Acinipo henkii Andalucian ja Rondan roomalaisaikaista historiaa. Roomalaiset legioonasotilaat perustivat kaupungin 2000 vuotta sitten. Kaupunki menestyi ensimmäisellä vuosisadalla jKr, jolloin sen väkiluku oli noin 5000. Perintökohteeksi nimetty kaupunki tunnettiin myös nimillä Ronda la Vieja ja Ronda Vanha.

Acinipo sijaitsi korkealla vuorella, josta koko ympäröivää aluetta voitiin valvoa hyvin. Alueen hedelmällinen maatalousmaa ja muut luonnonvarat, marmori, rautamalmi, korkealaatuinen savi keramiikka-astioiden valmistukseen, olivat perusta kaupungin menestymiselle.

Kaupungista oli luontainen yhteys Guadalquivirin laaksoon, Cádizin rannikolle sekä yhteys Roomaan, jotka edesauttoivat yhteydenpitoa ja kaupankäyntiä. Acinipolla oli oikeus lyödä omat rahakolikot, joissa oli kuvana viinirypäleen terttuja.

Kun Acinipo menetti IV vuosisadalla jKr. asemansa hallitsevana kaupunkina ja vuorijonon pääkeskukseksi tuli Arunda eli Ronda.

Muinainen amfiteatteri on 1000 metriä merenpinnan yläpuolella. Vilkaisen ylös – teatteri näyttää alhaalta katsottuna pieneltä. Aurinko porottaa – matka ”historiaan” tulee olemaan kuuma ja hikinen.

Acinipon muinaismuistoja

Alueopas vastaanottaa portilla tulijat ja esittelee alueen näyttäen tärkeät kohdepaikat. Pihan oikealla sivulla ovat jäännökset rakennuksista, joista vanhimmat ovat 9. ja 8. vuosisadalta eKr.

Rakennusten perustana kivi, sisäänkäynnin edessä oli ”kivilaatoitus”, rakennusten pyöreä muoto sekä kartiomainen katto olivat tyypillistä eteläisen niemimaan alkuperäiskansojen asumuksille. Jokaisen talon sisällä oli takka pienten ruokamäärisen valmistamiseen ja talvella lämmittämiseen.

Sisätiloista on löydetty foinigialaisajoilta suolakalan jäänteitä, jotka todistavat Acinipon ja Välimeren rannikon välisestä kaupasta.

Domus

Pihalla käyskentelee lammaskatras. Opas hihkaisi: ”Vie ne lampaat rinteelle”. Satunnainen matkaaja pääsi sivutoimiseksi lammaspaimeneksi katraan kulkiessa ylös rinnettä.

Lampaat menivät menojaan rouskuttelemaan rutikuivaa heinää. Rinteellä olevat kiviröykkiöt ovat vanhojen asumusten jäännöksiä.

Edelläni kulkee mäkeä ylös kaksi malagalaista lapsiperhettä. He kertoivat tulleensa tänne, koska ovat kiinnostuneita myös oman maansa historiasta.

”Domus” on ns. varakkaan luokan prototyyppiasunto. Asunto on kahdessa eri tasossa, alinna olevia tiloja on käytetty varastoina ja ruuanlaitossa ja ylempiä tiloja on käytetty muuhun asumiseen. Tiloja yhdistää portaat.

Asumuksessa oli myös lararium, pieni culttialttari, joka omistettiin jumalille. Se oli talon ja sen asukkaiden suojelun symboli. Alttari sijaitsi yleensä lähellä keittiötä eli ”keskuslämmitystä”.

Acinipon hautajaishistoriasta tiedetään, että vainajat poltettiin, tuhka seulottiin ja sijoitettiin hautauurniin. Hautalöydöksiä ovat on löydetty muun muassa luita, pieniä metellissia rintakoruja (toogan kiinnittämiseen) sekä peilejä.

Nekropoli (kuolleiden kaupunki) on ilmeisemmin rakennettu noin IV vuosisadalla eKr. Acinipolla on ollut kolme hautausmaata, jotka sijaitsevat kaupunkialueen ulkopuolella.

Amfiteatteri

Vuoren ehdottomasti näyttävin ja parhaiten säilynyt osa on roomalaisajalta oleva amfiteatteri. Teatterin kaariovi ja torni on rakennettu kivestä. Kivet on ladottu roomalaisen tavan mukaan ilman laastia. Teatterin näkyvin osa onkin teatterin taustakulissi.

Kaaren alta käveltäessä avautuu näköala suoraan kiveen hakattuun katsomoon, johon mahtui peräti 2000 ihmistä. Katsomon ja näyttämön välissä on marmorista rakennettu orkesteritila.

Roomalaiset rakensivat teatterin vuoren rinteeseen. Katsojat olivat suojassa tuulilta, jotka puhalsivat korkeammalta katsomon yli. Teatterin rakentamisessa hyödynnetiin mahdollisimman hyvin luonnon olosuhteiden synnyttämää akustiikkaa.

Nousu paahtavassa helteessä, hengästyminen, sykkeennousu olivat jo itsessään oma kokemus. Malagalaisperheet säntäävät näyttämöllä ristiin rastiin. Istun katsomossa orkesteritilan takana ja mielikuvissani ”leijailen” menneisyyteen, kun massiivisen taustakulissin edessä estraadilla ”esiintyvät kiertävän teatterin näyttelijät”. Tänään täällä, huomenna jossain muualla.

Panoraamanäkymä on vuoren korkeimmalta kohtaa huikea: viljava laakso, pieni pilkahdus Rondan kaupungista, massiiviset maisemaa hallitsevat Grazaleman vuoret ja vanha Olveran kaupunki. Suoraan pystysuoran jyrkänteen alla on suuri viinitarha.

Kylpylä

Kehon hygienia ja liikunta olivat kaksi avaintekijää klassisen maailman sosiaalisessa elämässä. Kylpylä (Yermaes) koostui useista huoneista: pukuhuoneet, käymälät, lämminhuone, lauhkeat ja kylmät huoneet. Lämpö tuotettiin polttamalla puuta ns. kuumien huoneiden lattian alla. Kylpylän vesialtaat muodostuivat kolmesta eri tasossa olevasta altaasta. Kun alin allas täyttyi, vesi alkoi täyttää toista allasta, kunnes myös kolmas allas täyttyi vedellä.

Palaestra oli nuorten miesten urheilu- ja taisteluharjoituskenttä, missä harjoitettiin painin lisäksi nyrkkeilyä. Tila oli suorakaiteen muotoinen, jossa oli ns. hiekkalattia ja kattona avoin taivas.

Katsojat istuivat katetussa tilassa, joka suojasi auringolta ja sateelta sekä tarjosi paikan sosiaaliselle kanssakäymiselle.

Kylpeminen vasemmalla sivulla ja urheilu sekä sosiaalinen kanssakäyminen oikealla sivulla

Muinaisen kaupungin historialliset kohteet on koluttu ja edessä on enää paluu lähtöpaikalle. Myös lampaat olivat tehneet oman kierroksensa ja palanneet pihapiiriin. Hyvä päätös muinaiselle aikamatkalleni.

Viininviljelyä edesmenneiden tarkkailussa

Uteliasuuteni heräsi jo vuoren laella. Päätin piipahtaa vuoren laelta näkemälläni viinitilalla. Tilalle johtavaa tietä reunustavat korkeat Välimerensypressit.

Acinipon viininviljely juontaa roomalaisaikoihin. Edesmenneet seurannevat edelleen vuorilta viininviljelyä, joita perinteille uskolliset viinitilat nykyisinkin toteuttavat. Viimeisten vuosikymmenien aikana viininystäville alueelliset viinit ovat nostanee profiiliaan ja tulleet tutuiksi.

Kaunista kujaa pitkin astelee vastaani viinitilan rouva Pilar Martinez-Mejias Laffitte. Hän kertoi, että tilan sisäpihlalla on pieni asiakasryhmä, mutta hän lupasi tehdä pienen viinitilaesittelyn.

Tila on hänen miehensä kotitila, jonka he yhdessä ovat kunnostaneet täydellisesti pari kymmentä vuotta sitten. Kierrämme tilan edustustilat, tuotantotilat ja pian kävelen hämärässä holvistossa, jonka kahta puolta kahdessa rivissä on tynnyreitä puolentoista kilometrin verran. Holvistoa kulkiessamme yrittäjärouva kuvaa tilan valmistusprosessin rypäleistä valmiisiin viineihin.

Tilalla järjestetään ryhmille esittelykierroksia ja sopimuksen mukaan tarjoilua. Tilavierailua suunnittelevien on varattava etukäteen vierailuaikansa. Erityisesti sesonkiaikaan vierailijaryhmiä on tilalla runsaastikin.

Mielestäni paras aika viinimatkalle on syksyllä, kun sadonkorjuu on käynnissä. Silloin sadonkorjuun kunniaksi eri puolilla viinialueita järjestetään myös viihtyisiä elonkorjuujuhlia.

Teksti ja kuvat: © Jorma Ursin

Lähdeaineisto: Acinipo opastaulut, alueoppaan esitys, malaga.es,

wikipedia/Acinipo, Viinitila Bodegas Ramos – Paul,

Mahdolliset viinitilavierailut/yhteystiedot:

Bodegas Ramos – Paul, Ctra Ronda La vieja-Villalones, s /n. 29400, Ronda, Malaga,

 

SEURAA INSTAGRAMISSA: