Espanjan kuningas Carlos IV määräsi 1900-luvun alussa suolantuotannon siirrettäväksi läheiseltä La Matan järveltä Torreviejaan. Sieltä toimitetaan vuosittain suolaa ympäri maailmaa runsaat 600 000 tonnia.

Suolajärvet ovat syy siihen, miksi kalastajakylästä muodostui työläiskaupunki 1800-luvulla ja miksi nyt yli 100 000 asukkaan kaupunki on eräs Espanjan nopeimmin kasvavista lomakohteista. Perinteinen teollisuus, moderni asuminen ja sykkivä luonto kaupungissa on osoitus, että suunnittelulla ja yhteistyöllä saadaan kaikkia osapuolia hyödyttäviä ratkaisuja.

Kaupunki sijaitsee meren ja kahden suureen suolajärven välissä Alicanten maakunnassa. Vaaleanpunainen Torreviejan järvi on noin 1400 hehtaarin kokoinen ja sinivihreä La Mata 700 hehtaaria. Molemmat yhdistyvät kanaalin kautta mereen.

Suolantuotanto on yhä alueen suurin elinkeino, joka noudattaa vuosituhansien vanhaa suolan keräämistapaa. Kirkon edustalla oli laaja jouluaiheinen ja paikallista historiaa avaava miniatyyrinäyttely, josta näkee suolan muinaista käsitelty tapaa.

Suolajärvet ovat neljä metriä merenpinnan alapuolella. Kanaalien sulkuportit avataan, jotta merivettä saadaan järveen. Järven vesi alkaa haihtua. Tällöin vesilitrassa on 30 g suolaa. Haihduttamista jatketaan, kunnes suolapitoisuus on 150 g/litra. Vesi siirretään Torreviejan järveen, jossa vesi haihtuu edelleen. Suolapitoisuus nousee 300 g/litra. Suola alkaa kiteytyä ja jähmettyä järven pohjaan, jonka jälkeen se on valmis kerättäväksi.

Kun Torrevieja lämpenee hellerajoille kesäkuussa, suolan tuotanto käy kiivaimmillaan. Tankkimainen kone liikkuu järvellä ja nostaa suolaa järven pohjasta ja sen järven keskellä sijaitsevalle keinotekoiselle saarelle. Siellä suola pestään ja kuljetetaan järven lähellä sijaitseville suolavuorille. Suolavuoren kartiomainen muoto takaa, ettei suola valu alas vaan poistuu kuin vesi sorsan selästä.

Suola jaetaan kategorioihin riippuen siitä, mihin sitä on tarkoitus käyttää. Tiesitkö, että maailmassa suolaa käytetään noin 14 000 eri tarkoitukseen; ruuan, lasin, PVC:n, tekstiilien, kemikaalien ja lääkkeiden valmistukseen Pohjoismaissa mm. talviteiden tienpintojen sulattamiseen.

Suola kuljetetaan tuotantoalueelta hihnakuljettimella osin maan alla ja osin maan päällä suoraan laivan uumeniin ja siitä ympäri maailmaan. Kun kävelee puistokäytävällä kohti satamaa, ei tule heti ajatelleeksi, että maan uumenissa menee hihnalla suolaa suolalaituria ja laivaa.

Alitettuaan vielä tämän kadun suolakuljetin kohoaa maan pinnalle. Suolan matka jatkuu kohti laivan lastiruumaa.

Suuri osa suolasta viedään ulkomaille, esimerkiksi Norjaan, Tanskaan, Irlantiin, Englantiin, Yhdysvaltoihin. Espanjassa Galician, Katalonian ja Baskimaan elintarviketeollisuus ovat suolan pääasialliset käyttäjät.

Meren ja suolan museossa (Museo del Mar y de la Sal) voi tutustua suolan tuotannossa käytettyjen laivojen pienoismalleihin sekä tuotannossa käytettyihin esineisiin. Museossa on myös nähtävänä vaikuttavia suolasta valmistettuja käsitöitä, jotka ovat alueen erikoisuus.

Nykyinen tuottaja takaa suolan tuotannon vuoteen 2039 asti, joten se tulee olemaan oleellinen osa Alicanten alueen teollisuutta ja elinkeinotoimintaa myös tulevaisuudessa. Tuottaja on myös sitoutunut kaikkiin ympäristösäännöksiin ja tukee Torreviejaa matkailukohteena.

Luonnonsuojelualueella on hyvät reittipolut liikutpa jalan tai polkupyörällä. Myös liikuntaesteisten liikkuminen puiston alueella on huomioitu. Suolajärvien luonnonsuojelualueella on neuvontapaikka (Centro de Visitantes), missä kerrotaan alueesta.

Torreviejassa sijaitseva luonnonilmiö on harvinainen. Maailmassa on yhteensä kahdeksan vaalean punaista järveä. Espanjan lisäksi ”pinkkejä” järviä sijaitsee Senegalissa, Australiassa, Kanadassa ja Azerbaidzanissa.

Teksti ja valokuvat © Jorma Ursin

SEURAA INSTAGRAMISSA: