Piknik, sää, Picasso, valonvärit ja mantelipuu
Kävelin rantakatua pitkin tammikuun puolivälissä ja katselin vanhaa miestä istumassa aurinkoisen Rantakadun (Paseo Martimo) valurautaisella penkillä katselemassa vuoroin horisonttiin ja vuoroin hiekkarantaan rantautuvia laineita. Hän oli muistanut pysähtyä hetkeksi haaveilemaan, antoi siinä ajan virrata ja jatkoi päiväänsä hyvällä tuulella.
Piknik <> kesämökki
Erityisesti viikonloppuna espanjalaiset nauttivat perheen (koko suvun) yhteisistä ruokahetkistä, ravintolassa syömisestä sekä piknikeistä.
Espanjasta puuttuu mökkikulttuuri. Espanjassa ei voi turvautua nuotioruokailuun, koska avotulen teko on kiellettyä niin meren, jokien kuin sisämaan järvien rannoillakin. Perheet valmistavat ruuat kotona, ottavat tuolit ja pöydät mukaansa ja menevät rannalle tai puistoihin piknikille. Kun lähdetään pois, leiripaikka siistitään ja roskat viedään roskiksiin.

Vuoden 2017 tilaston mukaan Suomessa on runsas puoli miljoonaa kesämökkiä, jonne mökkiläiset perheineen ja ystävät kokoontuvat syömään, juomaan, saunomaan, kalastamaan eli nauttimaan sosiaalisesta elämästä. Muistellessani noin viisi vuotta sitten päättynyttä kesämökkielämää, kaipaan hieman ”metsäläisyyttä” – elämää metsän keskellä ja järven kaloja. ”Metsämatkani” oli vain 80 km. Fuengirolassa lähimetsäni on 10 kilometrin päässä Sierra de Mijaksen rinteellä. Siellä on hyvänolon pinjamäntyjä halattavina yllin kyllin. Molempiin kohteisiin kuljetaan autolla.
Suomalaiset ja espanjalaiset ovat faktisesti hyvin samanlaisia – luontoon porukalla nauttimaan yhdessäolosta ja ”eväitä”. Välimeren rannalla sattuu aurinko paistamaan useampana päivänä kuin Suomessa sekä nurmikot vihertävät kutakuinkin 12 kuukautta.
Kiitos vielä Liisalle ja Hannulle Tuohirannan juhannusaaton rosvonpaisti-päivästä, Mikille ja Sepolle Lavian selän ahvenpilkkireissuista sekä Helgelle Kapeenkosken, Mörkösaaren ja Vatianjärven kuhista. Hyvää kala on täälläkin, mutta ei ole ahvenen eikä kuhan voittaneita.

Olin täynnä intoa ja voimaa. Tunsin itseni nuoreksi vanhukseksi nautiskellessani niin muistoista kuin päivän eväistäkin.
Ilmaston muutos vai pelkkä säävaihtelu
Kun nauttii elämästä, niin eipähän tule purnattua paistaako aurinko vai sataako kaatamalla. Opelin mies ei ollut moksiskaan, kun housunpuntit ja kengät kastuivat ravintolaan kahlatessa.



…….mutta toivossa on hyvä elää; koska sateen jälkeen tulee aina pouta…..

–Ylen säätiedotus ja Toni Hellinen tammikuussa 2019: ”Etelä-ja Keski-Suomessa on odotettavissa yönaikana lumisadetta, paikka paikoin jopa 20-25 cm. Lumi on ollutkin tuttua tavaraa tammikuisessa Suomessa.
Aurinkorannikolla voinut kuvata lunta kuten aurinkovarjojen sivuitse näkyy. Taustalla siintävät linnuntietä vajaan sadan kilometrin päässä olevat Sierra Nevadan kansallispuistoiston lumipeitteiset vuoret.
Kansallispuistossa sijaitsee manner-Espanjan korkein huippu, Mulhacén (3482 metriä). Hiihto- ja laskettelukausi aloitetaan jo marraskuun puolella hiihto- ja laskettelukausi ja viimeiset lumet sulavat yleensä huhtikuussa.

Tiedä, mitä suuhusi pistät
Aamuisin kahvilat täyttyvät töihin kiirehtivistä asiakkaista, jotka haukkaavat kahvin kanssa punaisella kinkulla täytetyn sämpylän. Lounaalla sekä illallisella ateria aloitetaan lähes poikkeuksetta muutamalla kinkkuviipaleella. Nam….muutama läpikuultava siivu lautaselle ja pieni loraus oliiviöljyä pintaan – johan maistuu ja menee liukkaasti vatsaan.

Espanjassa syödään vuodessa sianlihaa 31 kg asukas ja lihaa yhteensä 107 kg per asukas. Suomalainen syö sikaa 34.6 kg ja lihaa yhteensä 78 kg. Sianlihan ilmastovaikutus on 5 kg CO2/lihakilo. Ruuan kulutuksen ilmastovaikutus on suunnilleen yhtä suuri kuin liikenteen tai asumisen. (lähde: Luonnonvarakeskus, Ilmasto-opas)
Me muutimme heti ruokavalioamme ilmastomyönteisemmäksi ja valmistimme päivän ruuaksi kalaa. Kalan ilmastovaikutus on vain 1,5 kg CO2 /kalakilo. Fundeeraamisen jälkeen teimme ecotekomme.

Kun palaamme kesäkuun alussa Suomeen ja menemme matkamme varrella varmasti syömään ABC:llä. Näen jo sieluni silmin; ABC:n ruokalistan jokaisen annoksen jälkeen on lisäinfo: Tämän ruoka-annoksen ilmastovaikutus on vain 3,4 kg CO2/annoskilo. Valitse ja tee asiakasomistajan ecoteko.
Pablo Picasso, synnnäinen taiteilija
Jätetään ilmasto lämpenemää ja siirrytään taiteeseen. Yle-tv esitti noin vajaa vuosi sitten Pablo Picasson elämää ja taidetta käsittelevän ohjelmasarjan. Mielenkiintoni Picasson taiteeseen syttyi tv-ohjelman myötä. Päätin, että käyn Malagassa tutustumassa hänen syntymäkotiin ja museoon. Avaisiko näyttelyssä käynti jotain uutta? Sain museon yhteen pieneen osan luvan kuvata siellä olevia näyttelytauluja.
Vaimostani eikä minusta tullut vielä Picasson kuvataiteen ymmärtäjiä, mutta mielenkiintoahan näyttely lisäsi. Olimme keskustelleet sopineet, jos kuvista löytyisi yhteinen, vedostaisimme sen tauluna kodin seinälle. Valintamme: Kuolema härkätaistelussa. Picasso oli intohimoinen härkätaistelujen ystävä ja se näkyy hänen 1930-40-lukujen maalauksissa.



BKaksi pientä yksityiskohtatietoa Picassosta
- Picasso sai kasteessa nimen: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Hänellä oli yhteensä 23 nimeä.
- Picasso on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan kaikkien aikojen tuotteliain taiteilija, joka on luonut 13 500 maalausta ja piirrosta, 100 000 printtiä ja kaiverrusta, 34 000 kirjan kuvitusta ja 300 veistosta.2
Pieni kommenttini Picassosta; hän teki lähes 150000 tuhatta maalausta, printtiä, veistosta, runoa yms. 90-vuotisen elämänsä aikana – siis keskimäärin 5 työtä jokaisena elinpäivänään. Pablo oli ahkera taiteilija, mutta myös vähään tyytyvä. Hänelle kelpasi 23 kastenimestä vain kaksi: ensimmäinen ja viimeinen – Pablo ja Picasso.
Malagan jouluvalot
Malagan vanhan kaupungin kadut täyttyivät iltapäivällä ristiin rastiin kuljeskelevista ihmisistä. Oli juuri siestan aika ja ravintolat alkoivat täyttyä paikallisista, että turisteista. Malagan käyntimme toinen tarkoitus oli käydä ihastelemassa Malagan Calle Marqués de Larios-kadun jouluvalaistusta, jota Andalusiassa markkinoidaan teemalla: Andalusian upeimmat.

Jouluvalojen syttymistä odotellessa ja ennen varsinaisen ihmisruuhkan alkua on hyvää aikaa katsella vähän ympärilleen. Kadulla vilahtelee lasten ja lapsenmielisten iloksi erilaisia mielikuvitushahmoja avaruushirviöistä merirosvokapteeni Jack Sparow`n hahmoon.



Kahtena peräkkäisenä jouluna olemme käyneet katsomassa Calle Marqués de Larios-kadun jouluvalot. Ymmärrän, miksi paikalliset ja turistit tekevät sinne jouluisen pyhiinvaellusmatkan.
Hämärtyvän illan uniikkia valoloistoa


Ihmisiä, samppanjaa ja viinirypäleitä


Vuoden viimeisen illan ja vuodenvaihteen vietimme ihmistungoksessa, iloisella fiiliksellä seurustellen ja pikkubändiä kuunnellen Plaza Españalla Fuengirolan keskustassa. Aukiolla ei tarvinnut olla yksin ja samppanja virtasi ihan kohtuullisesti vuoden viimeisinä tunteina. Kello on 24 ja ensimmäinen kellonlyönti kumahtaa. Espanjalaisen tavan mukaan vuoden vaihteessa jokaisella kellonlyömällä syödään viinirypäle ja nautitaan samppanjaa. Jos saa kaikki 12 viinirypälettä syötyä kellonlyöntien tahdissa tukehtumatta, tulee onnelliseksi alkaneen vuoden ajaksi.


Varpaat kylmään veteen
Joulu-, tammi- ja helmikuu ovat kylmimmät kuukaudet. Lämpötila laskee öisin jopa alle 10 asteen ja päivällä lämpötila on noin 17-20. Tuulettomalla aurinkoisella paikalla lämpö nousee hyvinkin aina 24-25 asteeseen iltapäivällä. Merivesi on jäähtynyt noin 14-15 asteiseksi. Joka päivä rannalla näkee rohkeita, jotka pulahtavat mereen – ihan oikeasti uimaan.
Espanjalaiset kulkevat toppatakeissa ja talvikengissä, rohkeimmat turistit luottavat t-paitaan ja sandaaleihin.
Punatukkainen nainen kaipasi elämäänsä piristystä. Kylmä vesi virkistää jalkoja. Pukeutuminen on kuin suoraan espanjalaisesta pukeutumisoppaasta: paljon lämmintä vaatetta ylle, ei iske flunssa eikä keuhkokuume.

Valkoisia ja vaaleanpunaisia mantelipuun kukkia
Mantelipuut kukkivat valkoisina ja vaaleanpunaisina säistä ja paikkakunnasta riippuen tammi-helmikuun vaihteessa. Kukkimiseen tarvitaan kuuden asteen lämpötila, joten kukinta alkaa aikaisin talvella. Kukinnan aikaan puussa ei ole lehtiä. Kukassa on viisi terälehteä kukkien värin vaihdellessa valkoisesta vaaleanpunaiseen. Satokausi on elokuun puolivälistä lokakuuhun. Kypsän hedelmän sisältä paljastuu ruskea manteli.
Malagan maakunnassa Guaron kylässä järjestetään vuosittain Dia del Amendo-tapahtumapäivä, jolloin on mahdollista osallistua opastetuille patikkareiteille. Toinen on neljän ja toinen yhdeksän kilometrin mittainen. Reitit voi kulkea myös ilman opastusta. Ohjeet saa kylän turistitoimistosta. Reittejä koristavat kukkivat mantelipuut. Rauhalliseen tahtiin kuljettaessa reitit sopivat kuntoilijoiden ja lapsiperheiden päiväretkiksi.
Guaro on vaatimaton valkoinen kylä, joka sijaitsee Fuengirolasta noin 40 kilometrin päässä Sierra de las Nieveksen luonnonpuiston reunalla. Kylä on yli 350 metriä merenpinnan yläpuolella tarjoten erinomaiset näkymät ympäröivälle maaseudulle.


Tammi-helmikuussa rannikolta lähdettäessä ihastelemaan mantelipuiden kukintaa, on hyvä mukaan lämpimiä vaatteita, sillä ylempänä vuoristossa lämpötila on kylmempi kuin rannikolla.
Nyt bittejä pönttöön ja meili maailmalle, tsemppiä kevään odotteluun.
Teksti ja kuvat @ Jorma Ursin
SEURAA INSTAGRAMISSA: