Kirkonkylän keskustaan kokoontui lauantaina 10.7.2021 satoja moottoripyörien rakentamisen ja liikkuvan taiteen harrastajia sekä aiheesta kiinnostunutta yleisöä. Paikoitustilat olivat ”täyteen ympättyjä” jo ennen klo 12 alkavaa näyttelyä toinen toistaan kiiltävämpiä ja upeampia chopper-pyöriä, harrikoita kuin kyykkypyöriä. Pysäköintialueet olivat jo itsessään liikkuvien taideteosten näyttely. Varsinaiset näyttelykaunottaret odottivat ihailevia katseita ja arvostavia silmäyksiä Valkoisen talon nurmella. Joutsan Chopper-Show on koonnut lähes 20 vuoden ajan moottoripyörien harrastajia sekä aiheesta kiinnostunutta yleisöä.

Melko taitava ”vaakaan virtaava” punainen pläjäys valkoisella pohjalla – muisto jostain tapahtuneesta vaiko vain innovaatio.

JMK-laisia saapuu Joutsan näyttelyn vieraaksi
”Porin karhu” näyttelyvieraana – Joutsan näyttely kokoaa moottoripyöräkansaa ympäri maata.
Ajaminen on lämmintä touhua ja varusteita pitää väliin kuivattaakin

Joutsan Chopper-show

Joutsan Chopper-show´n päävastuullisena toimi joutsalainen Tomi Avikainen. Hän on ollut mukana näyttelyn järjestämisessä koko sen olemassa olon ajan. Tomppa Kekäläinen on tapahtuman taiteellisena asiantuntija.

Näyttelyn kilpailuluokkina ovat Chopper, HD Chopper Custom, Classic Custom, Cafe racer/Flat track, Hot rod/Custom Car, Bicycle ja Jury´s Choice. Näyttelyyn osallistuu noin 100 esille panijaa. Pyörät ovat motorisoituja taideteoksia. Näyttely on drive-in tapahtuma. Kaikki esillä näyttelypyörät ja autot tuodaan näyttelyyn ajamalla.

Yleisön äänien perusteella palkitaan luokittain parhaat sekä tuomaristo valitsee näytteille olleista tämän vuotisen ”kaunottaren”. Tuomariston valinnassa korostuu innovaatio. Jokin täysin uusi ajatus, joka voi olla pieni yksityiskohta.

Tomi Avikainen (vas) ja Tomppa Kekäläinen (oik)

Joutsan näyttelyyn osallistuu nyt noin 100 esille panijaa, joka on merkittävästi pienempi kuin normaalina aikana. Korona ja samanaikaisesti eripuolilla Suomea olevat mp-tapahtumat ovat kurmistaneet näyttelyä.

Joutsan Chopper-Show näyttely

Custom-sarja

HD Chopper-sarja

Classic Chopper-sarja

Näyttelyvieraat ihastelivat silmät pyöreinä tuplamoottorin ääntä. Pyörä sai taputuksia ja ihailevia katseita – ”oliko tämä se joka pojan unelma rautaisesta rakastajattaresta?”

Chopper-sarja

Caffe Race/Flat Track-sarja

Autot ja muut

Autot ja muut kulkuvälineet ovat näyttelyssä oheistuotteita, koska ne syntyvät samojen harrastajien käsien kautta.

Skootteri saanut kovan suojakuoren suomalaiseen liikennekulttuuriin, missä suuremmat eivät aina kunnioita pienempiänsä
Hyvä kulkuväline arkisille kauppareissuille, tai miksei myös kaverin kuljettamiseen takatelineellä

Kuvatuokioita Valkoisen talon näyttelyalueelta

Ismo Keski-Korpi (vas) ja Jukka Haapala (oik) vaihtavat näyttelykuulumisia. Jukka Haapalan pyörä voitti Cafe Racer/Flat track-sarjan

Lahja moottoripyörätaiteelle

Ismo Keski-Korpi on Keski-Suomen lahja moottoripyörien rakentamiselle ja liikkuvien taideteoksien luomiselle. Tämän vuotiseen Chopper-show´n hän ei osallistu, vaan nauttii alan harrastajien seurasta sekä ihastelee muiden taideteoksia.

Tapaan Ismon Keski-Korven Joutsan näyttelyn jälkeen maanantaina Vehniällä pajassa, joka on nimetty Parantolaksi.

Ismon ensimmäinen runkomuutos oli Pappa-Tunturin moottorin ja takarengaspaketin siirtäminen hitsaamalla polkupyörän runkoon 13 vuotiaana.

Ennen lasten syntymistä ajaminen oli kiivasta. Lasten ollessa pieniä ajaminen ja rakentaminen jäi vähäiseksi. Viimeiset kymmenen vuotta painopiste on ollut ”putken vääntämisessä” eli rakentamisessa. Ajamassa käydään tuulettumassa tarpeen mukaan.

Rakentaminen tarkkaa työtä

Vuosikymmenien aikana harrastuksen parissa vietettyä aikaa on mahdotonta sanoa – riittää, kun sanoo – paljon. Näyttelyissä menestyminen on luonnollisesti harrastukseni ja työni arvostuksen mittari, toteaa Ismo.

Rakentamisen käynnistyessä pyörän runko aika rajun näköinen. Ismo toteaa lopuksi, että  pyörästä on tarkka yksityiskohtainen suunnitelma, johon sitten luotetaan. Tietyt asiat lasketaan, kulmat, strategiset pituudet, jätöt jne. Ismo kertoo tietävänsä jo rakentamisen alkuvaiheessa, millainen se pyörä on tienpäällä. Joskus on tehtävä hienosäätöjä jälkeen päin.

Kuvailleessaan nyt vielä rakentamisen alkuvaiheessa olevaa pyörää, Ismo toteaa, että tällaisilla on ajettu kilpaa, mutta katso miten kaunis moottori. Pyörä valmistuu kaikessa rauhassa. Mitään varsinaista ajopeliä tästä ei tule, vaan se on näyttelyesine ihailtavaksi.

Ismo hymyilee kertoessaan, että heidän perhe-elämä kukoistaa. Vaimoni tekee verstaassa omia juttujaan ja minä omiani. Moottoripyöräily ja matkailu ovat yhteinen juttumme. Ismo sanoo lopuksi: ”En pussaile hirveästi valmistettavia tai valmiita pyöriä. Ne voivat vaikka ruostua. Mutta vaimoani pussaan sitäkin enemmän, koska hän ei pussaamalla ruostu.” Nyt onkin sopiva hetki poistua Parantolasta tuvan puolelle kahville.

Tuvan kaapin päällä on pitkä rivi näyttelypalkintoja. Näyttelymeriittiä Ismo Keski-Korpi on saavuttanut muun muassa Joutsassa, Ruotsin Nortäljessä Jyväskylässä ja Tampereella. Pelkästään edellä mainituista näyttelyistä hän on tuonut kotiin reilut toistakymmentä pystiä.

Vuoden 2020 Joutsan Shopper-Show`n luokkansa II palkinto, © Ismo Keski-Korven kotiarkisto

Ismo Keski-Korpi on alan harrastajien sekä yleisön keskuudessa arvostettu ja luotettava ammattilainen. Parantolan verstaalta on aina ilmestynyt tasaiseen tahtiin näyttelyihin uutta ja mielenkiintoista – jäädään odottelemaan vuotta 2022.

 

Teksti ja valokuvat © Jorma Ursin

Joutsa 2020 Chopper-Show`n luokkansa  II, © Ismo Keski-Korven kotiarkisto

Lähdeaineisto/haastattelut

Joutsan Chopper-show järjestäjät, Tomi Avikainen ja Tomppa Kekäläinen

Ismo Keski-Korpi, aktiivinen alan harrastaja, Vehniä

SEURAA INSTAGRAMISSA: