Gibraltar sijaitsee Gibraltarinsalmessa Välimeren ja Atlantin välissä erottaen toisistaan Euroopan ja Afrikan. Alueen hallitseva maamerkki on 426 metriä korkea kalkkikiveä oleva Gibraltarinvuori, joka jakaa alueen kahteen osaan; yllätyksellisesti East Side ja West Side. Gibraltarin noin 33 000 ihmistä asuvat 6,5 neliökilometrin alueella. Gibraltarilla on maanteitä 29 km ja kallion sisään kaivettua tunnelia 57 km. Gibraltar on kuin reikäjuusto.

Aamuaurinko valaisee laakson talot ja merestä nousevan Gibraltarinvuoren. Noin 14 kilometrin päässä Afrikan rannikolla pilkottaa autereinen Monte Hachon vuori.

Foinikialaiset kävivät paikalla noin 950 eaa ja kartagolaiset myöhemmin, mutta kummatkaan eivät luoneet alueelle pysyvää asutusta. Neandertalinihmisiä asui todisteiden mukaan Gibraltarin alueella. Antiikin kreikkalainen filosofi Platon käytti Gibraltarin ja Monte Hachon vuorista nimitystä Herakleen pylväät. Antiikin kreikkalaiset pitivät Herakleen pylväitä läntisimpänä maanäärenä.

Gibraltar – brittiläisempi kuin Britania?

Turistit sanovat, että Gibraltar on brittiläisempi kuin itse Britania. Onko? Katujen varsilla on brittityyliset punaiset postilaatikot ja puhelinkopit, liikennöivät kaksikerrosbussit sekä kävelevät kypäräpäiset Bobby-poliisit. Eikä siinä kaikki: brittityylisen fish and chips-annokset tai aamiainen, johon kuuluu munia keitettyinä, paistettuna tai munakokkelina, paistettua pekonia, papuja, paahtoleipää sekä kahvi tai tee.

Mutta sitten ne erilaisuudet: Gibraltarilla on oikeanpuoleinen liikenne, englanti on kuitenkin virallinen kieli. Alueelle on syntynyt arkipuhekieli nimeltä llanito, joka on andalusianespanjan muoto, jossa on paljon lainasanoja englannista.

Noin 90 % gibraltarilaiset äänestivät EU-eroa vastaan, joka kuvaa hyvin heidän suhtautumistaan EU-yhteisöön. Suomalaisen lorun sanoin voidaan vain toivoa: tule hyvä brexit, älä tule paha brexit.

Gibraltarille saavutaan maitse Cádizin maakuntaan kuuluva runsaan 60 000 asukkaan La Línea de la Concepciónin kautta. Gibraltarille mennään ajaen tai kävellen lentokokoneiden kiitoradan poikki – sekin on paikkakunnan omalaatuisuus. Kaikki maaliikenne pysähtyy lentokoneiden nousujen ja laskujen ajaksi.

Muuri ja maanvaltaus rakentamiselle mereltä

Viime vuosikymmenen aikana Gibraltar on kasvanut muurin ulkopuolelle, kun mereltä on vallattu lisää maata.

Gibraltarin kaupunkialue on kautta aikain ollut kokonaan muurin ympäröimä.

Alueelle on rakennettu korkeita tornitaloja, joiden kattohuoneistoja rikkaat öljysheikit ostavat. Gibraltarin sijainti, merimaisema ja huvivenesataman läheisyys on houkutellut myös venäläisiä oligarkeja sijoittamaan kattohuoneistoihin.

Nyt Gibraltarin nähtävyyksille

Mielestäni Gibraltarin tärkeimmät nähtävyydet ja matkakokemiset ovat: Main Streetin shoppailu- ja ruokailunautinnot, kaapelihissi, kansallispuisto apinoineen, Pyhän Mikaelin tippukiviluolat, Europa Point. Gibraltar on petolintujen Euroopan ja Afrikan välinen muuttoreitti, jonka kautta muuttaa arviolta 250 000 petolintua kaudessa.

Gibraltarin sotaisan historian jäljiltä alueella on runsaasti puolustukseen liittyviä rakennuksia, patsaita sekä maanalaisia tunneleita, joiden tutkiminen vienee asian harrastajiltakin päivän jos kaksikin.

Ryhmämme jaettiin kahteen pieneen ”mini mini bussiin”, jotka kuljettivat meitä historiallisia kujia pitkin. Bussin keskusradion suomenkielinen nauhoite kertoo kaupungin historiasta ja rakennuksista matkan edetessä. Pikkubussien kuljettajat ovat taitavia ratinpyörittäjiä ja vikkeläsanaisia huumorimiehiä. Kovaäänisestä kuuluu huumoripainotteinen opastus: suoraan edessä on ”mini mini Big Ben”, vasemmalla ”mini mini walls” jne. Gibraltarissa ei ole pohjavesivaroja, vaan käyttövesi saadaan keräämällä sadevettä tai nykyisin yhä enemmän poistamalla suolaa merivedestä. Vuoren aukosta tuleva valkoinen vesiputous on puhdistuksen jälkeistä hyvin suolaista merivettä, joka johdetaan takaisin mereen.

Europa Point

Gibraltarin eteläisin paikka on nimeltään Europa Point. Eteläkärjestä voi nähdä selkeällä säällä Pohjois-Afrikassa Espanjalle kuuluvaan Ceutan kaupunkiin, Marokolle kuuluvaan Rif-vuorelle ja Gibraltaria vastapäätä olevalla Algecirasin kaupunkiin. Europa Pointissa on kolme merkittävää rakennusta: Ibrahim-al-Ibrahim-moskeija, roomalaiskatolinen Shrine of Our Lady of Europe-pyhäkkö sekä majakka Trinity House Lighthouse. Puolustukseen liittyviä muistomerkkejä on useita niemen kärjessä ja sen välittömässä läheisyydessä.

Ibrahim-al-Ibrahim-moskeija

Vuonna 1997 valmistuneen moskeijan lahjoitti Saudi-Arabian kuningas Fahd ibn ʿAbd al-ʿAzīz al-Saʿūd. Moskeija on rakennettu kohti Gibraltarinsalmea ja Marokkoa. Moskeijan sanotaan olevan suurin muslimimaiden ulkopuolelle rakennettu moskeija. Europa Pointiin rakennettuna se on myös Euroopan eteläisin moskeija. Se palvelee erityisesti Gibraltarilla työskenteleviä marokkolaisia. Uskonnollisen käytön lisäksi moskeijassa on koulu, kirjasto ja luentosali.

Moskeija on yksi Gibraltarin vierailluimmista turistikohteista.

Roomalaiskatolinen pyhättö

Europa Pointilla oleva roomalaiskatolinen kirkko on saanut nimensä Neitsyt Marian mukaan, Shrine of Our Lady of Europe. Rakennus on peräisin 1300 luvulta. Nykyisen kirkon tilalla oli alun perin moskeija, jonka rakensivat 700-luvulla Iberian niemimaan vallanneet maurit. Pyhättöä alettiin jälleenrakentaa vuonna 1968 ja saman vuoden syyskuussa pidettiin siellä ensimmäinen jumalanpalvelus lähes 300:n vuoteen. Moskeijan lähellä on suuri maurien valtakaudelta peräisinmaanalainen vesisäiliö, joka tunnetaan nimellä Nuns Well. Nimi on peräsin siitä, että Shrine of Our Lady of Europan nunnat käyttivät sitä aikanaan.

Trinity House Lighthouse

Majakka on valoillaan ohjannut merenkulkijoita Gibraltarin eteläisimmällä kohdalla vuodesta 1841 alkaen. Majakka on vuodesta 1994 alkaen täysin automatisoitu.

Harding’s Battery

Harding’s Battery sijaitsee myös Europa Pointilla.  ”Mini mini wind”, 11 m/s riehuva tuuli riepotteli matkalaisia, joiden päällimmäisenä ajatuksena  oli päästä äkkiä bussiin tuulensuojaan.

Kohti vuoren yläosia

Kuljettaja tarkasti, että kaikki matkalaiset ovat kyydissä ja hyppäsi rattiin aloittaen vaivalloisen ylämäkiosuuden. Ennen ensimmäistä pysähdyspaikkaamme saimme käytännön ohjeet Pyhän Mikaelin luolakierroksesta, pääsyliput ja ohjeet, kuinka kierroksen jälkeen tulee toimia apinoiden kanssa.

Saint Michael’s Cave

Pyhän Mikaelin tippukiviluolat sijaitsevat ylhäällä vuorella. Luolastossa on monipuolinen valoshow, joka elää koko ajan rauhallisen musiikin tahtiin. Luolaston ilma on lämpimämpi ja kuivempi kuin muissa käymissäni luolastoissa – se on mukavuuslisä luolastokierrokselle.

Luolastoon on rakennettu musiikkisali, jossa järjestetään konsertteja.
Kohdevalojen valokulmat saavat vuosituhansien aikana veden muovaavat kivimuodostelmat hyvin esille.
Luolaston värit ja muodot saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Kuinka monta kasvokuvaa löydät kuvasta?

Ape´s Den

Gibraltarinvuoren yläosa on luonnonpuistoa. Siellä elelee magotti eli berberiapina, joka on Pohjois-Afrikassa ja Gibraltarilla elävä makakien sukuun kuuluva apinalaji. Perinnetiedon mukaan arabit ovat tuoneet magotit Gibralttarille vuonna 711. Magotti on Euroopan ainoa luonnonvarainen apinalaji. Magotti on lyhytkarvainen, seisoessaan noin 70 cm korkea ja painaa 8-10 kg. Sillä on 1-2 cm pitkä häntä.

Vanhan magottiherran ohje: Jättäkää hattunne autoon, sillä ne voivat vaihtaa omistajaa hyvin nopeasti. Naiset, pitäkää käsilaukuistanne kiinni, sillä nekin voivat vaihtaa omistajaa. Vielä tärkeät ruokaneuvot: älkää syökö retkieväitänne, karkkia, jäätelöitä tai yleensä mitään apinapaikalla, koska ne takuuvarmasti viedään käsistänne. Älkääkä edes ajatelko meidän syöttämistä!

Minkä apinat vievät, niitä on turha pyytää takaisin. Ne ovat villieläimiä ja voivat myös purra.

Taikausko magotteihin elää edelleen vahvana.  Pääministeri Winston Churcillin kerrotaan sanoneen, että Gibraltar tulee olemaan osa Britaniaa niin kauan kuin itsehallintoalueella on magotteja. Churchill määräsi toisen maailmansodan aikana alueelle tuotavan lisää magotteja lauman harvennettua vain seitsemään apinaan. Nykyisin apinoita on noin 300-350. Sanotaan, että magotit ovat Gibraltarin todellisia valtiaita.

Nykyisin apinoiden luontaista syömistä tuetaan vain hedelmillä, vihanneksilla ja pähkinöillä. Niiden ylipaino- ja sokeritautiongelmat ovat vähentyneet tarkemman ruokkimisen myötä. Laihtumisen lisäksi apinat ovat rauhoittuneet.

Apinat käyskentelevät hyvin kesyn oloisina ihmettelevien turistien keskuudessa.
Magotit ovat hauskan näköisiä ja söpojä. Ne ovat oppineet olemaan valokuvattavina – ”ota musta kuva!”

Gibraltarin satama

Gibraltarinsalmen läpi kulkee vuosittain yli 100 000 alusta. Satamassa käy vuosittain runsaat 10 000 alusta; risteilyaluksia, aluksia, jotka käyttävät sataman polttoainehuoltopalveluita ja reilu 100 alusta pysähtyy korjattavaksi. Satama on alkujaan suojaisa luonnonsatama. Sitä on myöhemmin täydennetty kolmella aallonmurtajalla.

Satamassa on omat alueensa risteily- ja rahtialuksille, huvialuksille sekä laivaston tukikohdalle ja telakalle.

Gibraltarin köysirata

Köysirata on yksi Gibraltarin suosituimmista nähtävyyksistä ja myös suosittu liikkumisvälinen ylös mäelle ja takaisin. Vaunuun mahtuu 30 matkustajaa.

Linjalla on kolme asemaa: ala-asema Alamedan kasvitieteellisen puutarhan vieressä, keskiasema Apes’ Den -luolan luona ja pääteasema 412 metrin korkeudessa lähellä vuoren huippua. Matka huipulle kestää kuusi minuuttia.

Moorish Castle

Keskiaikaisen rauniolinnoituksen muuria pitkin kulkevilta kävelyreiteiltä avautuu kaunis näköala kaupungin ylle. The Moorish Castle on maurien rakentama linnoitus, joka rakennettiin uudestaan 1300-luvulla. Nykyisin on mahdollista vierailla linnan sisällä ja ihastella maurien aikaansaannoksia.

Ostoksia ja brittiruokaa

Kaupungin keskustassa sijaitsevalla Main Streetillä monipuolisia kauppoja, joista voi tehdä edullisia (verovapaita) ostoksia. Muista säilyttää ostoskuitit, sillä tullissa voidaan tehdä pistokokeina tarkastuksia.

Ravintolakulttuuri on Gibraltarilla erilainen kuin Espanjan puolella. Pääkadun, Main Streetin varrella ja aukioilla on lukuisia ravintoloita, missä pääsee nauttimaan pääsee nauttimaan brittiläisistä ruokaherkkuista. Tarjolla on peribrittiläistä pubiruokaa, Fish & Chipsiä ja kunnon perinteinen brittiaamiainen, jota syödäänkin pitkin päivää. Gourmet-ruoan ystäville löytyy useita hyviä vaihtoehtoja.

”Tämän energiarikkaan aamiaisen” avulla jaksoimmekin harppoa pitkin Gibraltarin katuja.

The Convent ja parlamentitalo

The Convent on Gibraltarin kuvernöörin virka-asunto. Se oli alkujaan fransiskaanimunkkien luostari, mistä juontuu sen nimi. Fransiskaanit tulivat Gibraltarille Kaarle I:n hallintokaudella. Heille myönnettiin maa-alue köyhien asuinalueelta, joka tunnettiin nimellä La Turba.

Nykymuotoinen parlamentti syntyi vuoden 2006 perustuslakiuudistuksen jälkeen. Parlamentti kokoontuu John Mackintoshin aukiolla olevassa parlamenttitalossa,

Kuvernöörin virka-asunto ja Parlamenttitalo sijaitsevat vilkkaan Main Street-pääkadun varrella.

Ystäviemme kanssa tehty trippi ”mini mini Britaniaan” jätti hyvän muiston bussikierroksesta, mokomista apinoista, luolaloisteesta. Vaimomme olivat nauttineet shoppailusta ja hyödynsivät Gibraltarin ”edulliset hinnat”. Me elimme kierroksen silmillämme, ja nautimme paikallistaiteesta sekä brittiläisyydestä.

Main Streetin katutaiteilija.                                                  Kilautanpas kaverille Gibraltarin terveiset.
Näkymä Grand Casemates -aukion yli koilliseen Gibraltarrinvuorelle.
Main Streetin pohjoispäässä sijaitseva aukiolla sijaitsee lukuisia pubeja, baareja ja ravintoloita.

Ystäviemme kanssa tehty trippi ”Mini mini Britaniaan” jätti hyvän muiston kaupungista ja sen historiasta, mokomista apinoista sekä luolaloisteesta.  Gibraltarin matkamme olikin enää kaljaa vaille valmis.

Ystäväni matkakommentti: ” Ei paha reissu.”

Gibraltar pähkinänkuoressa

Gibraltar on Iso-Britanian itsehallintoalue. Gibraltarin hallitsija on Britanian kuningatar, jota edustaa Gibraltarin kuvernööri.

Rahayksikkö on Gibraltarin punta, jonka kurssi on kiinteästi sidottu Englannin puntaa. Euro ei ole laillinen maksuväline, mutta useimmat kaupat ja ravintolat hyväksyvät pieniä euromääriä.

Berberipäällikkö Tarik imn Zijad nousi valtausretkellään maihin Espanjaan Gibraltarin eteläkärjessä vuonna 711. Espanjan perimyssodassa v. 1704 George Rooken johtamat brittiläis-alankomaiset joukot valtasivat Gibraltarin. Se siirtyi Utrechtin rauhassa 1813 Britanian haltuun.

Gibraltarissa ei harjoiteta maanviljelyä, sillä ei ole pohjavesivaroja eikä omia energianlähteitä. Gibralttarille tuodaan Espanjasta elintarvikkeita. Lisäksi noin 6 000 espanjalaista käy Giralttarilla päivittäin töissä.

Gibraltarille tuodaan Espanjasta elintarvikkeita. Lisäksi noin 6 000 espanjalaista käy Giraltarilla päivittäin töissä.

Talous: matkailu, offshore-pankkitoiminta ja merenkulku. Gibraltarilla vierailee vuosittain noin 7,5 miljoonaa turistia.

Gibraltarin ilmasto on välimerellinen, jolle ovat tyypillisiä leudot talvet ja kuumat kesät. Alueella vallitsee kaksi tuulta: Saharasta puhaltava itätuuli, levante, tuo mukanaan lämmintä kosteaa ilmaa, ja länsituuli, poniente, raikkaampaa ilmaa.

Gibraltarin jätehuolto on haasteellista, koska siellä ei ole tilaa omille jäteasemille. Kunnallisjäte kerätään kuudesti viikossa ja se viedään Espanjan Los Barriosiin.  Ongelmajäte kuljetetaan Espanjan puolella sijaitseviin käsittelylaitoksiin.

Gibraltarissa ei ole pohjavesivaroja, käyttövesi saadaan sadevedestä ja merivedestä puhdistamalla.

Gibraltarin väestö jaettiin kuuteen kansallisuusryhmään: Väestöstä gibraltarilaisia on runsas 80 %, muita brittejä 10 %, marokkolaisia 4 % ja loput 6 % muista  kansallisuuksista

Gibraltarilaiset eivät vieläkään halua olla espanjalaisia, sillä epäluulo on syvässä. Eikä ihme, sillä Espanja on antanut gibraltarilaisille vuosien varrella enemmän keppiä kuin porkkanaa.

Teksti ja kuvat @ Jorma Ursin

Lähdeaineisto: matkanjärjestäjän matkaopas, Gibraltar-esiteet, Tourist Information Office, 13 John Mackintosh Square Gibraltar

Gibraltarin kartta

SEURAA INSTAGRAMISSA: