Päivitetty 26.11.2019.

Kaupunkien koristaminen jouluvaloilla alkaa Espanjassa jo marraskuun puolella. Joulutunnelma virittäytyy loistoonsa, kun jouluvalot syttyvät valaisemaan kaupunkikuvaa.  Myös yrittäjät asettelivat ikkunoittensa jouluvalot ja esillepanot huolella.

Fuengirolan joulukauden avaus on 29.11.2019. Seimiasetelman avaus kello 17.45 Reyes Católicos-aukiolla, jouluvalot syttyvät Plaza de la España kello 19.30 ja joulutori avataan kello 20.30 Plaza de la Constituciónilla (lähde SE-lehti Nº323/2019).

Benalmáden Pueblossa jouluvalot syttyvät klo 18 ja Arroyo de la Mielissä klo 19. Malagan jouluvalot syttyvät 29.11.2019 noin klo 18 ja juhlinta keskittyy Constitución aukiolle ja Calle Larios-kävelykadulle. Jouluvalo- ja musiikkishow on aina 5. tammikuuta asti päivittäin kello 18.30, 20 ja 21.30 (lähde SE-lehti Nº323/2019).

Malagan joulukatu 2018

Feliz Navidad – Bon Nadal – Eguberri on tai Feliz Nadal – näin toivotetaan Espanjassa hyvää joulua espanjan, katalaanin, baskin ja galician kielellä. Millainen on joulu maassa, jossa alueellinen erilaisuus kukoistaa?

Joululle on ikioma tanssinsakin nimeltään Jota. Sitä on tanssittu jo vuosisatojen ajan.

Jouluaatto on yleensä lähes tavallinen arkipäivä ja perheet kokoontuvat yhteen vasta illan tullen. Ruokapöydässä on tarjottimia ja lautasia niin runsaasti, ettei pöytäliinaa näy. Eikä runsaat ja makeat jälkiruuat pelota edes kaloriakammoisia.

“Junakadun” kukkakoju, Fuengirola

Kulkueita ja kirkkoja

Katolilaisuus sävyttää espanjalaista joulunviettoa. Joulun ajan kulkueet ovat näyttäviä ja niitä seurataan hartaudella.

Joulunajan kulkue Torreviejassa
Ihmiset pukeutuvat juhlavasti ja seuraavat kulkuetta hartaudella, Torrevieja
Pieni kappeli (Pequeña Capilla Nuestra de Fatima) herättää kulkijan huomion ympäri vuoden Paseo Maritimolla

Espanjalaisuutta aidoin maustein

Kansanmusiikkia ja espanjalaisuutta aidoin maustein tarjoiltiin Plaza de la Constituciólla kirkon edustalla jouluaatonaattona 2017. Parisataa metriä pitkä jono eteni tahdissa verkkaisesti kohti tarjoilutelttaa, missä valmistettiin kunnon kokoista churroa sekä paksua kaakaota, joka ei kelpaa juotavaksi. Vau!

Jouluvalot

Katujen koristaminen upeilla jouluvaloilla alkaa hyvissä ajoin jo marraskuun puolella. Jouluvalojen sytyttäminen on oma, upea shownsa, jota espanjalaiset rientävät ihastelemaan. Heidän kasvoistaan hehkuu valon ja joulun riemu.

Hyvän joulun toivotus Av.de los Bolichesin ja Plaza de San Rafaelin risteyksessä
Malaga joulukatu
Fuengirolassa Plaza de Españalla musiikki soi ja valot tanssivat. Valaistuksessa käytetään rgb-valotekniikkaa

Joulupukki – Papa Noel

Joulun koristelussa näkyy tonttuja ja joulupukkeja kuten muuallakin Euroopassa. Espanjassa joulupukki valtaa sijaa alueilla, joissa asuu ulkomaalaisia.

Miramarin kauppakeskuksen katolla (III kerros) on ”joulupukin paja” ja lapset voivat käydä kertomassa joulupukille lahjatoiveita aina jouluun asti.

Jouluseimi

Koti koristellaan viimeistään joulukuun alussa ja se on koristeltuna aina loppiaiseen asti. Espanjassa on yleistynyt joulupuu (árbol de navidad), joka on yleensä ruukkuun istutettu mäntykasveihin kuuluva jalokuusi eli pihta (abeto) tai sypressi.

Jouluperinteistä tärkeimmät ovat seimi (El belén) ja Itämaan tietäjät (Los Reyes Magos) . Seimissä voi olla karrikatyylisiä kuvauksia poliitikoista tai merkkihenkilöstä sekä alueen merkittävistä elinkeinoista.

Jouluseimi kuuluu jokaiseen kotiin ja koko perhe rakentaa sitä yhdessä.  Yleensä seimirakennelmaa täydennetään vuosi vuodelta.

Fuengirolan kaupunki pystyttää perinteisesti oman seiminäyttelynsä Reyes Católicos-aukiolle. Suosittelen joulukuista iltakävelyä seiminäyttelyyn ja Plaza Españalle.

Seimiasetelma Reyes Católicos-aukiolla 2018

Espanjan kuuluisin jouluseimi sijaitsee Madridin Palacio Realissa. Seimeä pääsee katsomaan 15. joulukuuta lähtien aina tammikuun puoleen väliin saakka. Seimessä esiintyvät hahmot ovat peräisin 1700-luvulta, jolloin Kuningas Carlos III lahjoitti ne pojalleen Carlos IV:lle.

Jouluarpa

El Gordo eli “Paksukainen” tai “Läski”, Joulunarpajaiset, Loteria de Navidad, on maailman suurin lottoarvonta, joka on jatkunut vuosittain jo miltei 200 vuotta.  Se on kiinteä osa espanjalaista jouluperinnettä.

Joulukuun 22. päivä San Ildefonson koulun oppilaat arpovat voittonumerot laulaen ja arpominen televisioidaan suorana lähetyksenä.

Piipahdin kaupunkikävelylläni Calle Maestra Conrepcion Quidet-kadulla olevassa arpamyymälässä, missä ihmiset käyvät jatkuvana virtana ostamassa arpoja. Myyjä kertoi, että noin neljä viidestä espanjalaisesta ottaa osaa jouluarpajaisiin. Heidän asiakkainaan on myös ulkomaalaisia turisteja mukaan lukien suomalaisia.

Ihmiset eivät osta arpoja, vaan toiveita

Jouluaaton ateria

Aattopäivä on normaali työpäivä. Yleistä on, että toimistoissa ja virastoissa on joulupuu sekä pieni tarjoilupöytä, jossa asiakkaille on mantelipohjaiset makeiset tai jouluinen turrón voi löytyä pöydältä. Näitä on lupa nauttia omatoimisesti.

Jouluna, niin kuin kaikkina muinakin juhlapäivinä, espanjalaiset kokoavat sukunsa ympärilleen ja rupeavat syömään!

Joulupäivän ateriaan kuuluu pääruokana yleensä kalkkuna (el pavo). Muun muassa makkaralla, rusinoilla ja oliiveilla täytetystä joulukalkkunasta on vähitellen tullut yleinen näky espanjalaisessa joulupöydässä. Pöydissä on alueittain vaihtelevia perinneruokia, mutta pöydistä löytyy aina kahta herkkua: kalaa ja äyriäisiä.

Ostetaanko joulun ruuat suurista kauppakeskuksista, marketeista vaiko paikallisista kauppahalleista. Kaikilla näyttää olevan omat vakioasiakkaansa.

Fuengirolan kauppahallit Mercado Municipal Virgen del Carmen ja Mercacentro
Espanjan trooppinen rannikkoalue tuottaa vihanneksia ruokapöytiin ympäri vuoden

Joulupöytä notkuu mitä herkullisempia ruokia. Ilmakuivattu kinkku ja juustot kuuluvat juhlapöytään. Juustoista vuohenjuusto, manchego (vuohen maidosta valmistettu juusto), sinihomejuusto ja kermajuusto ovat suosittuja juhlajuustoja. Ne huuhdotaan alas kuplivalla kuohuviinillä, Cavalla.

Myös erilaiset makkarat, kuten morcilla (verimakkara), salchichon (salami), chorizo (chilillä ja muilla mausteilla maustettu makkara) ja vuoristokinkku tekevät kauppansa juhlaväen keskuudessa.

Kilokaupalla jouluherkkuja

Makeisten ja leivonnaisten runsaus jouluna on yhteinen piirre joulunvietossa kaikkialla Espanjassa. Joulupöydästä ei taatusti unohdu hieman marsipaania muistuttava turrón-makeiset, trufas (tryffeli), polvorones (murotaikinakeksi, valm. Andalusia), matecados (murokeksi, alkuperä Andalusia), bolitas de coco (kookospallo) tai erilaiset leivonnaiset. Espanjalaisessa perheessä jouluherkkuja kuluu kilokaupalla.

Suklaa ja murotaikinakeksit ovat joulun aikaan nautintoaineiden aatelia

Jouluyön messu

Jouluaattoaterian jälkeen lähdetään jouluyön messuun, joka pidetään keskiyöllä. Messua kutsutaan Kukon Messuksi (la Misa del Gallo), koska kukko ensimmäisenä kiekuu uuden päivän alkaneeksi. Jouluna se ilmoittaa Jeesus-lapsen syntymästä.

Virgen del Carmen y Santa Fe-kirkko Los Bolichessa

Viattomien lasten päivä

Joulunaikaan kuuluva Día de los Santos Inocentes 28.12. on varattu hauskoihin piloihin. Lehdet ja televisiokanavat julkaisevat uutisia ja tiedotteita, joiden todenperäisyys kannattaa punnita tarkoin. Omalle kohdalle sattuneet vitsit, pienet valheet ja narraukset kannattaa kuitata huumorilla.

Uusi Vuosi

Juhla-aukiot täyttyvät vuoden vaihteeseen mennessä. Ihmisillä on mukanaan 12 viinirypälettä. Perinteen mukaan jokaisella kellonlyömällä syödään yksi viinirypäle. Se joka saa syötyä kaikki 12 rypälettä, varmistaa itselleen onnellisen vuoden. Juhlatoreilla on  tilaisuuteen sopivaa ja kansaan menevää ohjelmaa. Juhlat kestävät aamutunneille.

Suosittu bändi tahditti vuodenvaihteen odottelua ja sai ihmiset myös jammaamaan 2018

Loppiainen

Loppiainen on katolisessa Espanjassa tärkeämpi juhla kuin joulu. Loppiainen eli Dia de los Reyes Magos, Itämaan tietäjien päivä on suuri juhla, jonka juhlinta alkaa 5.tammikuuta ruuhkauttaen myös liikenteen. Juhlinta jatkuu koko loppiaisyön.

Loppiaista kutsutaan myös kolmen kuninkaan päiväksi. Heidät tunnetaan nimillä Caspar, Melchior ja Balthasar.

Tietäjien saapuminen helikopterilla sekä lasten juhlakulkue ympäri keskustan on suuri nykyaikaistunut show. Kulkueesta heitellään katujen varsilla oleville niin paljon makeisia, että takuuvarmasti ei kukaan lapsista eikä aikuisista jää ilman.

Loppiaisen vietto edelleen noudattaa yli 2000 vuotta vanhaa tapahtumaa, missä Itämaan tietäjät kunnioittivat Jeesus-lasta käynnillään ja lahjoillaan kolmantenatoista päivänä jouluaaton jälkeen.

Vuonna 2017 itämään viisaat tietäjät saapuvat Elolan kentälle tapahtui komeasti poliisihelikopterilla.
Lasten kulkueasuja ja valtava väenpaljous Elolan kentällä 5.1.2017

Nautintoja, juhlaa ja hyvää mieltä

Joulun valmistelu ja vietto kestää toista kuukautta. Espanjassa ei julisteta joulurauhaa, vaan joulu on juhla, josta vakavuus ja rauhallisuus on kaukana.

Joulu on perhejuhla, johon osallistuvat perheet ja suvut pienistä lapsista aina vaareihin mummoihin. Syödään, lauletaan, tavataan ystäviä ja ennen kaikkea pidetään hauskaa.

Jouluruoka herkkuineen on sotkenut kolesteroliarvot, mutta ehtiihän ne tasata seuraavaan jouluun mennessä.

Eri uskonnot ja etniset vähemmistö elävät rinnan kunnioittaen toisiaan toistensa tappoja.

Espanjan rannikkoalueella lämpötilat ovat joulu-tammikuussa päivisin noin 18-20 asteen tietämissä, mutta iltaisin ja öisin on ilma on kosteampaa ja viileämpää.  Maan keskiosassa ja vuoristossa sää on kylmempää. Kannattaa varautua lämpimillä vaatteilla, jotta kylmä ei pääse yllättämään.

Tutustuminen espanjalaiseen joulun viettoon on ollut minulle mielenkiintoinen opintomatka, joka on antanut ja opettanut paljon espanjalaisuudesta.

Eräs suosituista espanjalaisista lauluista on kansanmelodia Los Peces En El Rio (Kalat joessa). Nautti siitä, mikä sinua ympäröi!

Hyvää jouluaFeliz Navidad

Kuvat ja teksti © Jorma Ursin

Klikkaa itsellesi Youtuben kautta joulurytmit ja -hymy: Linkki Los Peces En El Rio,

https://www.youtube.com/watch?v=L6_nZapQyps

SEURAA INSTAGRAMISSA: