Fuengirola virittäytyi joulutunnelmaan 29.11.2019 kaupungin jouluvalojen syttyessä ympäri kaupunkia. Kaupat ja yrittäjät satsasivat valoihin ja näyteikkunoiden näyttävyyteen. Millaisia ”valomuistoja” sinulle jäi kuukauden varrelta?

Valokierrokseni aloitin Torrablancan Härkämäeltä ja lopetin Sohailin linnalle kukkulalle puikkelehtien siinä välillä siksakkia kaupungilla. Kaikki valokuvat eivät ole ”joulukuvia”. Jouluyön messu ja Plaza de Españan valopallo olivat etukäteen tarkkaan harkitut kohteet. Muut kohteet valikoituivat sattumanvaraisesti.

Kaupunkimaisema Härkämäeltä länteen

Kuvakierroksen lähtöpaikka on Torreblancan Härkämäki. Parhaiten sinne pääsee Calle Colina Blancaa ylös Calle del Saucen liikenneympyrään. Sen vierestä lähtee – valitettavasti – huonossa kunnossa oleva polku härälle ja muinaiselle vartiotornille. Tämä mäkirinne onkin ainoa paikka, missä ei ole asfalttia. Mäeltä avautuvat upeat maisemat olipa sitten päivä tai ilta. Mäeltä katsottuna maisema on kuin panoraamakuva – itään – etelään ja länteen.

Valosydän

Plaza San Rafaelilta sijaitsee kaunis punainen valosydän. Se kerää iltaisin runsaasti muistokuvien ottajia ja kuvattavia. Fuengirola on täynnä kauniita, erilaisia valoteoksia, joiden paremmuusjärjestykseen laittaminen on mahdotonta. Rafaelin aukion valosydän on mielestäni vuoden 2019 kaunein valoteos.

Rafaelin aukion vieressä kadun toisella puolella, Paseo Maritimo 86:lla sijaitseva Roomalaisen temppelin kuisti-taideteos on yksi lähes viidestäkymmenestä eripuolille Fuengirolaa sijoitetuista kaupunkitaiteoksista (lähde: kunnan matkailuvirasto).

Roomalaisen temppelin kuistilta näköyhteyden päässä sijaitsee aina iltavalaistuksessa niin kaunis ravintola Videra, Julkisivu on aina kauniisti koristeltu, olipahan mikä vuoden aika hyvänsä.

Kävellessäni rantakatua muistin vuoden takaisen jouluaaton ”turisminäkymän”. Lievää hilpeyttähän tämä punanuttuinen turisti herätti – talvitakki päällä, housunlahkeet käärittynä ylös ja paljain varpain meressä kahlaamassa……rohkea punanuttu…

Rantakadulta mutkitellen pikkukatujen kautta kohti Plaza del Carmenia. Näyteikkunoiden ilme oli melko selkeä: miehille nahkaa ja värikkäitä neuleita ja puseroita sekä naisille vaaleaa, pehmeää ja kimaltavaa….

Jouluyön messu

Jouluyön messua kutsutaan Kukon Messuksi, (la Misa del Gallo), koska kukko ensimmäisenä kiekuu uuden päivän alkaneeksi. Jouluna se ilmoittaa Jeesus-lapsen syntymästä.

Pienen ja kauniin kirkon – Parroquia Virgen del Carmen y Santa Fe – ovet avautuivat Jouluyön messuun. Ennen messun alkua ehdin kurkistaa kirkon etuosassa olevaan pieneen kappeliin.

Kun messu oli alkamassa, oli turha enää etsiä vapaata istumapaikkoja – kirkko oli täyttynyt ääriään myöten.Ehtoollisella kävi runsaasti kirkkoväkeä.Jouluyönä kirkko valon loisteessa kellon osoittaessa kohta kello 1

Kauppakeskuksen II kerroksen puhutteleva teksti: ”Tehdään joulu jokaiselle”.

Sitten olemmekin Calle Españalla hyvän ruokapaikan vierellä. Casa Roberton menu on Välimerellinen ja kansainvälinen.

Kaasupullot näyteikkunaan ja kruunut päähän. Espanjalaisia ei ainakaan mielikuvituksen puutteesta moittia. Loppiaistahan Espanjassa kutsutaan myös kolmen kuninkaan päiväksi. Kuninkaat tunnetaan nimillä Caspar, Melchior ja Balthasar.

Reyes Católicosin seiminäyttely kokosi iltaisin ympärilleen niin lapsia, nuoria kuin myös vanhempaa väkeä kansallisuuteen katsomatta.

Plaza de España

Joulupallolle suuntasin hyvissä ajoin – illan siniseen hetkeen. Aukiolla oli vähän ihmisiä, mutta ei se onneksi aivan autiolta näyttänyt.

Taivaalla muutama pilvi enteilivät, että saisin varmasti myös auringonlaskun värejä kuvaan mukaan.

Kaupungin museon piha

Fuengirolan kaupungintalon vieressä sijaitsee kaupungin museo, jonka piha-alue oli koristeltu jouluisen kauniiksi.

Calle de Camillo Jose Celan ja Calle Molino de Vienton risteyksellä puun alla seisoi joulupukki. Liekö ihastellut myös Calle Molino de Vienton kadun jouluvaloja. Mielestäni kaupunki on levittänyt jouluvaloja laajalti ympäri kaupunkia – hyvä juttu.

Avenida de Santa Amalia varrella sinisessä juhlavärissään loistaa Sohail Mescita.

Valokierroksen päätös

Nyt tämän joulukuisen valokierrokseni viimeinen nousu Sohailin linnan kukkulalle tehty. Linnan valaistu sisäänmenoluiska. Enää vilkaisu linnan kukkulalta niin itään kuin länteen.

Fuengirolan kaupunki oli viritetty valoin kauniisti ja laajalta alueelta. Kaunein yksittäinen jouluvalo oli mielestäni Plaza San Rafaelille pystytetty punainen sydän – valosydän. ”Tehdään joulu jokaiselle” on lause, joka pitäisi muistaa myös käytännössä – ne teot, kun eivät aina tarvitse olla suuriakaan. Sykähdyttävin hetkeni oli käydä Los Bolichesin pienessä kirkossa Jouluyön messussa.

Tämä joulu valoineen tuikkii nyt muistoissamme – Hyvää Uutta Vuotta.

Teksti ja kuvat @ Jorma Ursin

SEURAA INSTAGRAMISSA: