Kuusamon helmet ovat heinäkuisen kuvausmatkani kohteena. Tutustun kesän kasveihin, maisemiin ja piipahdan seuraamaan karhuja.

Kuusamoon humppa

Ylittäessäni 26.7.2023 Kuusamon rajan mieleeni pulpahtelivat Erkki Junkkarisen Kuusamoon humpan sanoja: ”Kuusamoon tule pois, Kuusamoon ikihongat näin sulle laulakoon …. Kuusamoon tule vain Kuusamoon. Tämä maa innostaa, tämä koillismaa … Takaisin jotain käännyt kaipaamaan, jäihän sydämmesi Kuusamoon …”

Tumma, mystinen taivas, sateenkaari näyttää aarteen paikan vaaran laelle, peilityyni järvi ja laskevan auringon kultaama metsä – voineeko tuota hengästymättä ihastella. Maisema Konttasen laelta.

Kuusamon helmet

Kuvausreissun aikana kuljetaan vanhojen metsien läpi kauniiseen kotkansiipilehtoon, noustaan auringonlaskun värejä ihastelemaan Konttaisen laelle. Käyn uppuroimassa polvia myöten suosilmässä. Koska Kuusamossa olimme, emme voineet unohtaa karhujen iltatarkkailua.

Kotkansiipilehto

Kuusamon luonto yllättää aina omaperäisyydellään. Ensimmäisenä kuvauskohteena oli vaaran suojaisessa kätkössä laakson pieni lehtomainen alue. Kotkansiivet muodostivat kirkkaan vihreän seinämän jokivarteen. Hiljaa virtaava hiekkapohjainen puro, jota pitkin voi kahlata. Näkymä oli epätodellinen, kuin pieni pala eksoottista kaukomaata.

Kotkansiipien elintarvikekäyttö

Kotkansiipien nuoria versokeriä hyödynnetään Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa villivihanneskasveina. Korkeiden fenolisten yhdisteiden määrästä ja antioksidanttisten vaikutus yhdistettynä hyvään ravitsemukseen on kirjallisuudessa noussut esille syyksi hyödyntää kotkansiipeä ravintona. Suomessa tällä hetkellä kaupallinen elintarvikekäyttö ei ole kuitenkaan sallittua.

Satumainen kotkansiipilehto lehto jää taaksemme virtaavan puron solinan vaietessa, kun kapuamme takaisin ylös mäntykankaalle

Konttainen

Konttaisen juurella on parkkipaikka. Reput selkään, pieni ristinmerkki, pyyntö, että voimat riittäisivät. Hassua, mutta vaaran nimihän viittaa suoraan konttaamiseen. Tasaista on turha odottaa. Taival on jyrkkää nousua runsaassa  etukenossa. Entä paluu? Kontatenko alas?

Wou, meren pintaan on matkaa runsaat 400 metriä

Pysähdyn väliin vetämään happea ja hörppäämään takataskussani pullottavasta pullosta kirkasta vettä. Polkua reunustava metsä on kaunista ja runsasta. Puiden alla levittyy ”punainen kasvimeri”, jonne mieleni teki väliin heittäytyä selälleen katsomaan sinistä taivasta.

Vaaran laelta avautuvat upeat maisemat ja auringonlasku kruunaa kaiken. Konttaisen vaaran kierroksella ei hengästy ainoastaan vaaralle noususta, vaan myös uskomattomien maisemien vuoksi.

Voimakas ilta-auringon valo saa luonnon hehkumaan ruskamaisesti jo heinäkuun lopulla. Punaisen hehkun tuo kukkivat kanervat.
”Tää köyhä, karu maa. Mun lumoihinsa saa. On avauntunut sydämeni sille. Ken suoniinsa on saanut Lapin-kuumeen polttavan. Sen mieli tänne lakkaamatta palaa. Tää jylhän kaunis maa. Tää tuntureiden maa.” (Rakovalkealla. Sävel ja sanoitus Reino Helismaa v. 1950)
Ilta-auringon valo kultaa kanervan kukat. Kannatti oikaista pitkälleen. Kuva © Anna Välimäki
Kanervat hehkuvat ilta-auringossa
Auringonlasku kruunasi Konttaisen kapapuamisen – upeaa

Kun kuvaaja suohon upposi

Aamuisen kuvauksen kohteena olivat suon hämähäkinseitit ja lihansyöjäkasvit. Hämähäkinseitit tulivat hyvin esille aamun kosteudessa. Jalusta esille, kamera kiinni. Viimeiset säädöt ja ”oikean valon etsiminen” – siinä eväät päivän ensimmäiselle kuvalle.

Suonvetovoima voitti kuvaajan

Joku ryhmämme jäsenistä oli kulkenut lähes samaa reittiä, varmasti kevyempi. Seurasin jälkiä. Upposin suonsilmäkkeeseen. Vettä lorottaa saappaisiin ja suon vetovoima kiskoo miestä syvemmälle. Olin jumissa, enkä yksin ”ansasta pääsisi”. Tilaisuus on aina hyödynnettävä – lankalaukasimella yksi kuva – siihen oli luottaminen.

Pelastuspartio paikalle

Ekana paikalle kiirehtinyt kurssimme ohjaaja neuvoi minua suurin piirtein sanoilla: ”Suolle tullaan kuvaamaan eikä suonsilmäkkeeseen uppoamaan”. Toinen pelastajani muisti ikuistaa tilanteen  – olihan minusta vielä 2/3 osaa suon yläpuolella.

Älä jätä koskaan tilannekuvaa ottamatta. © Kari Varkila

Millaisen seitin kuvasinkaan

En katsonut suolla kuvaa. Se jäi nähtäväksi vasta majapaikassa. Vastavaloon kuvattu hämähäkin seitti ja kuvan tausta värittyi kohtuumukavasti taustan ja auringonvalon vaikutuksesta.

Hämähäkinseitti, kuvaus aamulla klo 6:15, vastavalo. Objektiivi 180, f 3,5 Macro UMS, 1/200, f 4,0, ISO 160.

Kihokit – lihansyökasvien suku

Kihokit saalistavat lehdissä olevien karvojen päässä olevien limapisaroiden avulla. Suomessa kasvaa kolme kihokkilajia: pitkälehti-, pyöreälehti- ja pikkukihokki. Uusimman uhanalaisuusarvioinnin mukaan pikkukihokki on vaarantunut laji.

Lehden karvojen päissä oleva tahmea, liimamainen neste houkuttaa hyönteisiä. Hyönteinen ei löydäkään mettä, vaan kukka on sille ansa. Hyönteisestä jää jäljelle vain sulamaton kitiinikuori.

Tiesitkö, että kihokki viedään käsistä lääke- ja kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin

Haluatko tavata taigametsän kuninkaan

Ilmoittaudu unohtumattomaan karhunkatseluun. Vietät illan turvallisessa katselukojussa katsellen ja kuvaten villikarhuja. Karhut liikkuvat noin 5 –  50 metrin säteellä kuvauskojusta ja piipahtivat joskus aivan kojun vieressä. Illan aikana kojulla näimme 5 eri karhua, aikuisia ja pentuja.

”Kiitos, että tulitte”

Karhujen esiintyminen

Karhuja esiintyy koko Suomessa, Ahvenanmaata ja Pohjois-Pohjanmaata lukuunottamatta. Kanta suurin itäisessä Suomessa ja Lapissa. Karhu on aina rauhoitettu.

Suuri petoeläin

Pituus 135 – 250 cm. Naaraiden painot 45  –  170 kg ja urosten 47 – 230 kg. Karhu on kaikkiruokainen. Karhu on ketterä ja vahva. Se ui ja kiipeää hyvin. Karhu yleensä väistää ihmistä. Vanha sanonta: ”Karhu on nähnyt jokaisen marjastajan, mutta vai harva marjastaja on nähnyt karhun.

“Perheen illan ruokahetki”

Kuvakooste karhuillasta

Illan kunkku nauttii ilta-auringosta, uros on lähemmäs 20 vuotias
Olen nuori ja villi. Hampaani on niin terävät
Naaras esittäytyy
On pienen ruokalevon paikka
Karhut ovat ilmeikkäitä eläimiä
Emon ja pennun yhteinen ruokahetki
Komea vanha karhu
Pentukarhun tiukka tuijotus
Illan viimeiset tuijotukset. Emo ja pentu liikkuivat varsin tiiviisti illan yhdessä.

Yhteenveto

Lauantaina kokoonnuimme katsomaan kuvauspäivien kuva-antia. Jokainen esitteli kuviaan, kertoi kuvastaan ja niistä keskusteliin yhdessä. Keskustelemalla, mielipiteiden vaihtamisella ja kuvaamisella monimutkaisten asioiden sisäistyy.

Unitunnit vähäisiä

Unitunnit jäivät vähäisiksi, koska kauneimpien hetkien ja värien vuoksi Kuusamossa herätään ennen auringonnousua ja käydään nukkumaan, kun aurinko on laskenut. Kiitos tilaisuuden vetäjälle ja muille kurssilaisille tapahtuma-ajasta.

Valokuvat ja teksti

© Jorma Ursin. Kuvien käyttö ilman lupaa kielletty. Jos haluat käyttää kuviani, ota minuun yhteyttä. Yhteystietoni löydät yhteystiedot sivulta.

Lähdeaineisto

Kuusamon helmet 26.-29.7.2023 kurssi on yksi Kuusamon Nauture Photographyn järjestämistä kursseista. Lisäksi se järjestää luontokuvausretkiä sekä vuokraa kuvauskojuja harrastajille kuin ammattilaisille. Kurssimme vetäjä Anna Välimäki. Kuusamon helmet 26.-29.7.2023

Karhukuvaus

Taiga Bear Kuusamo Oy

Majoitus

Oivangin lomakartano. Aamiainen ja illallinen Ukonkivi-ravintolassa. Kotisivut: Oivangin lomakartano/

Riistakeskus

https://riista.fi/game/karhu/

Kosteikkokasveista uusia elinkeinomahdollisuuksi

Artikkeli Luonnonvara- ja biotaloiuden tutkimus 18/2018, Kotkansiipi, kohta 3.3, sivu 19 sekä pyöreälehti- ja pitkälehtikihokki, kohta 3.11, sivu 84   Kotkansiipeä syötäväksi ja Kihokkia lääke- ja kosmetiikkteollisuuteen

 

 

SEURAA INSTAGRAMISSA: