Kuljen, ja kun löydän kivan paikan, pysäytän pyöräni, haistelen ilmaa, katselen rauhassa ympärilleni. Maailmassa ole mitään mukavampaa kuin viihtyminen. Sitä paitsi mikään ei ole sen helpompaa.

Unelmieni ylle nyt ajohaalarit. Reitti: Jyväskylä-Leppälahti-Laukaa-Konnevesi-Vesanto-Viitasaari Konginkangas-Sumiainen-Hirvaskangas-Uurainen-Jyväskylä – noin 295 km ja tunneissa paljon. Ajopäivänä  lämpötila + 30  – tiedossa hikeä ja juomaveden menekki taattua.

Juhannusajan tuttua maisemaa ja tuokiokuvaa

Niitetyn heinä tuoksu tunkeutuu kypärän sisään – tuoksu, jota en auton ratin takana aistisi
Tuttu tienpätkä. Näille pellolle ovat jo rehuheinän leikkuun jälkeen ilmestyneet ”lehmän munat”.
Harvemmin tässä kohtaa malttaa hiljentää ja ihastella Iso-Kuhajärven vehmaita rantamaisemia
Korkealla on vielä Kuusaan vesi – kalamiehillä ei ole sinne vielä asiaa perhoineen
Komealupiini on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi. Teiden varsilla normaalit niittykasvit ja niillä elävät hyönteiset joutuvat väistymään pientareilta. Kukkana se on kieltämättä kaunis.
Komiaa on porotella Konneveden keskustan läpi. Ravintola Mierontien kotiruokalounas ma-pe klo 10.30-14. Pizza ja pikkulämmintä saa pitkin päivää. Nyt tämä kulkija joutui ns. mieron tielle hakemaan leipäänsä

Häyrylänranta – Satama

Pähkäilin hetken koukkaanko keskustan jälkeen iki-ihanaan Häyrylänrantaan. Muutaman kilometrin koukkaus on hyvä juttu. Satamaravintola tarjoilee syötävää niin pikkunälkään kuin isompaan nälkään. Sen aukioloajat: ma-to 8-20, pe 8-23, la 10-23, su 10-20.

Sataman nähtävyyksiä ovat kansallispuistossa risteilevät alukset, kuntalaisten ja vierasveneilijöiden upeat veneet sekä ”vedessä lilluvat” punaiset koppelit.

Konneveden kuuluisat punaiset koppelit
M/S Autere risteillee kansallispuiston vesillä

Neiturin kanava

Tapaan motoristit Riston ja Jorma sattumalta kanavan varrelta. He ovat aloittaneet Keitele-kierroksensa Kivijärveltä. He kertoivat, osallistuvansa myös koulukiusaamista vastustavaan toimintaan keväällä ja syksyllä. Tällöin järjestetään aiheeseen liittyviä tapahtumia. Koululaiset ovat innoissaan kun saavat kuvauttaa itsensä isojen pyörien kanssa.

Mustanpuhuvat, raavaat miehet ja musta isot pyörät ovat näyttävä näky koulukiusaamista vastustavissa tilaisuuksissa

Neiturin Kievari on jälleen auki

Yrittäjänä toimiva Jaakko toteaa, että matkailijoille ja motoristeille Neiturin Kievari on huippukohde Järvi-Suomea halkovan luonnonkauniin reitin 659 varrella.

Kievarin yrittäjinä toimivat Seinäjoelta kotoisin ja Jyväskylässä tradenomiksi opiskelevat Jaakko ja Daniel. He päätyivät Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikön, Tiimiakatemian kautta yrittäjiksi Neiturin Kievariin.

Jaakko kertoo asiakkaina olevan paikalliset asukkaat ja Konneveden kirkolta. Noin 50 % asiakkaista tulee seututien matkaajista. Motoristien osuus siitä on noin puolet.

Kievarin aukioloajat ovat: ma suljettu,  ti-to klo 12-20, pe 12-22, la 11-22,  su 11-18.

Neiturin ulkoterassi. Kievari on perustettu keltaiseen kanavavahdille vuonna 1926 rakennettuun hirsirakennukseen. Sisustuksen uudistaminen kunnioittaa historiaa. Pihapiirissä on suuri teltta oleskeluun.

Hyvää ruokahalua ja maittavia hetkiä jälkiruoan kanssa

Kievarin menusta löytyy erilaisia ns. lista-annosruokia, pizzoja sekä herkullisia jälkiruokia.

Herkulliselta näyttää, eikä taida raavaampikaan motoristi tämän makkaraperuna-annoksen syötyään jäädä nälkäiseksi
Makean nälkään suosittu vohveliannos jäätelöllä ja marjoilla
Pienolassa viherjöivät niittyt, lehmät kulkevat laitumella – suvimaisema parhaimmillaan
Niittyleinikit pellon somisteena
Päivänkakkarat pellon pientareella
Kaunis, perinteinen maitolaituri maitotonkkineen

Elämyshetkiä Suovanlahden sydämessä

Kahvila Myllytupa tarjoaa modernia ja monipuolista palvelua luonnonkauniissa ympäristössä Suovanlahdessa. Historian lehdet ovat havisseet täällä yli 100 vuotta.  Hänen Keisarillinen Majesteettinsa ja Suomen Senaatti määrittelivät veron Matti ja Elias Moisin 1878 rakentamalle kotitarvikemyllylle.

Myllytuvan kahvilayrittäjinä toimivat Jyväkylässä tradenomiksi opiskelevat Elisa, Jenni ja Milla. He ovat päätyneet Jyväskylän Tiimiakatemian kautta yrittäjiksi Myllytuvalle. Opiskelu ja samanaikaisesti yrittäjyys antaa hyvän pohjan tulevalle elämällä. He kokevat yrittäjinä olevan osa suovanlahtelaista kyläyhteisöä.

Harvoin löytää näin kauniin parkkipaikan pyörälleen
”Pyöräparkistani” kissankellot viitoittavat tieni Myllytuvan perinnemaiseman sisään

_O1A7232_180621

Romanttisella pikkusillalla koski kuohuu. Pieni koski virtaa tien toisella puolella sijaitsevan vanhan myllyn ohi, kuten se on tehnyt jo toistasataa vuotta
Pikkunälkään lämmin cheddar-juustoleipä ja kuppi kahvia……
Idyllinen perinnetila on paikallisten ja matkaajien suosiossa. Idyllinen perinnetila on paikallisten ja matkaajien suosiossa. Aukioloajat: ma suljettu, ti-to 11-20, pe-la 11-23, su 11-19

Soratien kaunotar

Pihlajaperhonen on kaaliperhosten heimoon kuuluva suurikokoinen päiväperhonen. Siipien kärkiväli on 51–67 mm. Naaras on hieman kookkaampi kuin koiras. Pihlajaperhosella on yksivärisen valkoiset siivet, leveiden siipien läpikuultavat tummat tai ruskeahkot suonet vaihtelevat yksilöllisesti.

Pihlajaperhonen on kaaliperhosten heimoon kuuluva suurikokoinen päiväperhonen. Siipien kärkiväli on 51–67 mm. Naaras on hieman kookkaampi kuin koiras. Pihlajaperhosella  Sillä on yksivärisen valkoiset siivet, leveiden siipien läpikuultavat tummat tai ruskeahkot suonet vaihtelevat yksilöllisesti.

Pihlajaperhoset ovat sosiaalisia ja esiintyvät ryhminä, usein imemässä sateen jälkeisiltä lampareilta tien kosteutta ja mineraaleja.

Kymönkoski 

Kymönkosken koskimaisema sillan pohjoispuolelle

Konginkangas

Viitasaaren jälkeen meno oli kohtuullisen reipasta, rajoitusten mukaista kuitenkin. Laskin Viitasaaren ja Konginkankaan liittymän välillä kaksi moottoripyöräpoliisia ja neljä autopartiota – siellä jossain kilisi  “valtion kassaan rahaa”

Käännyttäessä E 75 tieltä kohti Konginkangasta alkaa kaunis maisematie aina Uuraisille.

Matilanvirta

Ajankohta huomioiden, viikko ennen juhannusta, Matilanvirran kahvilla oli todella vähän matkaajia. Veneitäkin oli laiturissa vain pari kappaletta.

Matilanvirran maisemaa etelään

Sumiainen

Fasaanipariskunta iltakävelyllä Sumiaisten keskustassa

 

Valkoiset juhannusruusut olivat talojen ja aitojen vierustoilla hehkeimmillään

Uurainen

Uuraisten kylä lähestyy auringon paistaessa jo matalalta. Auringonsäteet värjäävät metsän kauniin punervaksi
Ilta oli tyyni. Keskustan jälkeen ilmassa leijui vahva suon tuoksu. Auringon viimeiset säteet kultasivat suon ja kukkivat suopursut

Mitä päiväni antoi

Nautin mutkittelevilla teillä kiireettömästä menosta. Keskisuomalainen maaseutu oli viikkoa ennen juhannusta kauneimmillaan. Kaksi isoa asiaa päivän aikana olivat kohtaaminen ja keskustelu Neiturin Kievarin ja Myllytuvan nuorten opiskelijoiden ja yrittäjien kanssa. He luovat uusia ja parempia palveluja meille tiellä liikkujille. Levitetään sanaa nuorten yrittäjien toiminnasta ja käyttäkäämme heidän palvelujaan ja   – näin parhaiten tuemme nuoria teiden varsilla toimivia yrittäjänuoria.

Kotiin saavuttuani hartioita, lihaksia pakotti. Lämpötila päivän ajana nousi parhaimmillaan aina + 33 asteeseen. Aivan litimärästä ajopuvusta kuoriutuminen oli kokonaan oma juttunsa. Ajopuku parvekkeelle kuivamaan ja saunan lämpöön – hullujahan me vähän taidamme olla. Ulkona oli hetki sitten vielä + 29 astetta –  ja nyt menen vapaaehtoisesti istumaan saunan lauteille + 68 astetta …..

Saunan jälkeen istuskelin parvekkeella. Siellä ei tuoksunut hiki. Hajusta päätellen siellä ”roikkui ruumis”. Ei hätää – ajopukuni on pesty!

Teksti ja valokuvat © Jorma Ursin