Pyhälle Laurille omistettu Lohjan harmaakivikirkko on Suomen keskiaikaisista kirkoista kolmanneksi suurin. Kirkko mainitaan asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1382. Kirkko on omistettu Pyhä Lauri eli diakoni pyhä Laurentius kuoli marttyyrikuoleman.

Maalaukset lahjoituksena

Kirkon maalaukset ovat peräisin 1500-luvun alusta. Maalaukset tekevät kirkosta yhden maamme merkittävimmistä kulttuurimuistomerkeistä. Raaseporin käskynhaltijana vuosina 1490-1513 toimineen Tönne Erikinpoika Tottin arviodaan lahjoittaneen maalaukset Lohjan Pyhän Laurin kirkolle.

Pyhän Laurin kirkon länsipääty

Kellotapulit

Kellotapulin kivinen pohjakerros on keskiaikainen, puuosat on tehty rakennusmestari Johan Friedrich Schultzen johdolla 1741. Kelloista vanhin on valmistettu 1500-luvun lopulta Tallinnassa, suurin kello on valmistettu Lohjalla1624 ja pienin Tukholmassa 1740.

Lohjan kirkon kellotapuli

Alttaritaulu

Pohjoisseinällä oleva Margareta Capsian maalaaman alttaritaulun lahjoitti kirkkoherra Arctopolitanus seurakunnalle 1738.

Margareta Caspian maalama alttaritaulu

Saarnastuoli

Lohjan Pyhän Laurin saarnastuolin on suunnitellut Jean Wiik, ja se valmistui 1845. Myös kirkon seitsenhaarainen kynttilänjalka on hänen lahjoittamansa. Saarnastuoli on ainoa kirkon 1800-luvun sisutuksesta jäljelle jäänyt esine.

Pyhän Laurin kirkon saarnastuoli

Ulkosaarnastuoli

Monissa Suomen keskiaikaisissa kivikirkoissa on asehuoneessa ulkosaarnastuoli. Ulkosaarnastuoli oli käytössä suurina juhlapyhinä, kun kirkko täyttyi. Sieltä luettiin myös maallisen hallinnon alaan kuuluvia tiedotuksia ja kuulutuksia.

Lohjan Pyhän Laurin kirkon asehuoneen sisäänkäynnin yläpuolella näkyy ulkosaarnastuolin aukko

Al secco-tekniikka

Kirkkoon tulija pysähtyy heti sisälle astuessaan poikkeuksellisen ihastuttavasta näkymästä. Kirkko itsessään on vanhempi kuin maalaukset. Laurin kirkko koristeltiin alunperi 1500-luvun alussa ns. al secco-tekniikalla eli suoraan pinnalle maalaamalla.

Opit kirkkomaalaukseen Ruotsista

Maalaria tai maalausryhmää ei tunneta nimeltä. Tyyliseikkojen perusteella on päätelty, että ryhmän johtaja olisi ollut Keski-Ruotsissa vaikuttaneen Albertus Pictorin opissa. Maalauksissa näkyy myös suomalaisuus. Aatami ja Eeva on verhottu suomalaiseen saunavihtaan – Lohjalla ei tiedetty silloin, miltä viikunanlehti näytti.

Pyhän Laurin kirkon alttari

Syntinen ateria

Oheisessa holvin osakuvassa leipä ei ole länsisuomalaista hapanta reikäleipää, vaan esikuvana on mannermainen hiivalla nostettu tuorelimppu. Paholaiset osallistuvat tähän syntiseen ateriaan.

Kirkon maalaukset on kerrottu kirjassa: Lohjan kirkko: rakennushistoria, maalaukset ja sisustus.

Eteläinen sisäänkäynti

Etelästä astellaan kirkkomaan halki upeaa vanhojen lehmusten varjostamaa kujaa kohti asehuonetta.

Eteläinen käynti kirkkomaalle ja kirkkoon

Esteettömyys

Kirkossa on pyritty esteettömyyteen, mutta rakennuksen ikä tuo haasteita. Esteetön kulku kirkkoon on Sibeliuksenkadun puoleisesta portista ja ovesta.

Kirkossa on kahdet urut ja flyygeli. Tilaan mahtuu istumaan noin 550 henkeä.

_________________________________

Teksti ja valokuvat © Jorma Ursin. Kuvien käyttö ilman lupaani kielletty. Jos haluat käyttää kuviani, ota minuun yhteyttä. Yhteystietoni löydät yhteystiedot sivulta.

Lähdeaineisto: Museovirasto, Lohjan seurakunta, Lohjan seurakunta/Lohjan kirkko: rakennushistoria, maalaukset ja sisustus.

 

SEURAA INSTAGRAMISSA: