarsia, suvantoja, kiiruhti perhosten ja pyjamaluteiden perässä. Joskus se paras kuvauspaikka oli rantaleppäpuskassa. Väliin tallennettiin luovia ja taiteellisia kuvia. Kuvauksen jälkeen silloin tällöin kuului WAU, kun kuvaajan tyytyväisyyden tunteet purkautuivat. Eikä se viikonloppu pelkkää kuvaamista ollut. Keskipäivällä alhaalta jokivarresta kuuluu valtaisi puheenpälpätys ja räiskyvät naurun purkaukset naisten nauttiessa uimisen  virkistävästä tunteensa. Väliin pidettiin keskustelutuokioita luovan kuvauksen saloista. Päättäväisyys henki porukassa: kyllä me tämä opitaan!

Valokuvaaja kuvaa pusikosta
Valokuvaaja kesän suojavarusteissa

Päivän kuumin aika (+ 30) oli parasta aikaa luennoille ja luoville keskusteluilla. Myöhäsillat, yöt valoisia ja viileitä – hyvää aika ulkoilulle ja yöjuoksuille – kätevää. Tuonne iltaan ajoittui ensimmäinen taidekuvani – “Kaksi kasvia pastellivärien sävyissä”.

Ensimmäinen luovakuvani
Luova kuva kahdesta kasvista ja taustan pehmeät värit

Nivelet suoriksi puupolulla

Paluumatkalla sunnuntaina pysähdyin Pieksämäen Paltasen esteettömän suopuiston puupolulle oikomaan niveliä. Polulla kaksi pyörätuolia pystyy ohittamaan toisensa. Reunakorotus “kertoo” näkövammaisille polun reunan. Erinomainen luontopolku pienten lasten ja lastenrattaiden kanssa liikkuville päästä keskelle luontoa. Esteettömässä suopuistossa on muutama pisto järven reunaan, josta esimerkiksi pyörätuolissa oleva henkilö voi heittää uistinta. Eikä aina turhaan, saaliina voi olla mm. kirjolohi.

Suo tuoksui kesälle, aurinko kultasi suon ja sai kukkivat suokasvit hehkumaan. Lakka odotti kypsymistään. Tupasvillat heiluivat tuulessa ja kämmekät hehkuivat, jotka laukaisivat kuvausviettini.

Suopuiston esteetön polku liikuntarajoitteisille
Esteetön suopolku. Sopii erinomaisesti kaikille liikuntarajoitteisille.
Tupasvilla suon kasvi
Kesäinen tupasvillan kukinto
Maariankämmekkä ilta-auringossa
Maariankämmekkä pehmeässä ilta-auringon valossa

Keskiyön kuhauistelu

Kiireetön pitkä viikonloppuni päättyi ystäväni kanssa maanantaina ns. keskiyön kuhauisteluun  Laukaan Leppävedellä. Raaka-aine lupaili pelkkää ja että tiistaina herkutellaan Tourulassa ”Kolmannen kerroksen kuhalla”. Nam.

Leppoisa kalastaja ohjaa venettä
Leppoisa kalastaja ohjaa venettään
Kuha on herkullinen ruokakala
Kuha on herkullinen ruokakala

Valokuvat ja teksti © Jorma Ursin

Yhteystiedot: https://www.jormaursin.net/yhteystiedot/

SEURAA INSTAGRAMISSA: