On tammikuinen hieman viileähkö viikonloppu. Aurinko ei juurikaan lämmitä Los Bolichesin aukiolla tapaksia nauttivia. Cafe Bar Torreblancan tumma-asuinen tarjoilija pelmahtaa aukiolle, missä asiakkaat odottavat Espanjan ruokakulttuurin legendoja – tapaksia. Nämä herkulliset suupalat nautitaan yleensä kahvin, viinin tai cañan kanssa. Tapas selättää nälän tunteen hetkeksi tai sitten herättää vielä voimakkaamman nälän tunteen.

Osa asiakkaista nauttii ruokailustaan aukion pöydissä aina sään salliessa

Pyöreäkulmaisen talon ovi on apposen auki, asiakkaat ja tarjoilijat puikkelehtivat toinen toisensa lomitse. Sisätilat ovat täyttyneet liki viimeistä paikkaa myöten. Päivän ruokailijat, nuorista aina ikääntyneisiin, täyttävät pienen ravintolan. Osa asiakkaista nauttii tapaksensa tiskiltä ja osa nauttii ruokansa takahuoneessa, jota voisi kutsua ”valkoisten pöytäliinojen saliksi”.

Perheyritys Cafe Bar Torreblanca on tarjonnut tapas-elämyksiä yhtäjaksoisesti jo 60 vuotta

Tapaksia baaritiskillä

Sana “tapa” tarkoittaa suomeksi kantta tai korkkia. Monikkomuotoinen sana ”tapas” tarkoittaa “pieni annos syötävää, joka tarjoillaan juoman kanssa”. Cafe Bar Torreblanca lukeutuu niihin perinteisiin tapas -ravintoloihin, joissa annokset ovat esillä lasivitriinissä.

Valitaan tapas, istutaan baaritiskin vierellä olevilla korkeilla jakkaroilla, seisotaan tiskin vieressä tai mennään istumaan pikkupöytiin nauttimaan tapaksista ja juomista. Tarjoilu on suorasukaista ja konstailematonta.

Baarin yrittäjä kertoo, että hinta ja laatu ovat Cafe Bar Torreblancan pitkän toiminnan salaisuus. Tarjoilu on nopeaa, suorasukaista ja konstailematonta. Baarin asiakaskunta koostuu paikallisista asiakkaista.

Tapaksia tilattaessa kaikkea ei tarvitse tilata yhdellä kertaa, vaan annoksia voi tilata lisää pikkuhiljaa fiiliksen mukaan. Isompien seurueiden ruokaillessa tilataan useampia erilaisia annoksia, jotka jaetaan keskenään.

Pipirrana de Pulpo. Tapas voi olla yksinkertainen, samanaikaisesti kekseliäs ja taiteellinen.

Kun ravintola alkaa täyttyä asiakkaista, puheen sorina nousee nousemistaan ja myös ”kahvikonekin käy kuumana”. Jos tv:stä tulee vielä futispeli, hetkittäin noustaan seisomaan ja meteli yltyy korvia huumaavaksi.

Kuvakooste Cafe Bar Torreblancasta

Kello lähestyy puolta päivää, keittiössä käy vielä kova kuhina, jotta baarin vitriini on valmiina, kun ruokailijat tulevat.

Tortilla de Patatas, Espanjalainen perunamunakas
Pulpo a la galléga, keitettyä mustekalaa perunapedillä
Ensalda de Patatas Aliñada, perunaa, tomaattia, paprikaa, kananmunaa, tonnikalaa
Pipirrana de Pulpo, tomaattia, paprikaa, sipulia, keitettyä mustekalaa
Salmorejo Malaqueño, tomaattia, oliivia, sipulia, turskaa
Conchas Finas, ohutkuorinen simpukka
Aceitunas, oliivit marinadissa

Ruokalistat ovat espanjankielisiä.  Opettele tapaksiin ja yleensä ruokiin liittyvää sanastoa. Näin ruokien tilaaminen on helpompaa, syötpä sitten millaisessa ravintolassa hyvänsä.

Una tapa tarkoittaa pientä tapas-annosta (yhdelle) ja ración on annos, joka yleensä jaetaan seurueen kesken.

Jos haluat samaistua tapas baarissa paikallisiin ihmisiin mahdollisimman hyvin, näytä vain sormella vitriinistä, mitä haluat syödä, tilaa juomaksi caña – siinä se.

Nostalgiaa seinätauluilla

Cafe Bar Torreblanca on pieni ja eläväinen tapas-baari, jossa perinteiset maut ovat löytäneet ystävänsä.  Baari sykkii elämäniloa ja rentoa meininkiä.  Baarin seinillä olevat kahviin ja juomiin liittyvät pikkutaulut ovat omiaan nostamaan nostalgista mielikuvaa.

Takahuoneen valkoiset pöytäliinat

Takahuoneessa on lähes 50 asiakaspaikkaa. Ruoka tilataan ruokalistalta. Varsinkin viikonloppuisin tila täyttyy ääriään myöten. Bernando Diaz Gunzalez huolehtii urheilijoiden ruokailusta.

Yrittäjä Bernando Diaz Gunzalez kertoo, että paikalliset espanjalaiset ovat heidän tärkein ja suurin asiakasryhmä. Turistien osuus asiakaskunnasta on pieni. Valitessasi paikallisesti hyvää ruokapaikkaa, muista nyrkkisääntö: Kun tapas-baarissa tai yleensä ravintolassa on paljon paikallisia asiakkaita, puhe on kovaäänistä eikä kenelläkään ole kiirettä, se on merkki myös hyvästä ruuasta.

Tapasten historiaa

Tapasten syntytarinat liittyvät maatalouteen, sotilaisiin sekä kuninkaallisiin. Yksi perinnetaruista kertoo, että espanjalaiset sotilaat olivat tunnetusti juhlankipeää joukkoa. Juhlahumussa heille tarjottiin aina pientä syötävää, jotta sotilaat eivät humaltuisi liikaa.  Näin uskottiin heidän jaksavan paremmin myös aamun harjoituksissa.

Suosituin lukemani perinnetaru liittyy Kuningas Alfonso XIII. Kapakan omistaja tarjosi hänelle kolpakon maalaisviiniä, vino terrenoa. Hän asetti lasin päälle ohuen viipaleen juustoa – joidenkin mielestä se oli siivu kinkkua. Omistaja suojeli näin, etteivät  hedelmäkärpäset olisi hukuttautuneet kuninkaalliseen viinikolpakkoon.

Yhtä kaikki, tapas kulttuuri on yhä osa espanjalaista elämänmenoa. Perinnetietojen mukaan tapasten syntyhetkestä on useita erilaisia tarinoita. Mikä lienee se oikea?  Tiedätkö sanoa sen!

Sosiaalinen tapahtuma

Tapastelu on vahvasti sosiaalinen tapahtuma. Tapas-ravintoloissa minuutit venyvät tunneiksi – joskus ohessa lasillisia menee useampiakin. Kenelläkään ei tunnu olevan kiire.

Myös ns. tapas kierrokset ovat suosittuja. Nautitaan ensimmäisessä baarissa tapas-annos juomineen, sitten siirrytään toiseen jne. Siinä ilta kuluukin rattoisasti tapasten, juomien sekä kävelyn merkeissä – ja aamulla ollaan virkeitä kuin muinaiset sotilaat.

Pari tapasta, leipä ja maitokahvi maksaa hieman reilut 3 euroa.

Ravintolavalintani Cafe Bar Torreblanca

Olen nyt tarkoituksella keskittynyt vain yhteen perinteiseen tapas-baariin. Fuengirolassa arvioidaan olevan pitkälti yli toistasataa tapaksia tarjoavia ravintoloita. Olen löytänyt ne omat mielipaikkani – ”tämän kadun paras” – kiertelemällä ja tutkailemalla ja ennen kaikkea maistelemalla. Kauneus on katsojan silmissä ja maku on maistajan kielessä.

Ole utelias – piipahda perinteiseen ja konstailemattomaan tapas baariin Los Bolichesin aukion vierellä – se kuuluu paikkoihin, missä pitää käydä ainakin kerran elämässä.

Onnea ja menestystä 60-vuotiaalle Cafe Bar Torreblancalle.

Felicitaciones al Cafe Bar Torreblanca, de 60 años!

Teksti ja kuvat @ Jorma Ursin

Lähdeaineisto: Cafe Bar Torreblanca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEURAA INSTAGRAMISSA: