Kansainväliset päivät eli La Feria Internaciola de los Pueblos de Fuengirola-juhla esittelee eri maiden kulttuuria tanssin, laulun sekä ruokien ja juomien kautta 24. kerran. Tapahtumaan osallistui tänä vuonna 33 maata ympäri maailmaan. Nelipäiväinen juhla alkoi perjantaina 28.4. ja päättyi vapunpäivänä 1.5.

 Juhla-alue oli avoinna joka päivä klo 13. alkaen ja viimeisimmät osastot sulkivat ovensa klo 4 yöllä. Juhla-alueelle oli vapaa pääsy.

 Toukokuun 1. päivänä juhlitaan Espanjassa työnpäivää (Fiesta del Trabajo), mutta taitaa mennä tässä kansainvälisen ferian rinnalla ”sivutuotteena”.

Kun juhlimiseen löytyy pienikin mahdollisuus, espanjalaiset käyttävät tilaisuuden hyväkseen ja tempaavat hieman ujoimmatkin mukaan juhlahumuun – no hyvä näin.

Juhlakulkue Plaza de Españalta 28.4.2018

Kulkue läksi liikkeelle Plaza de Españalta edeten keskustan katuja feria-alueelle liki parin tunnin ajan.  Viimeistään juhlakulkueen ohimarssin aikana karnevaalihumu tarttui katujen varsilla olevaan ihmisjoukkoon.

Latinorytmejä, upeita asuja ja helistinsaappaita.

Urheilu-uutiset kertoivat 29.4.2018 Suomen lätkäjunnujen saavuttaneen MM-kisoissa kultaa. Onnittelut lätkäjunnuille. Kuinka onnistuneesti Suomen osaston yksi teemoista olikin jääkiekko. Nyt nuoret junnut kiitivät pitkin asfalttia rullaluistimilla.

Tämän kevään ehdottomasti suurin puheenaihe Espanjassa on ollut sää. Kansallisen tavan mukaan satoi tai paistoi, säätä aina päivitellään. Kuubalaisten ohimarssi sai säähuolet unohtumaan ja jäykemmätkin jalat ja kädet alkoivat tapailla sambanrytmejä.

Komeita marssijoita ja niukkaa pukeutumista sekä rytmikästä tanssia. Ihmettelin heidän rytmikästä tanssia ja kuinka se toteutettiin varvaskengät jaloissa.

Katujen varsille kokoontuneet ihmiset todella nauttivat ohikulkevien osastojen musiikista ja tanssista.

Viuluja, kitaroita, laulua, rytmikkäitä soituja ja osaavia soittajia.

Feria-alue täyttyi tungokseen asti – kävely ihmismassassa ei olut aivan helppoa. Ihmiset saattelivat kulkuetta pari tunnin marssin ajan katujen varsilla.

Osa meni feria-alueelle ja osa lähti kotiinsa. Takuuvarmasti kotiin lähtevät saivat hetkessä keskustan kadut tukkoon.

Tuokioita sunnuntaina iltapäivällä

Mitä Feria-alueella oli tarjolla 29.4? Tungosta, juhlahumua, naposteltavaa, tuhdinpaa ruokaa, ilmapalloja, osanottajamaiden korkealla ripustetut kansallisliput opastivat osastolta osastolle.

Kotiin viemisenä oli tarjolla suolattua Iberian sian vatsanahkaa ja rasvaa, runsas valikoima erilaisia makkaroita. Panceta Iberia Bellotaa käytetään perinteisenä mausteena pataruokiin. Vaativaan makuun paras tapa on maistella sitä pieninä paloina.

”Parhaille paikoille” löysi luovimalla sinertävän savun suuntaan sekä luottamalla nenäänsä, joka vääjäämättömästi ohjasi sinne, missä paistoöljy ja liharasva kärysi.

Tarjolla grilliherkkua niin isoon kuin vähän pienempään nälkään.  Kuten arvata saattaa kauppa kävi ja ulkoilmaravintolat täyttyivät ruokailijoista.

Espanjan osasto iltapäivällä 29.4.

Kyllä pohjoismainen hymy aina yhden havajilaisen hymyn voittaa. Mutta sitä en heti oivaltanut, miksi amigo ei lämmennyt kahden upean naisen vierellä. Tiedättekö te? Nipistikö joku herraa peffasta – sehän on nykyään niin trendikästä?

Tämä päivä pulkassaan. Juhlahumu, tanssit, laulut sekä niukka-asuiset esiintyjät oli jätettävä. Edessä on  enää voimainkoitos päästä Feria-alueen väentungoksen läpi.

Vappuaaton iltaa viettämässä

Vappuaattoillan hämärtyessä huvipuiston liekut olivat täydessä vauhdissa. Laitteiden musiikki pauhasi ja liekuissa olevien kovaääninen kirkuminen ja huuto vai nosti tunnelmaa.

Suomen osaston teemana oli ”lumi, jää ja joulu”. Ruokatarjoiluna on pientä purtavaa; lohipasteijaa, lihapullia, loimulohta ja uutuustuotteena munkkirinkilät, kertoo Suomen osastosta vastaava Marko Levander paikallislehdessä. Hän jatkaa, että tapahtuman ajan osaston musiikkiviihteestä vastaavat Seita & Friends, Jerry Fox ja Tanja K.

Suomen osasto sijaitsi niin maan mahtavalla paikalla, heti huvipuiston jälkeen ensimmäisenä läntisellä osalla. Huvipuisto antoi kuin ilmaiseksi valoapua Suomen osastolle.

Kävin kahtena päivänä sisällä osastolla. Ulkoalueessa kypsyi loimulohi. Jonkin verran ihmisiä odotteli tiskin edessä ruokaa ja pikkupurtavaa. Sisällä oli muutama pöydällinen ihmisiä ja bändi päästeli ”Suomi-poppia” lavalla. Sori järjestäjät – Homma oli kuin jäätä olisi polttanut!

Vappuillan pienten naposteltavien jälkeen tai ohella esimerkiksi Argentiinan grillaamo tarjosi monenlaista ”einestä ja lihavalmistetta”. Argentiinalaiset ovat tunnetusti grilliruuan valmistajia ja siinä pistetään kaikki peliin, vaikka kyllä aika se aika roisilta näyttikin.

Argentiinalainen liha on tunnetusti hyvää. Osa ohikulkevista pysähtyivät katselmaan vain grillitasoja sekä savuisaa telttaa. Argentiinalaiset eivät häpeä itseään eivätkä häpeä myöskään lihanlaittotaitoaan.

Nämä grillimiehet ovat kyllä ihme äijiä – kuinka heidän keukot kestävät neljän päivän savusatsin grillisen vieressä?

Tämän vuoden kansainväliset päivät on nähty, kuultu, maisteltu ja haisteltu. Juttuni loppukuvat on otettu peräkkäisinä päivinä Feria-alueen läntiseltä kadulta kaupunkiin päivä. Pieni ihmettelyni: mistä noita ihmisiä piisaa päivin ja öin?

Kaksi asiaa, jotka jäivät erityisesti mieleeni. Espanjalaiset ovat tunnettuja taidostaan osata nauttia elämästä, juhlia ja pitää hauskaa sekä he osaavat järjestää juhlia. Toisena Etelä-Amerikan maiden osastoilla rekvisiittaan oli kiinnitetty paljon huomiota, jotta se miellyttäisi kulkijan silmää ja houkuttelisi osastolle sisään.

Aikaisin keskiviikkoaamuna päättyneet 24. Kansainväliset päivät olivat jälleen menestys, vaikka peukalotuntuman mukaan jäähiin hieman edellisistä huippuvuosista, kerrotaan 4.5.2018 ilmestyneessä Fuengirola-lehdessä. Kaupunki ei ole vielä antanut virallisia lukuja.

Nyt sulatellaan vuosi näillä päivillä nähtyä, kuultua ja syötyä.

Teksti ja kuvat © Jorma Ursin

SEURAA INSTAGRAMISSA: