Mieleni halajaa kiertää kotiseutumme kauniita teitä, missä pienet mutkaiset ja mäkiset tiet halkovat peltoja, metsiä, kulkevat pitkin rantamaisemia. Tämän reittini varrella on alueen historiasta kertovia muistomerkkejä ja rakennuksia, joita ei voi noin vain sivuuttaa.

Nautin rauhallisesta ajosta, se on vapautta, nautiskelua jalkatappien ja satulan päällä, stoppeja ja kauniiden maisemien ihastelua. Se on myös kimppa-ajamista samanhenkisten ihmisten kanssa, apua tarvittaessa sekä kanssakäymistä.

Heinä-elokuun vaihteessa alkaa näkyä syksyn ensimmäisiä merkkejä. Kypsyvät vilja ja siemenkasvien värit, lehtipuiden jo tummentuva vihreä väri.

Koskien kierros: Jyväskylä, Leppävesi, Vihtasilta, Laukaa. Ihana pikkumusta tie mäkineen ja mutkineen. Alkumatkan lämmittelypätkä niin renkaille kuin kuskille.

Konnevesi, Istunmäki, Rautalampi, Vesanto, Ahveninen, Istunmäki ja paluutaival Jyväskylään. Lenkin pituus noin 260 km, josta motoristin koskikierros on 107 km.  Kuvaamani koskien kierron on Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakuntien alueella.

Nauttikaa kauniista maisemista kuvakollaasin myötä.

Tuttu koskimaisema – Kuusaankoski
Konneveden keskusta kukka-asetelmineen

Pysähdyn hetkeksi Häyrylän rantaan. Laiturilta näkyy Mieronvirta sekä kauempana alavirralla, Siikakosken kuohut. Presidentti Kekkonen oli aikanaan tuttu vieras ja kalamies Siikakoskella. Erään tarinan mukaan tasavallan päämies pudotti arvokkaan taskumattinsa alapuoliseen virtaukseen. Kalareissu tietenkin oli pilalla. Kalalaitokselle korjaustöihin tulleille pelastuslaitoksen sukeltajille näytettiin putoamispaikka. Sukeltajat nauttivat myöhemmin taskumatin sisällön löytöpalkkioksi. Taskumatti palautettiin presidentille. Kekkonen lähetti kiitoskirjeensä: ”Olin kovin iloinen, että se löytyi Teidän uutterien ponnistustenne ansiosta. Olin jo täysin luopunut toivosta tavata vanhaa hyödyllistä palvelijaa. Teitte oikein, kun otitte ryypyt löydön kunniaksi. Toivottavasti tavara ei ollut turmeltunut”.

Konneveden satamaravintola
Siikakosken tienristeyksen hevosia ja varsa

Kivisalmi

Konneveden ja Rautalammin kuntien rajalla sijaitsevalla Kivisalmella toimineella lossilla tapahtui heinäkuussa 1956 suuronnettomuus. jossa heinäkuussa 1956 sattui suuronnettomuus. Jarrujen pettämisen seurauksena se syöksyi lossin puomien läpi salmeen. Autossa olleista 33 matkustajasta 15 menehtyi hukkumalla. Lossipaikka korvattiin vuonna 1963 valmistuneella sillalla. Turman muistomerkki sijaitsee keskellä Kivisalmen Kievarin piha-aluetta.

Kivisalmen satama on vilkas veneilykohde. Kivisalmen silta valmistui vuonna 1963

Kivisalmen kievari

Sijainti on mukavasti valtatien 69 varrella Konneveden vesistön äärellä ja näköalat ovat parhaimmillaan. Kivisalmi on ollut kautta aikain vilkas pysähdyspaikka niin maanteitse liikkuvilla kesämatkailijoille kuin myös veneilijöille. Kivisalmella järjestetään kesäisin erilaisia tapahtumia, muun muassa ohjelmalliset rantakalaillat.

Kievari on pieni keidas, levähdyspaikka ja ruokabaari. Ei mikään pikaruokala. Listalla mehukkaita burgereita ja kylmiä juomia!

Ilta-Sanomien lukijat ovat listanneet kesällä 2021 Kivisalmen Kievarin suositeltavien burgeripaikkojen listalle.

Kivisalman Kievasissa henkii ystävällinen palvelu. Viikonloppuisin se on suosittu. Tilausten valmistaminen joskus kestää kauan. Pitihän minunkin maistaa pitääkö, onko IS:n lukijoiden väitteissä perää.

Hyvät maut, jotka sopivat yhteen. Tuoreus ja mehevyys. Kun vielä viitsii kävellä pihan poikki, saa sieltä nautintoa lisäävän järvimaiseman – nami…
Maisema Pohjois-Konnevedelle sillalta nähtynä. Sillan jälkeen siirrytään Keski-Suomesta Pohjois-Savoon.

Talvi- ja jatkosotien lentoturmat

Aivan talvisodan alkupäivinä 1.12.1939 BL-110 pommikone Huonossa säässä kone joutui eksyksiin, lumimyrskyn ja pimeyden vuoksi kone syöksyi Etelä-Konneveden Hämeenniemen kärjessä olevaan jyrkkään kallioon murskautuen ja paloi. Turmassa kuoli koneen kolmehenkinen miehistö.

Jatkosodan alussa 2.7.1941 tuhoutui DB-14 pommikone joutui 7500 metrissä syöksykierteeseen syöksyen Etelä-Konneveteen Lokkisaaren ja Honkasaaren väliin. Ohjaaja hukkui ennen, kun apu ehti paikalle. Tähystäjä pelastautui uimalla läheiseen saareen. Koneen lentomekaanikko syöksyi koneen mukana järveen saaden surmansa.

Lentoturmien muistomerkki, Timosensalmi
Järvimaisema pohjoiseen Säkinsalmella

Rautalampi

Rautalammin seurakunnan neljäs kirkko on valmistunut vuonna 1844. Sen on suunnitellut Carl Aleksander Engel. Kirkon ulkoseinässä teksti: HM.Keisari Nikolai I Hallituksen aikana Wuonna 1844. Rakennutti M.Tolpo

Rautalammin kirkko toimii kesäaikaan ns. tiekirkkona

Rautalammin keskusta tietä 5451 kohti Vesantoa. Tien on kohtuullisen hyvässä kunnossa. Pääsääntöisesti ihanaa mutkaista ja mäkistä tietä. Paikkakainoin routavaurioita sekä paikattua tietä -pahimmillaan noin 30 km matkalla ennen Vesantoa. Väliin mahtuu pitkiä suoria. Kyllähän siellä käsi puristuu kaasukahvan ympärille – taisipa nopeus vähän noustakin.

Liimattalansalmi

Liimattalansalmen näkymä luoteeseen
Liimattalansalmen ylittävältä sillalta näkymä kaakkoon. Virran varrella on koteja kauniissa maisemissa

Kattilavirta

Tyyrinvirta

Tie 5451 – ”Loiva vasenpaan ja sataa oikeaan, antaa mennä vaan. Hei, hei, hei, ja bensaa suonissaan”. (Mukaeltu lainaus Rauli Badding Somerjoen kappaleesta ”Bensaa suonissaan”

Nokisenkoski

Nokisenkoski pohjoiseen
Kesäkioski Nokisenkoskella. Poikkea kahville, jätskille tai herkuttelemaan burgereilla

Nokisenkosken Kesäkioskin jälkeen matkani jatkuu hyväkuntoista ja sopivan mukaista tietä 545 kohti Kerkonkoskea.

Oikeaa, mäkeä ylös ja vasempaan lähestyttäessä Joutenlahtea
Joutenlahden järvimaisema

Kerkonkoski

Kerkonkosken kanava sijaitsee Niiniveden ja Kiesimän välisellä kannaksella. Kanava on osa Keiteleen ja Iisveden välistä reittiä, joka rakennettiin vuosina 1919–1926. Kanavan pituus on 1 110 metriä ja putouskorkeus on 5,40–5,60 metriä.
Mies sähkölaudalla – ei nyt tuhatta ja sataa, mutta rivakkaa oli miehen meno
Pieni kyläkauppa, jossa on suhteellisen monipuoliset valikoimat
Mikä on motoristikahvilan tunnusmerkki? Moottoripyörä, moottoripyöriä parkissa, jep
Tämä pyörä on työnsä tehnyt – opastaa motoristeja jäätelölle ja kahville tai syömään pizzalistalta ”Mullikoo tai Rättänää”. Vähän on ruostunut, onko omistaja liialti pussannut pyöräänsä, kun on alkanut ruostua vai vain sateetko ovat pieksäneet pyörän huonolle hapelle

Vesanto

Kerkonkoskelta matka jatkuu kohti Vesantoa, joka sijaitsee Pohjois-Savon maakunnan länsilaidalla. Valitettavasti koskien reitin huonoin tieosuus, reipas 20 km, oli ennen Vesantoa; routavaurioita, erikokoisia asfalttipaikkauksia.

Vesannon kunnassa asuu runsaat 2 000 asukasta.

Laiduntavia vasikoita ja lehmiä

Suuri lauma lehmiä ja vasikoita ylärinteessä. Olivat varsinaisen uteliaita ja tunkivat itsenä lähes linssiin kiinni
Vesannon kirkko on tasavartinen, sisäviisteinen päätytornillinen ristikirkko, jonka suunnitteli lääninarkkitehti Carl Ziegler. Se rakennettiin Mikko Karjalahden johdolla vv. 1856–1857.

Neiturin Kievari

Kievarin pizzat ovat ohutkuosia, rapeita ja maittavia. Puolet nyt ja puolet iltapalana kotona

Pysähtyessäni Neiturin Kievariin syömään, yrittäjät kertoivat Kievarin toiminnan kivasti vilkastuneet. Ohikulkuliikenteen osuus on kasvanut. Myös motoristien osuus on kasvanut. Neiturin kievarin kesäkausi päättyy elokuun lopussa.

Rautalammin koskien kierros on maisemallisesti kaunis ja näkemisen arvoinen. Kierroksen tiet ovat mukavia ajella ja lenkillä Jyväskylästä Jyväskylään noin 30 km lukuun ottamatta varsin hyväkuntoista.

Tämän hetken tietojen mukaan tutut yrittäjät Kivisalmessa, Kerkonkoskella, ja Neiturin Kievarissa sekä Suovanlahdessa avaavat ovet myös uuden ajokauden alussa.

Nyt elokuussa on tullut vettä ns. taivaan täydeltä, eikä vielä toistaiseksi taukoa ole luvassa. Mutta pitää positiivisin mielin vain uskoa, että noista mustanpuhuvista pilvistä on jossain vaiheessa veden loputtava. Peukalot ja varpaat pystyyn, että loppukaudelle vielä avautuvat “kuivat ajokelit.”

Valokuvat ja teksti © Jorma Ursin

Lähdeaineisto: yrittäjien haastattelut: Konneveden kunta, Rautalammin kunta, Vesannon kunta

SEURAA INSTAGRAMISSA: