Karhunahas on pystysuorien kallioiden reunustama rotkojärvi Töysänperällä Petäjäveden ja Multian rajamailla. Se tunnetaan  nimenä aina 1500-luvulta alkaen. Perinnetiedon mukaan muinaiset karhunmetsästäjät ajoivat karhun jokiuomia pitkin pystysuorien kallioiden välisissä olevaan Lihajoen jokisuvantoon, missä karhu saalistettiin. Karhunahas on valtakunnallisesti arvokas suojelualue. Tässä blogitekstissä kerron vierailustani Karhunahtaan aarnialueella.

Multian kunnan puolella virtaavassa Sahinpuron koskessa on sijainnut mylly aina 1900-vaihteeseen saakka. Myllystä on jäljellä vain pari hirttä. Myllyn läheisyydessä Möllinpuron varrella on jäljellä myllytupa, joka on ollut myllärin taukopaikkana. Tällä kohtaa joet yhtyvät yhdeksi joeksi – Lihajoeksi – joka muodostaa pienen rotkojärven korkeiden kallioiden väliin. Liikkujien toivotaan käyttävän opastettuja polkuja herkän kasvuston kulumisen estämiseksi. Karhunahas on valtakunnallisestikin merkittävä suojelualue.

Miten Karhunahtaalle pääsee?

Karhunahtaalle saavutaan soratietä no 18 joko Multian tai Petäjäveden suunnasta. Karhunahdas, laavu ja nuotiopaikka sekä Karhupolku sijaitsevat noin 600 m päässä pysäköintipaikalta. Muista ottaa tarvitsemasi polttopuut mukaan parkkipaikan katoksesta! Karhunahtaan pysäköintipaikan sijainnin löydät myös Googlen kartalta. 

Karhunahtaan pysäköintipaikka ja luontopolun alku
Karhunahtaan pysäköintipaikka

Maapolkuja ja pitkospuita

Kalliojyrkänteelle kuljetaan kuljetaan maapolkua ja pitkospuita pitkin. Lähestyessäni kalliorotkoa nuotiosavun haju tervehtii jo hyvän matkaa ennen rotkomaisemaa. Näkymä alhaalla hiljaa virtaavalle Lihajoelle sekä vastarannan pystysuoralle kallioseinämälle on mykistävä. Kalliotöyräältä on kauniin näkymät kalliorotkoon ja länsirannan kallioseinämälle. Jyrkänteen reunalla liikuttaessa on liikuttava varovasti ja pidettävä järki mukana.

Naiset istuvat Karhunahtaan kalliorotkon reunalla
Naiset istuvat kalliorotkon reunalla kuin extreme-seikkailussa
Kaksi naista istuvat kalliolla ja nauravat
Naiset istuvat kalliolla nauttien retkipäivästään
Karhunpolun opasteviitta
Polun pituus on on 700 metriä pitkä ympyrälenkki Karhunahtaan suvannon ympäri
Peilityyni jokisuvanto ja vastarannan kalliot
Peilityynen Lihajoen suvannon taustalla länsirannan kalliot
Karhunpolun kivikkoinen ja vaikeakulkuinen kohta
Lihajoen vierustan jyrkkää ja kivikkoista polkua
Vaikeakulkuinen kivinen Karhunpolun kohta Lihajoen varrella
Tällä kohtaa Karhunpolku on vaikeimmillaan kivistä ja kalliolohkareista johtuen
Lankkusilta Lihajoen yli
Tukeva lankkusilta Lihajoen yli. Vasemmalle Haarajärventielle johtava noin 4,1 km polku. Oikealle jatkuu Karhunpolku.

Lihajoen suvanto

Peilityynen Lihajoen suvannon eteläpäästä avautuu maisemallisesti yksi kohteen vaikuttavimmista maisemista.

Jokisuvanto korkeiden kallioiden Karhunahtaan kallioseinämien välissä
Lihajoen levein jokialue kalliojyrkänteiden keskellä
Joen suvanto, kallioseinämä ja kallion päällä laavu
Joen suvanto, itärannan kallioseinämä ja kallion päällä laavu
Karhunahtaan luonnonvaraista aarimetsää
Karhunahtaan luonnonvaraista aarnimetsää
Lahoja koivuja ja kääpiä aarnimetsessä
Aarnimetsän lahoja koivuja ja kääpiä
Polku joen vieressä ja kaksi naista
Karhunahtaan länsirannan kallio päällä ja alhaalla jokivarressa kulkevat polut
Lihajoen pieni koski ennen suvantoa
Kalliolta laskeudutaan alas Lihanjoen pienen kosken partaalle
Puinen silta Sahinjoen yli ja jokimaisema
Luonnonpuista tehty silta Sahinjoen yli ja samalla siirrytään Multian kunnan puolelle

Mylly ja myllytupa

Karhunahtaan mylly sijaitsi koskiputouksessa aina 1900-luvun vaihteeseen. Myllyn sijainnista on tieto 1720-luvun kartassa. Kosken läheisyydessä takarannalla on vanhoja myllyn hirsiä. Mylly oli Karhumäen tilan käytössä ja Multian puolella. Tämä kuntaraja oli ennen Petäjäveden ja Multian itsenäistymistä Keuruun ja Jämsän emäpitäjien rajana.

Sahinjoen kosken kuohuja myöhäiskeväällä
Sahinjoen kosken kuohuja vanhan myllyn maisemissa

Myllärin taukotupa

Kosken läheisyydessä Möllinpuron varrella oleva myllytupa jäljellä on myllyn toiminta-ajoilta.  Tupa on toiminut myllärin taukotupana. Tuvan läheisyydessä kaksi myllynkiveä, joista toinen on särkynyt. Myllytupa on parhaat aikansa jo nähnyt.

Vanha myllärin taukotupa ja myllynkivi
Myllyn toiminnasta on säilynyt myllytupa ja kaksi myllynkiveä
Myllytuvan vanha nuotiopaikka ja myllynkivi
Vanha myllynkivi ja nuotiopaikka myllytuvalla

Metsämaisema kuin satukirjassa

Myllytuvan jälkeen silmieni eteen avautuu maisema suoraan satukirjasta. Ajan patinoima pieni mökki, “sokkelina” maakivet, mökin alla tyhjää, kattona paksu vihreä sammal. Mökki loivassa auringonvalossa henkii metsän peikoista, menninkäisistä ja metsän haltioista, jotka vilistelevät mökin alla, kivien koloissa ja kuusten juurien alla. Tuntui kuin koko metsän väki seurasi touhujani. En heitä nähnyt – missä lienevät  kivien ja juurakoiden alla piilotelleet.

Turvekattoinen metsämökki kuusikossa
Turvekattoinen pieni mökki kuin suoraan satukirjasta

Kalliorinteen päällä – tulipaikka ja laavu

Kosken kohinat kuuluvat vielä selvästi. Edessä on metsän läpi ylös nouseva polku. Puiden runkojen välistä pilkottaa Karhunahtaan kalliot. Tuonne ylös pitää vielä rutistaa. Laaavulla – katselen ympärilläni olevaa maisemaa, kipu jaloissa unohtuu ja päässäni on reissun hyvä fiilis. Kallion päällä sijaitsevan nuotiopaikan ja hirsilaavun itseoikeutettuna vartijana on karhuveistos, joka huiskuttaa kulkijoille laavun sisältä.

Karhunahas ja Karhunpolku omaperäinen retkipaikka

Karhunahas kierretty, matkaa minulle kertyi kaikkine kiemuroineen reilu 2 km. Ei pitkä, väliin louhikkoiset ja jyrkät polut toivat oman vaativuuslisänsä. Kohtasin Karhunpolku kierrokseni aikana kuusi muuta kiertäjään. He ovat jo poistuneet. Pysähdyn hetkeksi kalliotöyräälle ihastellen alas painuvan auringon valoa. Muutama pikkulintu pyörähtää tulikatoksen liepeillä sirkutellen.

Karhunahtaan aarnialue ja kalliojyrkänteet ovat erityinen retkipaikka. Sillä on  omaperäinen historia sekä kauniit maisemat kahdelta kalliojyrkänteeltä. Alkukeväästä ja loppusyksystä maasto on märkää, jolloin vedenpitävät kengät tai kumisaappaat ovat tarpeen.

Suosittelen Karhunahtaan aarnialuetta ja Karhunpolkua retkikohteeksi. Viihtykää luonnossa.

Teksti ja kuvat © Jorma Ursin. Kuvien käyttö ilman lupaa kielletty. Jos haluat käyttää kuviani, ota minuun yhteyttä. Tarkemmat yhteystietoni löydät yhteystiedot sivulta.

Lähdeaineisto: Polkuopasteet, Petäjäveden kunta

SEURAA INSTAGRAMISSA: